facebook

Нацбанк «валитиме» гривню

Найближчим часом від викупу надлишків валюти з допомогою аукціонів готовий перейти до інтервенцій для підтримки курсу гривні.

096541f0a82c250bcff40838cf5195a8

А по-друге, попит на валюту очікується значний, і задовольнити його повністю Національний банк не зможе. Та й не має наміру.

Сьогодні ми отримали підтвердження своїх припущень. Національний банк оголосив аукціон з купівлі валюти, навіть незважаючи на те, що на міжбанківському валютному ринку (МВР) не спостерігалося суттєвого переважання пропозиції валюти, ні значного падіння котирувань. При цьому йому довелося знову підвищити курс відсікання на 2 копійки – з 25,55 (курс відсікання середовища 2 листопада) до 25,57. Нагадаю, 2 листопада Нацбанк теж підвищив курс відсікання – тоді відразу на 5 копійок.

Те, що на ринку не було «зайвих нікому не потрібних» доларів, підтвердив і обсяг поданих комбанками заявок: всього 10,1 млн доларів. Це мінімальний обсяг заявок банків на аукціон з купівлі з початку серпня. У сьогоднішньому аукціоні, якщо мета стримати зниження курсу долара, сенсу не було.

Напрошується висновок, що Національний банк вже не просто вилучає з ринку надлишки валюти, а прагне будь-яким способом як можна швидше поповнити свої золотовалютні резерви. При цьому він не викуповує весь запропонований обсяг, щоб різко не підвищувати курс відсікання і не спровокувати комбанки теж «задирати» курс. Так сталося і сьогодні: з 10,1 млн доларів, запропонованих банками, регулятор викупив всього 6,2 млн.

Економісти НБУ чітко розуміють, що не можна безкарно накачувати економіку країни незабезпеченою (читаємо «надрукованою») гривнею і при цьому утримувати курс на одному рівні довго. Рано чи пізно «зірве кран».

Читайте також:  Доларів в Україні не вистачає: банки відмовляються продавати валюту

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.