facebook

Шредер: У Росії нема таких божевільних, щоб посягнути на Польщу чи Балтію

Путін визнає “решту України як незалежну державу”, сподівається Шредер.

1602213




Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер в інтерв’ю Der Spiegel пояснив, чому Польщі і країнам Балтії не варто боятися Росії.

За його словами, в Росії немає нікого, “хто настільки божевільний, щоб навіть подумати про можливість поставити під питання територіальну цілісність Польщі чи країн Балтії”.

Крім того, Шредер в черговий раз розкритикував політику своєї наступниці Ангели Меркель щодо Росії.

“Берлін не повинен був допустити, щоб Єврокомісія вела переговори про асоціацію з ЄС тільки з Україною, а не з Росією”, – заявив колишній канцлер.

Москва обіцяє відповісти на звинувачення про загрозу країнам Балтії

Шредер також назвав помилкою спроби міжнародної ізоляції Росії і заявив, що на місці канцлера не погодився б виключити Росію з “великої вісімки”, підкресливши, що в умовах кризи переговори абсолютно необхідні.

Попередник нинішнього канцлера заявив, що з розумінням ставиться до стурбованості Росії з приводу своєї безпеки.

“З розпадом Радянського Союзу Варшавський договір припинив своє існування, в той час як НАТО не тільки збереглося, а й значно розширилося на схід”, – пояснив Шредер.

Визнавши той факт, що Росія, анексувавши Крим, порушила норми міжнародного права, політик висловив упевненість, що президент Росії Володимир Путін визнає “решту України як незалежну державу”.

В Естонії вийде документальний фільм про можливу війну з Росією

Нагадаємо, 12 грудня міністри оборони країн Балтії та Польщі домовилися прокоординацію зусиль щодо стримування дій Росії в регіоні.
З початку конфлікту в Україні Герхард Шредер виступає критиком політики Заходу. У березні 2014 року, за кілька днів до анексії Криму Росією, він заявив, що причиною кризової ситуації на півострові стала політика Євросоюзу щодо України.

Читайте також:  "Пи*дець": більшість в уряді Росії та Кремлі нічого не знали про плани Путіна розпочати війну – "Проект"

На його думку, Єврокомісія спочатку зробила помилку, запропонувавши Україні угоду про асоціацію з ЄС за принципом “або з нами, або з Росією”. Шредер вважає, що Європі слід було дозволити Україні рухатися в “обох напрямках”.

В наступному місяці, квітні, Шредер вибрав місцем святкування свого 70-річчя Санкт-Петербург. Урочистий прийом, на якому був присутній Путін, пройшов в Юсуповському палаці на Мойці.

Наприкінці минулого року Шредер, знову розкритикувавши політику Європи, додав, що віра в дієвість антиросійських санкцій “певною мірою ілюзорна”.

Оцінюючи політику НАТО і перспективи вступу України до Північноатлантичного альянсу, Шредер попередив, що, враховуючи побоювання Москви, це буде “великою проблемою”.

Герхард Шредер обіймав посаду федерального канцлера Німеччини з жовтня 1998 року по листопад 2005 року. За місяць до його відходу з поста глави уряду під час візиту Путіна до Німеччини було підписано угоду про будівництво газопроводу між Росією і Німеччиною, що проходить по дну Балтійського моря.

У грудні 2005 року стало відомо, що Шредер очолить комітет акціонерів North European Gas Pipeline Company (пізніше перейменованої в Nord Stream AG), компанії-оператора Північно-Європейського газопроводу.

Шукайте деталі в групі Facebook