facebook

“Бойовики самі били з мінометів по населенню, щоб посіяти паніку”, – шокуюча сповідь найманця (+ФОТО)




«Хто допоміг “відстояти” Луганськ у 2014? РаSSєйська армія. Зайшли «Гради», «Смерчі», навіть «Точки-У»… І вони навіть не знали, що кордон перетнули – їм говорили, що вони йдуть на навчання», – розповів Білоруській редакції “RadioSvoboda” найманець бандугруповання «ЛНР» з Бобруйська, 43-річний “командир” взводу розвідки Сергій Бондар.

Він працював у службі безпеки мережі магазинів коли на Донбасі почалася війна. Заробляв, стверджує, добре – 45-50 тис.рос.руб. (за курсом на початок 2014 – це більш ніж тисяча доларів). Однак репортажі раSSєйського телебачення про події в Україні так вразили Бондаря, що в червні 2014 він вирішив поїхати на Донбас воювати проти «фошистів».

У бандугрупованні бойовиків «ЛНР» Бондар спочатку потрапив у батальйон «Заря». Там він майже відразу зіткнувся з тим, що самі сепаратисти беруть участь в обстрілі Луганська:

«Просто на наших очах із «зеленки» йдуть два постріли з міномета. Я з групою якраз був поруч, і ми стали прочісувати «зеленку». Двоє мінометників якраз виходять на нас. Вони тікати – ми стріляємо з усіх стволів. Тут мені дзвінок. Дзвонить особисто Плотницький – він тоді був «міністром оборони». Запитує: ви тепер де? Кажу: накриваємо мінометників в «зеленці». А він наказує: терміново йдіть, терміново на базу. Я кажу: та ви чого? Ми ось-ось їх візьмемо! А він кричить: це наказ, повертайтеся! Ми приїжджаємо на базу, Плотницький шикує наш взвод і починає кричати: на біса мені такий командир, здати зброю! Я віддаю пістолет, автомат… Я взагалі не розумію, в чому справа, взвод теж нічого не розуміє».

«Вже до того була підозра, що мінометники – це люди Плотницького, – продовжує Бондар. – Це потрібно було, щоб посіяти паніку. Мінометники всі були колишні міліціонери з Луганська. Їх спеціально навчали мінометній справі, а місто вони знали як свої п’ять пальців. Навіть бабуся до нас якось приходила і розповідала: вони просто біля пожежної частини тачку викочують, стріляють два рази з міномета і йдуть».

Після випадку в «зеленці» Бондар перейшов у т.зв. «групу швидкого реагування» банди «Бетмен», яку очолював колишній український міліціонер Олександр Бєднов (кличка «Бетмен»). Там він отримав нові докази того, що до обстрілу Луганська мають стосунок ватажки «ЛНР»:

Одного разу взяв одного коректувальника особисто. Ми його забрали, закинули в «підвал», я написав «рапорт». Через три дні мені кажуть, що приїхали люди Плотницького і його забрали – він вже ходить, гуляє у Луганську. Я йду до Бєднова, розповідаю все – а він тільки рукою махнув.

Бєднов навіть встиг побути «міністром оборони» «ЛНР», але 1 січня 2015 колона цього «польового командира» потрапила в засідку і була знищена. «Генпрокуратура» «ЛНР» заявила, що «правоохоронці» сепаратистів намагалися затримати Бєднова, але той чинив опір. «Польового командира» звинуватили у викраденнях, тортурах і грабунку мирних жителів.

Сергій Бондар стверджує, що справа була зовсім не в грабунках і викраденнях: «У 2014 було дуже багато підрозділів самостійних. Ну ось, наприклад, хочеш ти створити підрозділ – береш і створюєш. Захотілося тобі – пішов «віджимати» квартири, машини, гроші. Та й в «Бетмена» були такі випадки…

«Бетмена» прибрав Плотницький. Працювали «ПВКшники», «вагнерівці». Ми тоді такі злі на них були. Не дай Боже, нам би трапився тоді хоч один «вагнерівець» – живий би, напевно, не пішов», – каже Бондар.

Влітку 2014-го була можливість поїхати на Донбас саме по лінії ГРУ. Пропонувалися хороші гроші. «Але я не хотів зв’язуватися з «конторою», – говорить він. Сергій Бондар каже, що в «ЛНР» бойовиків родом з Донбасу меншість. При цьому нерідко йшли в «ополчення» люди з кримінальним минулим.

А що з судимого можна взяти? Ось у мене у взводі був росіянин – людина 20 років відсиділа. Так, каже, я – бомж. Мені нікуди дітися. Але сюди я прийшов воювати.

А що за люди зазвичай їхали воювати в «ополчення» з росії?

У більшості випадків – колишні військові. Або Чечню пройшли, або хоча б просто строкову службу. Були такі, які ховалися від міліції. Він тут «служить» – а там він у розшуку. За одним, пам’ятаю, ФСБшники приїхали – просто на позиції приїхали, закрутили руки і повезли. Вбивство на ньому висіло.

російська армія на Донбасі є?

«Хто допоміг відстояти Луганськ в 2014? російська армія. Зайшли «Гради», «Смерчі», навіть «Точки-У»… І вони навіть не знали, що кордон перетнули – їм говорили, що вони йдуть на навчання. Так ось, вони зайшли, відстрілялися – відстрілялися, треба сказати, на п’ять. Там взагалі нічого не залишилося».

Тепер, каже, на Донбасі є «відрядники» – кадрові російські офіцери, яких тимчасово відправляють в «ЛНР» і «ДНР» у «відрядження».

І чого хочуть жителі Донбасу?

Ну, як чого. Зарплат як таких там немає – люди живуть на 1,5 тисячі рублів на місяць. А хтось взагалі тисячу отримує. Це жах. Найбільша зарплата – у нас, «військових». Тому цивільні хочуть, щоб швидше все закінчилося. Є й ті, хто хоче, щоб Україна повернулася.

©Natali – спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікації: «Гэта трэба было, каб пасеяць паніку», – беларускі баец «ЛНР» расказаў, як баевікі абстрэльвалі Луганск» (http://www.svaboda.org/a/28145354.html)

Читайте також:  Битва за Донбас: військовий експерт відповів, чи виграє Україна цю боротьбу

Шукайте деталі в групі Facebook