facebook

Паспорт знає все. Як франківцям змінити старі паперові паспорти на ID-картки

Пластикові, без російської мови і штампів: з 1 листопада українці можуть змінити старі паперові паспорти на ID-картки нового зразка. Отже, про паспортні законодавчі новації, процедуру оформлення та отримання…

21048-1_large

Замість паперу і штампів – пластик і чіп

Новий паспорт – це пластикова картка, на зразок банківської. На ній українською та англійською зазначені ті ж дані, що й у паперовому. До переліку додали хіба що ідентифікаційний номер. Окрім того, на картці буде міститися відцифроване фото власника та підпис. Найбільша новація – безконтактний електронний носій, так званий чіп, де вказана інформація про дітей, укладення та розірвання шлюбу, зміну прізвища та імені, місце реєстрації та електронний цифровий підпис.

«У пластикового паспорта велике майбутнє. Зокрема велике майбутнє за електронним чіпом. Він має до 4 Гб пам’яті, – каже перший заступник начальника управління Державної міграційної служби України (ДМСУ) в області



Андрій Якуб’як
. – В майбутньому на нього можна буде внести і медичну картку, і страховий поліс. Такий об’єм пам’яті дозволить вносити найрізноманітнішу інформацію про власника картки».

Сьогодні за бажанням власника на чіп можна записати відбитки пальців рук, а зчитати інформацію, яка записана на електронний носій, – за допомогою смартфона. Програму для цього можна завантажити на сайті міграційної служби.

Право, а не обов’язок

Видавати пластикові паспорти розпочали ще на початку 2016 року. Щоправда, лише 16-річним, які вперше отримували паспорти. Трохи більше місяця ID-картки оформляють для 14-річних українців.

1-26

Процедура оформлення паспорта триває від 5 до 10 хвилин. Працює одна людина. З технічного обладнання — комп’ютер, сканер для зняття відбитків пальців та підпису, верифікатор для зчитування інформації з чіпу, фотоаппарат.

Перший пластиковий паспорт виготовляють на чотири роки. Після повноліття картку доведеться змінити. Цього разу вже на 10 років.

«Щоб отримати пластиковий паспорт вперше, необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби за місцем проживання, – розповідає Якуб’як. – В подальшому всі дії пов’язані з карткою: заміна, внесення змін у інформацію на чіпі, можна буде здійснити в будь-якому підрозділі в межах країни та навіть у ЦНАПах (центрах адмінпослуг – Авт.)».

14-річні отримують пластиковий паспорт безкоштовно. А от наступний – у 18 років доведеться платити. В екстреному режимі доведеться чекати сім робочих днів і віддати 366 грн: 192 – за бланк, 174 – за послугу. Якщо 20 робочих днів – 279 грн. Вартість бланку залишається незмінною, до 87 грн зменшується плата за послугу. Стільки ж коштуватиме заміна паперового паспорта на ID-картку.

«Заміна паперових паспортів на пластикові – це право громадян, але не обов’язок. Законодавець жодним чином не обмежив права осіб з паперовими паспортами, – наголошує Андрій Якуб’як. – Також жодним нормативним документом не обмежено період часу для зміни паспортів».

Безпечно та зручно

У міграційній службі розповідають, що на ID-картки переходять у першу чергу задля підвищення безпеки.

«Однією з вимог Євросоюзу щодо введення безвізового режиму для України є запровадження більш захищених паспортів. Щоб відліпити фотографію і вклеїти нову, зробити відтиск, у старому паспорті не треба багато вмінь, – розповідає Якуб’як. – А от картку з відцифрованим обличчям, підписом власника та чіпом підробити неможливо».

Виготовлятиме картки київський поліграфічний комбінат «Україна». Документ має 17 елементів захисту – від фото власника до гравіювань та оптико-змінних зображень.

2-14

«Пластиковий паспорт це ще й зручно, – каже Андрій Якуб’як. – Дуже часто до нас приходять зі словами: «дружина попрала паспорт». Пластик після прання залишиться таким, як і до того».

Нові паспорти, на відміну від попередніх «книжечок», видаватимуться на основі Єдиного державного демографічного реєстру – електронної бази даних громадян України, а записаний на чіп підпис власника дозволить у майбутньому використовувати різноманітні електронні сервіси, зокрема отримувати адміністративні послуги, не виходячи з дому.

Але прикарпатці прощатися зі старими паспортами не поспішають. З початку року на Франківщині власниками ID-карток стали 450 осіб.

Читайте також:  Прикарпатцям пояснили чим відрізняється COVID-19 від звичайного грипу

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.