facebook

Захисні механізми психіки, які вирішують замість вас

Таємниці людської психіки до сих пір не розгадані до кінця.Часом ми не розуміємо, чому діємо так чи інакше, і ось десь тут і спливають непомітні психічні механізми, які часто допомагають нам, але іноді можуть і нашкодити.

68f2bc37a16687a036e07a54849a6c43

Щоб розібратися, що до чого, ми потрудилися і склали короткий список цих «таємних агентів» підсвідомості.


Заперечення

Заперечення – один з найпростіших видів психологічного захисту. Сенс його полягає в тому, що людина відмовляється приймати хворобливу інформацію або події і робить це несвідомо. Наприклад, ви можете зовсім не помічати негарну поведінку коханої людини або заперечувати злість по відношенню до батьків. Зазвичай це захищає нас від болю, яку зараз неможливо винести, але у важких випадках може призвести до шкідливої бездіяльності.

Витіснення

Щоденний засіб, яким всі ми користуємося, щоб відсунути неприємні думки і почуття. Сховатися за цікавою книжкою, зависнути в соцмережах або просто заїсти все піцею – дуже зручний спосіб втекти від проблем. Але коли травма дійсно нестерпна, вона автоматично переміщається в несвідоме, де починає таємно керувати реакціями господаря; та й постійне занурення в книжкові світи в спробах уникнути реальних проблем не призведе до гарного результату.

Проекція

Захист, який завжди з нами. Його  сенс – в приписуванні власних «поганих» почуттів, бажань, ідей іншим людям. Наприклад, ми можемо звинувачувати весь світ у грубості і злості, не помічаючи цього в собі: бути білим і пухнастим, коли навколо один жах, дуже приємно. У проекції є і позитивна сторона – саме в зв’язку з нею ми можемо відчути почуття інших і надати їм підтримку. Задуматися варто, якщо ви часто ловите себе на фразі «Всі нормальні люди чинять так» або бажання легко пояснювати і прораховувати вчинки інших людей, не просячи у них зворотного зв’язку.

Читайте також:  Потужні союзники

Розщеплення его

Цей механізм йде корінням в раннє дитинство, коли світ ще ділиться на «погане» і «хороше» – те, що зрозуміле для дитини. Виростаючи, ми помічаємо, що один і той же об’єкт може мати різні властивості, але час від часу і доросла людина може знову розділити людей на однозначно «поганих» і «хороших», захищаючи свої погляди і самооцінку. Небезпека полягає в тому, що можна не помітити позитивних якостей у «поганого» об’єкта і негативних у «хорошого», що призведе до сильного спотворення реальності.

Регресія

Спосіб захисту, який заснований на переконанні, що маленького або слабкого вже точно захистять. При включенні цього механізму ми напівсвідомо починаємо говорити з директором або сердитим контролером дитячим голоском, скаржимося на здоров’я або розповідаємо, що залишилися в цьому світі зовсім одні і ніхто не допомагає. Частенько це спрацьовує, але тих, хто зловживає такими засобами, можуть переслідувати справжні хвороби, а підтримуваний «немічний» вигляд насправді може призвести до хронічних невдач.

Сублімація

Мабуть, єдиний із захисних механізмів, який можна віднести до позитивних. За допомогою цього механізму ми можемо перенаправити енергію своїх внутрішніх конфліктів на соціально безпечні дії, тобто писати розповіді при втраті близьких, малювати страшилки, коли хочеться вбити начальника, або як слід пострибати в спортзалі від злості на колегу. Втім, варто пам’ятати, що це також лише засіб захисту нашої психіки від чогось неприємного.

Як з цим впоратися?

Здається, що боротися з самоуправством цих процесів неможливо, але на ділі вихід із зачарованого кола є. Почніть спостерігати за собою: які моменти виводять вас із себе, що дратує, від чого вам боляче? Увечері знайдіть п’ять хвилин і запишіть, а потім проаналізуйте, чому вас щось зачепило. Шукайте відповідь не в зовнішньому світі, а в собі. Якщо відчуєте злість або втому – швидше за все, ви на вірному шляху. При необхідності не бійтеся звернутися до психолога.

Читайте також:  На очах у матері і молодшого брата! Чоловік повернувшись з АТО, зарубав вітчима. Причиною цього жахіття стала…

На перших порах буде важко. Але тільки подумайте: радіти кожному новому дню, в основному мати гарний настрій, не боятися вирішувати проблеми, бути підтримкою для інших – хіба це не те, про що ви завжди мріяли?

Все вдасться!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.