facebook

Перша «пасивна будівля» в Івано-Франківську може з’явитися на території ІФНТУНГ

На території університетського кампусу планують звести будинок за принципом «пасивної» архітектури. Ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський та міський голова Руслан Марцінків підписали Меморандум про створення «Енергетичної академії».

ifntung11 (1)

«Енергетична академія» стане місцем навчання, культурного розвитку, туристичною атракцією та прикладом національного масштабу у сфері будівництва енергоефективних громадських закладів. Сама будівля буде будинком з відкритим кодом – муніципалітети, організації та установи зможуть скористатись проектними рішеннями та енергоефективними технологіями.

«Місто Івано-Франківськ має усі можливості стати енергоефективною столицею України. Ми плануємо побудувати на місці старої міської котельні будівлю за принципами «пасивної» архітектури. Такі будівлі відповідають єдиним критеріям Інституту пасивного будинку м. Дармштадт, Німеччина,  і передбачають мінімальне споживання енергоресурсів для підтримки комфортних умов всередині, – розповідає ініціатор проекту Максим Карпаш. – Університет планує реалізувати проект за принципом державно-приватного партнерства». Сама будівля стане будинком з «відкритим кодом» – кожен, хто бажає побудувати новий, чи модернізувати існуючий навчальний заклад  зможе ознайомитись із ефективністю реалізованих технічних рішень, заходів та отримати проектно-кошторисну документацію».

Ідейники проекту перейняли досвід створення подібних будівель та енергоефективних рішень у країнах ЄС – Австрії, Німеччини, Норвегії, Швеції та ін. Будівля «Енергетичної Академії» буде унікальною, бо передбачає, що не менше 50% енергоспоживання на опалення та кондиціонування надходитиме з відновних джерел енергії.

Максим Карпаш також додає, що у планах на базі «Енергетичної Академії» облаштувати навчальні класи з фізики, хімії, біології, кібернетики, робототехніки, 3D-моделювання та друку, астрономії, інформатики, географії. Майбутня енергоакадемія буде відкритим простором для навчання школярів, студентів, молодих науковців та площадкою для інноваційних рішень. Передбачається синергія із проектами міста в сфері енергоефективності, університетською інфраструктурою та Науковим містечком «Нова енергія».

Читайте також:  У поліції назвали райони Івано-Франківщини, які лідирують за кількістю ДТП


Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.