facebook

Третій Майдан. Соціолог оцінила протестні настрої в Україні

За три роки після Революції Гідності влада в Україні змінилася і зрозуміла, що не можна із суспільством поводитися так, як її попередники. Інакше може бути наступний Майдан, і ті, хто зараз при владі, втратять її. Водночас суспільство стало більш активним і покладається більше на себе.

750554


Таку думку сайту “24” висловила директор фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Експерт відзначила: влада сьогодні намагається домовитися із суспільством. Самі українці вже навчені досвідом і набагато активніші, тим більше, що триває війна на сході держави.

В той же час, за словами соціолога, хоча суспільство рухається в напрямі апатичних настроїв, це не заважає наявності протестних настроїв.

“Протестні настрої високі в Україні всі 25 років незалежності. По Україні постійно відбуваються якісь акції протесту. Можливо, вони не так широко висвітлюються, як у Києві. Інша річ, коли вони мобілізуються”, – зазначила вона.

Як підкреслила Ірина Бекешкіна, щоб мобілізувалися протестні настрої, потрібно три речі. Перша – подія, яка сколихне всю країну або її значну частину. Комунальні платіжки, на її думку, могли би бути такою подією. Але це було пом’якшено субсидіями. При цьому, зазначає соціолог, коли людей питають, що їх може спонукати до протестів, в основному, називають економічні причини. Але і перший, і другий Майдани виникли не з економічних, а політичних причин.

“По-друге, щоб вийти на протест, потрібні герої. З героями зараз погано. Українці не вірять нікому. Третя – люди повинні розуміти, що буде в результаті. В Україні після першого і другого Майдану добивалися зміни влади. Коли люди не бачать, хто прийде замість тих, хто зараз при владі, то вони не йдуть на вулиці масово”, – підкреслила Бекешкіна.

Читайте також:  Перший провал Дмитра Гройсмана

Говорячи про досягнення влади за три роки після Революції Гідності, експерт відзначила повільність реформ, особливо, що стосується боротьби з корупцією.

“Це можна визначити так: спроба успішно вилікувати грип у хворого раком. Тобто хвороба корупції в Україні дуже серйозна, а лікують якісь супутні. Тому перед владою стоїть завдання – зламати ту систему, яка формувалася 25 років. А влада намагається з цією системою домовитися, замінити окремі елементи Але це нічого не дасть”, – зазначила Бекешкіна.

За її словами, економічну кризу не здолати, якщо не подолати корупцію. Тому потрібна серйозна люстрація, і на державні посади повинні прийти інші люди – з громадянського суспільства.

“Але необхідно прийняти кілька важливих рішень. Перш за все, те, що не зовсім розуміє суспільство, – провести реформу державної служби. Не може відповідальний кваліфікований посадовець іти на зарплату 6-10 тисяч гривень. Інакше прийдуть або ті, хто знову буде красти, або, яким взагалі немає, де працювати”, – наголосила Бекешкіна.

Нагадаємо, 15-16 листопада в Києві пройшли акції протесту. 21 листопада – третя річниця початку студентського Євромайдану, який переріс в Революцію Гідності і призвів до зміни в влади в Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.