facebook

Пряник чи батіг: Які наслідки для прикарпатців принесе підвищення зарплати

Підвищенням мінімальної зарплати Уряд попередив українців про подальше знецінення грошової одиниці
Українці вже звикли чекати різноманітних несподіванок від урядовців. Але такої сенсації не чекав ніхто – Уряд повідомив про підвищення вдвоє мінімальної зарплати уже з січня 2017 року. Здавалося би, це позитивне рішення на користь найбідніших. Але не все так просто.

levand-150x150

Про наслідки підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. розмовляємо з економістом, кандидатом економічних наук, доцентом кафедри фінансів економічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника Омеляном Левандівським.

– Звідки Уряд візьме гроші на підвищення мінімалки?

– Українців уже нічим не здивуєш, ні задекларованими захмарними доходами, ні зростаючою мінімалкою. Сказати можна коротко: над більшістю українського населення можновладці просто знущаються.

Адже відома проста істина – зростання мінімальної заробітної плати вплине на ціни. Також це вплине і на податкові надходження, оскільки нарахування податкових платежів залежить від мінімальної заробітної плати.

А що ж робити бідним пенсіонерам, мінімальна пенсія яких складає 1247 грн.? Якщо підняти і мінімальну пенсію, то у суспільстві виникне соціальна напруга, оскільки тому, хто має більшу пенсію, її, звичайно, не підвищать – таким чином у пенсійному забезпеченні теж буде вирівнювання. Тобто кількість пенсіонерів з мінімальною пенсією зросте.
Чи витримає бюджет і Пенсійний фонд таке навантаження? Звичайно, вихід може бути у наступному: позичати гроші у міжнародних інституцій, збільшувати податкове навантаження або включати друкарський станок. Ще можна залучати кошти через фондовий ринок (ринок цінних паперів), але він у нас практично мертвий.

– А які наслідки матиме такий крок Уряду? Чи потягне він за собою ріст цін?

– Зрозуміло, що ріст цін буде. Причому ціни будуть зростати досить стрибкоподібно. На основі чого можемо робити такий висновок? В бюджеті на наступний рік закладено курс долара 27,2, фактично ж курс може зрости необмежено. Це українців уже насторожує. Олігархам вигідний високий курс долара. Вони вивозять продукцію за кордон, отримують долари, а зарплату платять у гривнях і таким чином отримують надприбутки. У нас експортно оріентоване виробництво. Бізнесмену вигідніше продати за кордоном, ніж на внутрішньому ринку. Росте долар – ростуть ціни.


Читайте також:  Коли влада збирається підвищити зарплату для вчителів

Також слід очікувати знецінення грошової одиниці. Іде велика інфляція, станок працює день і ніч. Грошова маса зростає семимильними кроками. Згідно з Бюлетнем НБУ, у грудні 2015 року вказана грошова маса становила 472220 млн. грн, а у вересні 2016 року – 489 704 млн. грн.

Якщо грошовий верстат далі працюватиме з такою швидкістю, то вартість грошей в сумі 3200 грн. до кінця 2017 року цілком може прирівнятися до вартості 1600 грн. тепер. Де ж тут підвищення?
Чим займається Національний банк України? Адже його основна мета – забезпечувати стабільність грошової одиниці гривні. Отже, держава в особі відповідних державницьких структур повинна працювати на зміцнення власної грошової одиниці, а не знецінювати її такими кроками.

Останнім часом простежується ріст ціни на енергоносії – газ та світло. Хоч-не-хоч, а буде рости ціна на продукцію, адже все виробництво залежить від енергоносіїв. Як не дивно, але у нас ціни на нафтопродукти європейські, а зарплата навіть не «африканська», а ще менша – українська. Отже, збагачення наших олігархів закладене саме на вартості енергоносіїв.

Також немає ніяких аргументованих розрахунків щодо підняття мінімальної зарплати до 3200 грн., просто підвищили вдвоє – і все. Складається враження, що йде підготовка до виборів і це популістські гасла. Перш ніж прийняти такий мінімум, треба мати підґрунтя.
Субсидії заберуть. Підвищення мінімалки – одна із методик значного зменшення кількості субсидій без спротиву населення. Адже зараз більшість населення на субсидіях. А з підвищенням зарплати можна сказати народу: «Ви уже багатії – платіть повну суму комунальних платежів».

Наступне, як підприємець зможе заплатити 3200 зарплати? Він затрати на збільшення зарплати вкладе у ціну товару або скоротить людей чи платитиме зарплату у конвертах.
Отже, підвищення мінімальної зарплати – чергове популістське гасло, спрямоване на «свій» електорат, людей, які будуть за них голосувати.

Читайте також:  В Україні планують тричі за рік підвищити пенсії

– Чи могли б Ви спрогнозувати, яке економічне майбутнє чекає Україну? Та й політичне теж?

– Україна, на жаль, не пішла європейським шляхом розвитку, а шляхом латиноамериканським – формуванням латифундій, створенням холдингів, знищення середнього та малого виробника. Ми, за задумом Уряду, маємо бути аграрною державою з меншою, ніж зараз, кількістю населення. Український сценарій у світі давно вже розіграний. Освіта спрямована на те, щоб після закінчення школи молода людина не отримувала вищої освіти, а виїхала за кордон як некваліфікована робоча сила. В школі скорочене викладання точних наук, зате налягають на іноземні мови. Можна провести аналогію з політикою ІІІ Рейху. Нацисти вважали, що українці мають знати мову, трохи рахувати і мати мінімум знань, щоб бути обслуговуючим персоналом. Аграрній державі, у яку перетворюється Україна, не потрібно багато освічених людей, які можуть відстоювати свої права. А коли людина зубожіла, то нею легко управляти.

В Україні кожен можновладець переслідує власні інтереси і вже готовий десь піти «у підпілля». Сколотили капітал – виїхали за кордон. Оновлення основних засобів виробництва на підприємствах немає. Україну остаточно виснажують, вивозять кошти і через офшори завозять вже як інвестиції. Свідченням цього є Кіпр, який займає перше місце по інвестиціях в Україну.

Промахи у всьому. Здається, що переслідується основна мета – виснажити людину.
Олігархічна система, побудована в Україні, не відстоює інтереси народу та спрямована на знищення нації. Крамарі, які в період первісного накопичення капіталу стали олігархами, пішли у політику, приймають закони, які не відстоюють інтереси пересічних громадян, а лобіюють інтереси окремого олігарха. Держава відмовилася захищати інтереси простих громадян.

Україна перебуває у стані скритого дефолту, тому що міжнародні фінансові інституції однією рукою дають кошти, а другою – забирають. Ми попадаємо в кабалу, коли беремо кошти на проїдання, на виплату зарплати високопосадовцям.

Читайте також:  Освітянам обіцяють підняти зарплату у 2024 році та чи врятує це ситуацію

Підняття мінімальних зарплат – популістське гасло, яке перед виборами спрямоване на «їхній» електорат і може спрацювати… Наш народ терпеливий. Наші міста виживають за рахунок зв’язків із селом, за рахунок приватного господарства. Політика України викликає тривогу. Молодь, працездатне населення прагне якнайшвидше покинути Україну.

Підняття тарифів, підняття мінімальної заробітної плати, коли гроші знецінились – це є геноцид проти українського народу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.