facebook

Хабарники року: ТОП-5 корупційних справ Прикарпаття 2016

До Міжнародного дня боротьби з корупцією КУРС нагадує найгучніші корупційні скандали року та відзначає ТОП-5 посадовців, які погоріли на хабарах.

У 2016 році жоден прикарпатський чиновник, який вимагав хабара, не потрапив за ґрати.

181818181818-5181818181818181

Є ще одна недобра тенденція: щойно справа доходить до суду, прокуратура перекваліфіковує обвинувачення на м’якше. Проте прикарпатці мають знати своїх “героїв”.

За винятковий апетит перше місце у нашому рейтингу корупціонерів посів Зіновій Жовнір



– начальник регіонального відділення Фонду держмайна України в Івано-Франківській області.

Посадовець вимагав 150 тисяч доларів у київського підприємця за сприяння узменшенні оціночної вартості приміщень ДП “Коломийська паперова фабрика” на 8 млн грн під час їх приватизації. Жовніра затримали 4 жовтня під час одержання частини хабара у 20 тисяч доларів від посередника.

Представники СБУ та прокуратури, які затримували Зіновія Жовніра, вже наступного дня заявили журналістам, що перевіряють інші факти продажу держмайна в області, і наголосили, що посадовець вимагав рекордну для Прикарпаття суму. Івано-Франківський міський суд виніс ухвалу про запобіжний захід у вигляді тримання Зіновія Жовніра під вартою з правом внесення застави у розмірі 4 млн 334 грн. За судовим процесом стежили десятки громадських активістів та журналістів. Коли захист обвинуваченого оскаржив запобіжний захід, не змилувався над ним і апеляційний суд. Не допомогли навіть припущення адвокатів, що “Жовнір може віддати Богу душу, якщо зміниться погода”.

Втім, за два місяці після затримання над Жовніром несподівано зглянулася прокуратура. 24 листопада справу Жовніра передали до суду, інкримінуючи не ст. 368 ККУ – отримання хабара, а значно м’якшу – зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2 ККУ). Як пояснив прокурор Володимир Мельник, орган досудового розслідування встановив, що Жовнір не мав компетенції знижувати ціну на аукціоні, а лише міг вплинути на осіб, які уповноважені це робити. При цьому прокурор наголосив, що інші посадовці Фонду держмайна до злочину не причетні.

Читайте також:  Заховав хабар у холодильнику: одіозного чиновника затримали на гарячому

Якось не дуже зрозуміло: прокуратура у нас бореться з хабарниками чи дбає, аби вони виконували обіцянки, за які взяли гроші в замовників?

До речі, після того, як прокуратура обвинувачення Жовніра перекваліфікувала з особливо тяжкого злочину на злочин середньої тяжкості, хабарнику змінили запобіжний захід на домашній арешт. Суд над Жовніром триває.

Друге місце у рейтингу корупціонерів КУРСу зайняв сільський голова Березівки Тисменицького району, колишній міліціонер Олександр Вара.

25 серпня оперативники управління захисту економіки Нацполіції та слідчі прокуратури взяли Вару в самому центрі Івано-Франківська при отриманні хабара у розмірі 400 тис. гривень. Ще 70 тисяч він отримав раніше.

Майже півмільйона гривень посадовець вимагав у підприємця за безоплатну передачу у приватну власність земельної ділянки площею 0,2 га.

Разом з березівським війтом на хабарі затримали депутата сільської ради, голову ГО “Чисте довкілля села Березівка” Богдана Орла.

В одному з інтерв’ю Вара заявив, що часто гроші на потреби села йшли через рахунок цієї організації – “щоб спростити рух коштів”.

Як писав КУРС, ГО “Чисте довкілля села Березівка” створена наприкінці 2011 року. Засновниками цієї громадської організації є вісім осіб, серед яких п’ять депутатів сільської ради нинішнього та попереднього скликання та дружина сільського голови Оксана Вара.

За рішенням Івано-Франківського міського суду Олександра Вару відпустили під заставу в розмірі 250 тис. гривень. Прокуратура оскаржила рішення в апеляції, вимагаючи для підозрюваного утримання під вартою протягом 60 діб або ж збільшення застави до 942 тис. гривень. Апеляційний суд скаргу прокуратури відхилив.

Зараз Олександра Вару та Богдана Орла судять в Івано-Франківському міському суді.

Третій у рейтингу хабарників року Віктор Басай – колишній директор Прикарпатського юридичного інституту Національного університету “Одеська юридична академія”, якого впіймали на хабарі від двох студентів за допуск до складання зимової сесії у розмірі 7500 гривень та 300 доларів США.

Читайте також:  В Івано-Франківську затримали закарпатця, який крав техніку з офісів

69-річного Віктора Басая затримали працівники військової прокуратури рівно рік тому саме у Міжнародний день боротьби з корупцією.

Почали судити Басая аж 2 червня у Долинському районний суді, бо в Івано-Франківському міському суді обвинувачений свого часу працював.

Прокуратура передала справу до суду за ч. 2 статті 190 ККУ (шахрайство), а не за ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Дивним чином з’ясувалося, що на момент, коли Басай брав хабар, він офіційно в університеті вже не працював.

Після затримання Басая на сайті Прикарпатського юридичного інституту з’явилося повідомлення, що він звільнений з ВНЗ ще 19 жовтня 2015 року. Невдовзі це повідомлення з сайту зникло, а в матеріалах суду зазначено, що Басай звільнений 7 грудня 2015 року – тобто за два дні до того, як погорів на хабарі.

Вже на другому судовому засіданні суд у Долині поставив у справі Басая крапку – закрив кримінальне провадження. На думку судді, Басай “втратив суспільну небезпечність”. Крім того, суд врахував, що Басай – заслужений юрист України, професор, академік Академії наук Вищої освіти України, Указом Президента нагороджений орденом “За заслуги” та переніс два інфаркти.

20 липня Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив ухвалу Долинського районного суду без змін.

Четверте місце у рейтингу хабарників 2016 року посів перший заступник голови Косівської РДА Михайло Павлюк.

Він збирався збагатіти на 88 тисяч гривень. Впіймали Павлюка 21 січня під час отримання від підприємця “першого траншу” хабара у розмірі 28 тисяч гривень. Підприємець виконав ремонтні роботи приблизно на 900 тисяч гривень. Однак через бюрократичні процедури не міг отримати з бюджету кошти за виконані роботи. За допомогою він звернувся до першого заступника голови РДА. Той обіцяв посприяти за “відкат” у розмірі 10%, тобто приблизно 88 тисяч гривень. Правоохоронці затримали Павлюка біля його житлового будинку у селі Черганівка та вилучили отримані 28 тисяч гривень. Ще 60 тисяч підприємець мав віддати пізніше.

Читайте також:  Під час обшуків у квартирі керівника Івано-Франківської митниці виявили 234 тисячі доларів

У березні прокуратура передала обвинувальний акт щодо Павлюка у Косівський районний суд. Посадовець обвинувачується за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) КК України.

Однак суд досі не виніс обвинуваченому вирок.

Замикає першу п’ятірку хабарників заступник керівника Надвірнянської міськрайонної прокуратури Олег Люклян,якого взяли на хабарі у розмірі 1000 доларів.

Олега Люкляна затримали у робочому кабінеті разом з колишньою співробітницею прокуратури, яка і передавала йому хабар.

Люклян вимагав дві тисячі доларів за те, щоб прокуратура не подала апеляційну скаргу на рішення суду щодо розірвання договору оренди земельної ділянки.

Справу Люкляна передали до суду ще 7 червня, однак судові процеси тривають досі. Сторону обвинувачення представляє у суді представник ГенпрокуратуриОлександр Проскурніков.

***

Це далеко не всі, хто погорів на хабарах цього року. Про затримання хабарників правоохоронні органи звітують майже щотижня. Серед тих, хто спокусився на неправомірну вигоду, і викладачі, і медики, і держслужбовці, і працівники військкоматів, і самі ж правоохоронці.

Багатьох посадовців цього року судили за розтрату державних коштів чи адміністративні порушення. Втім, корупціонери та хабарники на Прикарпатті здебільшого відбуваються штрафами, інколи й меншими за суму хабарів.

До речі, за даними міжнародної антикорупційної організації Transparency International, понад 70% українців переконані, що рівень корупції в країні не знизився, а уряд не хоче викривати хабарників. Як зазначається у дослідженні, українці звикли до корупції в повсякденному житті. Водночас представники Transparency International наголошують, що за всю свою історію Україна не мала подібних антикорупційних зрушень, які ми спостерігаємо сьогодні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.