facebook

Які пільги і додаткові можливості є у самотніх батьків

Існує додаткова відпустка і податкова пільга.

 

Про це пишуть Версії з посиланням на Корупція.

yak-posbniki-ta-plgi-materyam-odinachkam-pokladen-v-ukrayin-rosyi_166-700x425


У нашій країні, за даними ГО “Об’єднання” Батьків-одинаків України “, близько 4,5 млн неповних сімей, і кожні дві хвилини з’являється нова. Це працездатні люди, які мають заробляти і платити податки за двох, щоб виростити нових громадян. При тому, які преференції надає закон батькам-одинакам на робочому місці і як залагоджувати неприємності з роботодавцем, розповіли експерти: юрист ЮК “АЮР-КОНСАЛТИНГ” Микола Малий і глава ГО “Об’єднання” батьків-одинаків України “Олександр Мазур.

ЙДЕМО У ВІДПУСТКУ: НА ВСІ 34 ДНІ

Свій щорічну відпустку батьки, які виховують дітей самі, можуть планувати вільно: закон розуміє, що найчастіше його потрібно підлаштовувати під потреби дітей (канікули, поїздки до бабусі, карантин в дитсадку чи школі, тривале лікування і т.п.), і наказує роботодавцювідпускати таких співробітників на вимогу, незалежно від графіка (ст. 10 і 19 Закону України “Про відпустки”). Труднощі з відходом у відпустку можуть бути, тільки якщо мова йде про сезонні роботи, коли був підписаний трудовий договір на 2-3 місяці – протягом цього часу “раптом” відпочити не вдасться.

Крім стандартних 24 днів, батьки зі статусом одиноких (в тому числі розведені мами) отримують соціальний оплачувана відпустка тривалістю 10 днів на рік (ст. 182 Кодексу законів про працю) без урахування святкових неробочих днів (якщо випадають на період відпустки, плюсуються до нього). Залежно від сімейних обставин одинаки можуть претендувати на інші види додаткових відпусток згідно ряду нормативно-правових актів.Наприклад, держава гарантує відпочинок батькам, які виховують малолітніх без мам, які перебувають на тривалому лікуванні. Однак сумарно ці додаткові відпустки не можуть перевищувати 17 днів на рік, тобто максимум відгуляли 24 щорічного + 17 соціального. А головне – ст. 182-1 КЗпП говорить, що невикористана соціальна відпустка не пропадає: вона переноситься на наступний рік або компенсується матеріально в разі звільнення.

Читайте також:  Що вигідніше: пільги чи субсидія? Українцям розкрили секрет економії

ЗВІЛЬНИТИ: НЕРЕАЛЬНО

Проект нового Трудового кодексу передбачив звільнення соціально незахищених співробітників в разі, якщо вони відносяться до обов’язків халатно. Але оскільки документ вже близько року лежить “під сукном”, спиратися можна лише на старий КЗпП. А він робить звільнення самотніх батьків з ініціативи компанії неможливим. Згідно ст. 184 у самотніх матерів і батьків, вагітних жінок і тих, хто має дітей до 3 років, абсолютний імунітет: навіть через суд обгрунтувати необхідність їх звільнення так важко, що простіше тримати співробітника баластом і платити йому зарплату, ніж судитися. У разі, коли підприємство ліквідується повністю, батьків зі статусом не можуть просто виставити за двері: роботодавець зобов’язаний їх працевлаштувати, а протягом перехідного періоду працевлаштування за ним зберігається зарплата (але не довше, ніж на 3 місяці) – маловідомий в народі факт. Таким чином, якщо ви потрапили в список неугодних на роботі, можете побоюватися тільки морального тиску. Роботодавець може пробувати створити некомфортні умови роботи в надії, що несприятлива атмосфера сама змусить піти.

Самотні мами також можуть попросити більш гнучкий графік роботи.

ОСОБЛИВИЙ ГРАФІК. Самотніх матерів можна відправити у відрядження або змусити працювати у вихідні або понаднормово (ст. 177 КЗпП). Зате вони можуть скоротити свій робочий час, якщо є потреба, але мінімум 4 години на день повинні відпрацювати (ст. 56 КЗпП). Заплатять їм пропорційно зменшену зарплату. Мами (не тільки самотні, до речі, але частіше потрібно саме їм) діток молодше 14 років також можуть просити перевести їх на гнучкий, більш зручний графік роботи, зрушити робочий час на годину раніше-пізніше (з 7 до 16, наприклад) без втрати в грошах. Це новітнім законодавством України поки не відрегульовано – все керуються ще радянським Положенням про порядок і умови застосування змінного (гнучкого) графіка роботи жінок, які мають дітей, від 1984 року.Однак домогтися індивідуального графіка, як правило, неважко: роботодавець швидше надасть дозвіл на інші, але чіткі рамки робочого часу, ніж захоче спостерігати постійні запізнення.

Читайте також:  Матерям-одиначкам в Україні розширили перелік пільг

ГРОШІ: КОРИСТУЄМОСЬ ПОДАТКОВОЮ ПІЛЬГОЮ

Самотні батьки мають право платити прибутковий податок зі своїх зарплат меншого розміру, ніж пересічні громадяни. Право на податкову соціальну пільгу за ними закріпила постанова Кабміну №1227 від 29.12.2010. Це сума, на яку платник податку на доходи фізосіб має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід (тобто зарплату від одного роботодавця). Відбувається все так: з вашої “брудної” зарплати отримують базу для оподаткування прибутковим податком. Для пільговиків ця база зменшується на розмір соціальної пільги (з неї відрахування не йдуть), тобто податок обчислюється з меншої суми, а різницю залишаєте дітям на морозиво. Згідно з пунктом 169.1.3 Податкового кодексу, для одиноких мам (пап), вдів (вдівців) або опікунів, піклувальників на кожну дитину віком до 18 років розмір податкової соціальної пільги становить 150% (постанова Кабміну №1227 пояснює, що це стосується осіб, які на момент застосування пільги не перебувають в законному зареєстрованому шлюбі).

ЯК ОТРИМАТИ. Це неважко: треба подати на роботі заяву (бланк скачати в інтернеті або попросити у податковій, держслужбовцям подавати його не потрібно) і відповідні документи.Перелік для кожної категорії платників – в постанові КМУ. Для самотньої матері, наприклад, це копія свідоцтва про народження дитини або документ з позначенням даних про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану плюс копія паспорта. Є нюанси: пільгу можна отримати за умови, що офіційна зарплата у матері однієї дитини не перевищує (на поточний момент) 1 930 грн (якщо з січня мінімалка зросте, буде близько 4400), порогова сума зростає пропорційно кількості дітей. А ще її не можна застосувати до доходів, які не є зарплатою, до зарплати, яку ви протягом податкового місяця отримували одночасно зі стипендією або бюджетним забезпеченням (грошовим або майновим) аспірантів, ординаторів, військовослужбовців. Також на соціальну пільгу не мають права самозайняті особи, тобто підприємці і фрілансери. На підставі значень мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму розраховується розмір підвищеної (150%) податкової соціальної пільги: зараз – 1033,5 грн, але якщо ці показники істотно збільшаться в 2017-му, то й пільга теж.

Читайте також:  Суттєві поступки і пільги: у Польщі зробили вигідну пропозицію заробітчанам з України

КОМПРОМІС В ДОПОМОГУ

Олександр Мазур 9 років очолює “Об’єднання “Батьків-одинаків України”. За цей час організація провела більше 17 500 безкоштовних консультацій. “До нас звертаються, наприклад, якщо пошуки роботи безуспішні. Тоді пишу в нашій групі на “Фейсбуці”, що є фахівець: хто може, допомагає вакансіями. Якщо намагаються звільнити – передаю інформацію юристу, він консультує, – розповідає про варіанти допомоги Олександр. – Якщо треба, особисто йду до роботодавця, переконую, що потрібно увійти в становище і налагодити співпрацю хоча б заради дітей”. Як правило, за його словами, переговори дають результат.” Тому людям завжди раджу не йти на конфлікт, якщо є шанс домовитися: суди – справа складна. По-перше, тяганина буде довгою, а годувати дитину потрібно вже сьогодні.По-друге, покарання для фірми настільки незначне, що назвати його важелем впливу неможливо”, – пояснює він. Так, в ч. 2 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що в разі, наприклад, коли вагітну жінку або батька-одинака, який виховує дитину до 14 років, звільняють, порушуючи законодавство, штраф з посадових осіб та приватних підприємців становить від 1700 до 5100 грн. Зрозуміло, що такі суми – крапля в морі. Тому Олександр впевнений, що найкраща допомога батькам-одинакам – знайомити їх один з одним. Так, завдяки його організації з’явилося 176 повноцінних сімей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.