facebook

Сила жіночого слова: Як успішні жінки ділились досвідом з франківчанками

11 успішних жінок у форматі «TEDxIvanoFrankivskWomen» зі сцени обласної філармонії розповіли про свої історії успіху, про проблеми, з якими їм довелося боротися, та про усвідомлення, які допомогли їм не стояти на одному місці та розвиватися.Словом, ламали стереотипи та демонстрували нове обличчя сучасної активної української жінки.

csm_fvas0040_9089f5c65a

Ажіотаж по-франківськи
Історія платформи «TED», яка відома насамперед своїми щорічними інтелектуальними конференціями, розпочалася 1984 року в Каліфорнії, пише газета Галичина. В Україні ж перша конференція у форматі «TEDx» відбулася 2009 року. Ця інтелектуальна платформа почала набирати обертів, ставати все популярнішою та цікавішою. Адже в нашій країні також є чимало успішних та сміливих людей, котрі готові ділитися своїми нестандартними ідеями, нетиповими, інколи навіть шокуючими думками. І що не менш важливо — дедалі більше українців готові слухати і сприймати їх.

Конференція «TEDx» в івано-Франківську відбувається загалом втретє, вперше — у жіночому форматі. Квитки на івано-франківську подію розкупили за два дні до її старту. Загалом «TEDxIvanoFrankivskWomen» відвідали  понад 400 осіб, і не лише з Івано-Франківська та області, а також зі Львова, Києва, Рівного, Тернополя, Чернівців тощо.

«Вміти бути собою» — такою була тема івано-франківської конференції. Кожна зі спікерок на власному прикладі довела, що лише той, хто не приміряє на себе чужі ролі, чує свої бажання та потреби, працює над реалізацією власних, а не «позичених» мрій досягає успіху в найрізноманітніших сферах.

Видавець Мар’яна Савка, етно-дизайнерка Любця Чернікова, співачка Брія Блессінг, арт-терапевт Олена Тараріна, представниця іТ-сфери Христина Косик, правозахисниця Юлія Саченко, журналістка Вікторія Єсауленко, менеджер із зовнішніх комунікацій Олександра Говоруха, стратег Євгенія Малих, мама п’ятьох дітей ілона Мурзова, жінка, котра створила себе сама, Анна Петрова. «Концепція підбору спікерок проста, — розповіла ліцензіат проекту «TEDxIvanoFrankivskWomen» Христина Вінтонів. — Ми намагалися представити жінку, котра реалізовує себе в різних сферах життя: інформаційних технологіях, бізнесі, музиці, літературі, дизайні тощо. Прагнули показати, наскільки жінка є багатогранною, цікавою, різноманітною та може реалізовувати себе».

Втім, того дня на сцені виступали і чоловіки, точніше, один — це модератор конференції журналіст Роман Вінтонів, котрий більшості українцям відомий в образі Майкла Щура. Звичайно, жіночий формат події прочитувався всюди: попри те, що спікерами конференції були лише представниці прекрасної половини людства, в залі також переважали жінки. Модератор доволі впевнено поводився на сцені, не втомлювався дотепно жартувати, хоча перед початком конференції зізнався журналістам, що через «жіночий» формат події буде почуватся некомфортно. Впродовж усієї конференції говорили про успішних жінок. Майкл Щур висловив своє бачення цього поняття. На його думку, це жінка, котра займається тим, чим хоче, що сама вважає правильним і є від того щасливою.

Читайте також:  Фоменко: Хлопці повинні скористатися досвідом ігор в плей-оф

«Якщо жінці подобається мити посуд, то нечесно їй це забороняти, — коментує Майкл. — Якщо їй подобається кувати металевий паркан, будувати космічні кораблі, теж будь ласка. Головне, щоб те, чим вона займалася, приносило їй щастя, робило її завершеною і допомагало розвиватися».

Суспільство вимагає динаміки


Відкрила марафон промов сильних та успішних жінок керівник адміністрації генерального директора «SoftServe» та співзасновник «Nail Factory» Христина Косик. «Не можна стати ким ти хочеш, залишаючись ким ти є» — так називався її виступ. Програмістка зізналася, що її найбільше дратує запитання, котре найчастіше ставлять на співбесідах з працевлаштування: «Ким або де ви бачите себе через 10 років?». Вона вважає його застарілим, адже, на її думку, воно відображає світогляд минулого, коли всі були переконані, що людина повинна обирати свій фах раз і на все життя. А сучасне суспільство є настільки динамічним, що потрібно постійно змінюватися, розвиватися і не боятися змінювати свою професійну історію.

«Перед сучасною жінкою в розвиненому світі немає жодних бар’єрів, вона може займатися всім, чим захоче. Коли ми запитуємо себе про те, чим я хочу займатися наступні 10 років, то одразу ж потрапляємо в ментальну пастку, тому що обмежуємо своє майбутнє проекцією сьогоднішнього дня, а не завтрашнього. Якщо б я в дитинстві собі придумала, що хочу бути біологом і вчила б лише те, що допомогло вступити на цю спеціальність і стати біологом, то я ніколи не змогла б вступити на прикладну математику, як захотіла в 11-му класі. Тоді я свідомо вирішила, що хочу бути програмістом. Хоча на той момент програмісти не були сучасною успішною кастою українського суспільства під назвою «заможний айтішник», — зауважила Христина Косик.

Американська українка

Співачка та композиторка Брія Блессінг, котра стала відомою багатьом українцям після участі в телешоу «Голос країни», своєю біографією руйнує чимало стереотипів. Батьки Брії — корінні американці з Техасу — 1992 року вирішили переїхати з Америки до України. Тоді їй було лише 13 років. Вона зізнається, що тоді цей переїзд був не її вибором, втім, нині Україна таки стала їй рідною. «Я дуже люблю Україну, це мій дім», — зізнається співачка.

Читайте також:  Школа орієнтується не на сильних учнів, а на середніх

Зі сцени філармонії вона розповіла про те, як шукала свою пісню, а також про адаптацію в Україні. «Це був 1992 рік, батьки покликали нас із сестрами до себе і сказали: «Дівчата, ми переїжджаємо в Україну», а у відповідь — тиша і здивоване: «Куди?» Поки ми навчилися, як сказати українською «добрий день», ми вже продали всі наші речі, сіли в літак і моє нормальне життя перетворилося на щось зовсім ненормальне. Пам’ятаю, коли ми лише приїхали в Україну, спали на підлозі через те, що у нас не було меблів, носили куртки і шапки в хаті, бо опалення не булоѕ Але люди дуже легко звикають до всього. Я потрошки вивчила і ще досі вивчаю мову, полюбила українську їжу. Вареники — це щось небесне. Вперше як я їх спробувала, зрозуміла, що зможу тут жити і все буде нормально», — розповіла вона.

Брія переконана, що для того, щоб знайти себе, свою пісню, свою долю, спочатку потрібно втратити себе. Співачка сподівається, що її власна життєва історія стане для багатьох поштовхом та підтримкою. Загалом виступ цієї спікерки був надзвичайно щирим та динамічним, її українські слова мали ледь помітний американський акцент. На сцені Брія була не одна, а зі своїм найбільшим скарбом — гітарою, котра повністю розписана автографами військових АТО. Не обійшлося й без музики: Брія Блессінг вразила всіх у залі своєю авторською піснею-молитвою за Україну. Парадоксальним є те, що складно уявити, що такі проникливі і патріотичні слова написала американка, хоча вона і вважає себе українкою.

Про сучасне рабство

Найсерйозніша тема виступу була в директора з розвитку Представництва Міжнародної організації А21 в Україні Юлі Саченко, адже стосувалася вона протидії торгівлі людьми. Насправді проблема сучасного рабства є доволі масштабною. Статистичні дані це лише підтверджують.

«Сьогодні 27 мільйонів людей в світі перебуває у рабстві, і лише 1% з них вдається врятувати, — констатувала доповідачка. — Торгівля людьми є найбільш швидкозростаючим кримінальним злочином у світі і одним із найприбутковіших. Щороку вона приносить 150 мільярдів доларів тим, хто цим займається. Нині в Україні, за даними Міжнародної організації з міграції, 160 тисяч потерпілих за роки незалежності, більше половини з них — чоловіки, близько 16% — люди, які мають вищу освіту. 12 років —  середній вік потерпілого від торгівлі людьми у світі. Кожна третя потерпіла дитина — хлопчик. Кожні 30 секунд ще одна людина потрапляє в пастку рабства. Нині в світі більше рабів, ніж будь-коли в історії людства».

Читайте також:  Як закарпатський босоркун Шоні прoзрів від удaру сковорідкою своєї жінки Ержіки

Юлія Саченко наголошує, що кожен з нас може долучитися до розв’язання цієї масштабної проблеми, головне — бути відважними і не вдавати, що цієї проблеми не існує у XXI столітті.

Успішний вік

Марафон виступів на «TEDxIvanoFrankivskWomen» завершила засновник і головний редактор «Видавництва Старого Лева», поетеса Мар’яна Савка, котра говорила про «жінку успішного віку». «Це не про жінок «бальзаківського віку», це про жінок, які усвідомили свою дорослість, щоб мати привілей бути собою, а не маріонеткою в чужих руках, — зауважила вона. — Успішна жінка — це жінка, котра стала собою, котрою не можна маніпулювати, котра сама собі голова, котра знає, що її особисте щастя — важлива складова цього успіху і вона від того робить щасливими інших людей. Ще одна складова — це вік. Дуже часто жінка осягає свою дорослість уже достатньо пізно і входить в результативну пору в ситуації, коли суспільство накладає на неї масу стереотипів і каже, що ти скрізь запізнилася. і нам треба змінювати цю парадигму в суспільстві, тому що саме доросла жінка, котра має внутрішню силу, відвагу, великий досвід, — дуже ефективна людина, крім того, вона величезний програмер майбутнього. Жінка успішного віку — це не та, що запізнилася на потяг, а та, що усвідомила себе».

…Останній акорд «TEDxIvano-FrankivskWomen» був музичним, його заграв і заспівав Івано-франківський гурт «Yоkо». А далі на сцену вийшла численна команда, котра працювала над організацією заходу. Звичайно, якщо хотіти і прискіпуватися, то можна знайти чимало недоліків. Але у мене немає такої мети, адже вважаю, що загалом захід виконав свою функцію — дав можливість висловитися і бути почутими 11 жінкам, котрі своїми історіями продемонстрували, що в житті немає нічого неможливого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.