facebook

Через ненадання статусу біженця росіянин, який воював в АТО, судиться з Міграційною службою Івано-Франківської області

Багатодітного росіянина, який переїхав в Україну і воював в АТО можуть будь-якої миті депортувати з України.

На Прикарпаття Олег Бутусін переїхав з Росії 2 роки тому з дружиною і дев’ятьма дітьми.

119


Каже – поїхав за політичними переконаннями. За критику російської влади його намагалися кинути за ґрати. В Україні Бутусіни передусім почали оформляти громадянство. Олег подав документи, і відразу в складі батальйону Правого сектора пішов добровольцем у зону АТО. Через рік повернувся. Дружина Тетяна, у якої дід був українцем, разом з дітьми отримала українське громадянство, а от Олегові… відмовили. Про це пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

“Для того, щоб отримати громадянство України, кожному необхідно надати довідку про те, що він на території Росії не має тяжких судимостей. Таку довідку ніхто ми не можемо колишні бійці поїхати і взяти. На кордоні заарештують будь-якого з нас”, – говорить Олег Бутусін, учасник АТО.

Олег стверджує: за те, що воював за незалежність та територіальну цілісність України, у Росії на нього завели ще одну кримінальну справу. Але в міграційній службі у це не вірять і вимагають надати довідку.

“Вони розглядали, розглядали, півтора року майже. Опитували, опитували і вирішили що мені там нічого не загрожує”, – говорить Олег Бутусін, учасник АТО.

Відпускати чоловіка до Росії Тетяна не ризикує. Розуміє – Олег може не повернутися. Тим часом статус нелегала спричиняє масу проблем. Ветеран не може офіційно працевлаштуватися та оформити соцвиплати на дітей. Бутусін просив надати йому хоча б статус біженця – у цьому йому теж відмовили.

“Статусу біженця немає, і громадянства немає. Нічого нема. Чоловік повинен жити як хоче. І при цьому чекати коли буде депортація”.

Читайте також:  На Тисмениччині масштабна ДТП. Зіткнулися три машини

У міграційній службі пояснити причину відмови не змогли.

“Я зможу прокоментувати цю справу, коли буду бачити матеріали справи. Знову ж таки кажу, у нас навіть немає цього відділу по біженцях”, – говорить Наталія Цахнюк, завідувач сектору юридичного забезпечення Головного управління державної міграційної служби в Івано-Франківській області.

Відмову міграційної служби надати статус біженця – ветеран АТО вирішив опротестувати в Івано-франківському адміністративному суді. Підтримати Олега прийшли понад півсотні бійців.

“Будемо відстоювати його всі позиції. Тому що така людина, яку ми прийшли зараз захищати, заслуговує того щоб йому дати громадянство України”, – говорить Іван Кудибін, командир БМП 28 бригади Збройних сил України.

Сім’я Бутусіних побоюється, що судовий процес може затягнутися. Якщо суд визнає відмову міграційної служби мотивованою, ветерана Ато та багатодітного батька будь-якої миті можуть депортувати до Росії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.