facebook

Порушення чи кримінал: що насправді відбувається за стінами Перегінської школи-інтернату? (документи)

 

Працівники школи-інтернату для дітей з вадами розумового розвитку, яка знаходиться в смт. Перегінськ, Рожнятівського району, івано-Франківської області звинувачують директора закладу Оксану Кулик в систематичному невиконанні службових обов’язків, розкраданні державних коштів та наступі на права працівників. До розслідування події долучались і СБУ, і Прокуратура, і Департамент освіти, і народні депутати.

 

korpus

Директором школи-інтернату Оксану Кулик



, яка до того працювала в Перегінській ЗОШ№1 вчителем хімії, було призначено у 2007році. Вже в січні 2008 року, а саме 6 січня, трапився перший серйозний інцидент – в школі-інтернаті вихователі побили дітей-сиріт. Очевидці стверджують, що побиття відбувалося в присутності та за згодою новопризначеного директора за участі завуча школи Віри Патрійчук, вихователя Іванни Нечипір та ще вчителя на ім’я Василь Богданович.

Коляда у Перегінську проходить 7 січня. А 6  січня колядують у сусідньому селі Небилові, де жила попередній директор школи-інтернату, до якої діти й зібралися йти колядувати. Ініціативу проявила семикласниця Галина Куриляк. За що поплатилася перша.

Після вечері директор і завуч, взялися наводити жорстку дисципліну, щоб ніхто навіть не думав йти колядувати. Вони наказали учням вишикуватися в шеренгу по двоє та піти у спальний корпус. Галя Куриляк, почала опиратися, то ж викладачі почали її бити. «Повалили на підлогу й били ногами», – розповідала згодом одна з очевидців події вихователька старших класів Ганна Тихоненко.

Тут треба врахувати особливості дітей, які навчаються в школі-інтернаті. Вади розумового розвитку не означають, що всі вони розумово відсталі. Часто мова є про психологічні та поведінкові проблеми. Діти збуджуються, можуть вести себе неадекватно, навіть намагатися вдарити вихователя.

«В так випадках не варто нагнітати обстановку. Краще почекати, поки дитина заспокоїться і потім поговорити з нею. Можна навіть наступного дня», – розповідає вихователь Ірина Корнутич.

Але 6 січня 2008 року група викладачів школи-інтернату думала інакше й вважала фізичну розправу над дітьми найбільш дієвим засобом. Не зважаючи на це (а може, навіть, наперекір цьому) семеро хлопців все ж втекли й подалися в Небилів. Директор одразу організувала «спецгрупу», щоб відловити втікачів. Тих, кого зловили, починали жорстоко бити просто на місці. Діти так кричали від болю та жаху, що на той крик вибігали люди із будинків. Коли виловили всіх, відвезли назад в школу-інтернат, де продовжили екзекуцію. Учень Володимир Годзюр жалівся, що його товкли головою до стіни.

Про цей випадок телеканал ІСТV зняв сюжет, було відкрито кримінальну справу, але потім справу закрили і все стихло. 23 січня у школі була перевірка з області, дирекція отримала догани. Втім, за день до перевірки п’ятьох побитих дітей відправили до психіатричного диспансеру “Надія” в Івано-Франківськ. В Івано-Франківську вони перебували доки зійшли синці. За браком доказів кримінальну справу закрили.

З того часу, напевно відчувши безкарність, директор Оксана Кулик почала діяти не зважаючи ні на закон, ні на моральність. Працівники школи-інтернату стверджують, що вони неодноразово зверталися до Болюк З.А.(колишнього керівника Департаменту освіти ІФОДА) зі скаргами та зверненнями, але ситуація не мінялася. Тому працівники вважають, що директора просто прикривали, а колектив школи  наказували позачерговими атестаціями, перевірками, тиснули морально та психологічно.

Читайте також:  Жорстоке вбивство:на Прикарпатті ударами в голову вбили 54-річного чоловіка

«Такого ставлення до людей ми не пам’ятаємо за весь час роботи в школі», – розповідають працівники інтернату, які не хочуть миритися з таким станом речей. За їх словами, дійшло до того, що зараз працівники стали, немов раби, котрі не мають права щось казати.

«За нами постійно ведеться стеження, як за злочинцями. Раніше за нами стежив хтось з наближених до директора, тепер встановили 16 камер спостереження», – розповідають працівники. За їх словами, спостерігати за діями працівників з монітора комп’ютера у директорському кабінеті, стало для пані Кулик улюбленою розвагою. Камери були встановлені у  вересні 2014 року на загальну суму 74 163,41 грн. При тому, що на встановлення відеокамер кошти знайшлися, більше частина території школи перебуває без освітлення. Окрім усього, перевіркою було встановлено, що марки (моделі)  фактично встановлених камер не відповідають тим, про які зазначено в акті виконаних робіт. Також вартість робіт було завищено на суму понад 2 тисячі гривень.

Якщо працівники перебувають в ситуації рабів,то дітям в школі-інтернаті відведена роль в’язнів. Дітям заборонено тримати у власних тумбочках в спальних корпусах особисті речі. В тумбочці, за розпорядженням директора, має бути лише мило в мильниці, зубна щітка у футлярі та зубна паста. Не можна тримати в тумбочці навіть гребінець. Одного разу, знайшовши гребінець в тумбочці когось з учнів, директор дуже розлютилась й накинулася з лайкою на прибиральницю, яка, мовляв, не догледіла. Але обмежуватися лише лайкою керівник закладу не захотіла й пожбурила знайдений гребінець в обличчя прибиральниці.

Також, з часу призначення на посаду нового директора в школі істотно скоротилась кількість дітей, натомість помітно зросла кількість працівників. Школа була переведена на 15 – годинний робочий режим(пояснення – нова вимога СНІП). Робота починається о 7.00 підйомом, а  відбій о 22.00, в зв’язку з чим було продовжено роботу вихователів на 1 годину, внаслідок чого з’явилося 2,5 зайві ставки на які були прийняті нові працівники.Але ще до того (в січні 2014 року)племінник директора Овсєєнко А.С. був оформлений на посаду лаборанта-комп’ютерщика. Про наявність в школі такої посади працівники довідалися випадково, аж у червні, коли йшли у відпустку й побачили робочі табелі. Племінника директора нібито жодного разу не бачили в інтернаті, до того ж директором школи було затверджено такий графік роботи лаборанта( з 18ºº до 22ºº год), який не співпадав з часом проведення уроків та занять в комп’ютерному класі. Крім того, в порушення вимог п. 19 Додатку №6 «Правила внутрішнього розпорядку для працівників Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату» до Колективного договору між адміністрацією та профспілковим комітетом, вищезазначений графік роботи лаборанта Овсієнко А.С. директором було затверджено без погодження з профспілковим комітетом.

Зрештою, існує документ за підписом нинішнього керівника Департаменту освіти і науки Віктора Кімаковича, в якому підтверджується, що проведена на початку 2015 року Департаментом перевірка (за запитом народного депутата України Ірини Суслової) всі порушення пов’язані з працевлаштуванням родича директора на посаду лаборанта визнала такими, що мали місце.

Читайте також:  На Тернопільщині жінка викинула немовля у туалет

А ось з тим фактом, що нарахування премій, різних доплат, виплат, нагород, тарифікації медпрацівників, графіки роботи працівників відбуваються без згоди чи погодження з профспілковим комітетом (при наявності голови ПК на роботі, тарифікація підписується людьми, які не уповноважені це робити, або грубо підробляються) та тим фактом, що премії та надбавки виписуються лише відданим директору працівникам, Департамент освіти не погоджується і запевняє, що керівникам закладів освіти надано право самим вирішувати кому і за що виплачувати премії та надбавки. Також Департамент заперечує факт виплати надбавок і премій одним і тим самим працівникам.

Дати усний коментар редакції «Версій» директор Департаменту освіти та науки ОДА Віктор Кімакович відмовився, пославшись на те, що Департамент не коментує службові конфлікти.

Втім, за інформацією нашого видання, з виплатою тих надбавок і премій не все просто, хоча б тому, що ті, кому ці премії виписуються, виступають всього лиш підставними особами, котрі зобов’язуються отримані гроші віддавати директору закладу. Але сподіватися, що хтось з «зашуганих» директором працівників (з тих, хто втягнутий в ці грошові оборудки) зізнається в цьому публічно, навряд чи можна очікувати.

Ще в школі є дві транспортні одиниці, які, за твердженням працівників, директор використовує лише для своїх поїздок (на курси, в ательє, в область, в Департамент освіти). Натомість педагогів примушує їздити по різних районах у пошуку дітей за свій кошт. Такі поїздки проходять по різних селах області, куди часом дуже важко добиратися. Втім, Департамент, знову ж таки повідомляє, що факти одноосібного використання службового автотранспорту директором не підтвердились. Однак, в тому ж Департаменті погоджуються, що директор закладу здійснює відрядження в ті дні, коли в неї заплановані уроки. Зокрема в 2014 році (згідно перевірки Департаменту) Оксана Кулик відбувала в 41 одноденне відрядження. Тринадцять з цих відряджень припадало на ті дні, коли в неї були заплановані уроки. І лише на два дні (10 уроків) була запланована заміна. Решта 11 днів (46 уроків) заміна проведена не була, тим не менше в класних журналах були записи, що вона ці уроки провела. Але «бунтівливі» працівники запевняють, що за останні п’ять років директор не провела жодного уроку й на уроки замість неї ходять соціальний педагог, психолог, педагог-організатор, котрі навіть навчились ставити підпис, подібний до директорового  у зошитах передачі дітей. Журнали заповнюються директором раз на чверть, коли вона приходить у неділю до школи, – пояснюють педагоги.

На ремонти закладаються величезні кошти, а результати мінімальні, стверджують працівники. Всі розцінки при розрахунках з виконавцями робіт завищені у рази. Директор підписує їх сама та примушує це робити завгоспа, бухгалтера та інших відповідальних осіб липові акти прийому виконаних робіт. Підтвердженням цьому є наявність судових проваджень за розкрадання державних коштів (справа №913/974/2012 Рожнятівського райсуду). У 2008 році було проведено капітальний ремонт корпусу школи, де було розкрадено чверть мільйона гривень коштів. За це виконавець робіт заплатив штраф у розмірі 8 тисяч гривень, а директор не поніс ніякої відповідальності. Справу було закрито за строком давності.

Читайте також:  У Ворохті хочуть створити обласну комплексну дитячо-юнацьку школу із зимових видів спорту

Кожного року на ремонт опалювальної системи закладаються і використовуються великі кошти, а в спальних кімнатах минулого року температура в окремих кімнатах не перевищувала +10 градусів, при нормі + 18 , +22 градуси.

Продукти та одяг для вихованців школи купуються за завищеними цінами, стверджують працівники. Якість закупленого не завжди відповідає санітарним вимогам. Одяг, білизна  найнижчої якості за найвищими цінами, до першого прання, після чого вони втрачають свій вигляд, стають непридатними для використання.

Права працівників постійно порушуються. В 2013 році було відкрито судову справу за матеріалами, які надійшли від державного інспектора праці ТДІП в Івано-Франківській області про притягнення до адміністративної відповідальності  директора ; а також справи про невиплату премій , про поновлення попередніх істотних умов праці.

За період з 2007 рокуПерегінська школа-інтернатфігурує в більш ніж сорока справах. Серед них є і дуже цікаві. Наприклад, про стягнення аліментів з батьків дітей, які позбавлені батьківських прав, на користь школи до досягнення дітьми повноліття. Це при тому, що діти в школі перебувають лише до дев’ятого класу, а не до досягнення повноліття. Таких справ є багато.

Де ці гроші, як використовуються? На яких рахунках вони зберігаються? Схоже, що доцільно було б провести аудит банківських рахунків дітей, вважають в школі-інтернаті.

Кримінальна справа проти директора Оксани Кулик була порушена в грудні 2014 року і призупинена в 2015 році. Але з приходом на посаду Прокурора обласні Олександра Стратюка справу в серпні 2015 року поновили. На даний час в школі проводиться робота правоохоронних органів, але керівник не відсторонений від своїх обов’язків, надалі знаходиться на роботі, що надає директору можливість морально впливати на працівників, як на свідків по справі. Працівники інтернату розповідають, що з боку директора звучать погрози в конфлікт залучаються діти, яких «пряником» директор хоче примусити свідчити на свою користь.

Також в директора є можливість «замітати сліди» своїх зловживань. З ініціативи директора та її заступника в школі починають збирати підписи під листом на захист директора школи, на працівників чиниться шалений тиск лунають погроза про звільнення за сфальшованими підставами, про закриття школи в разі розголосу про всі зловживання керівника школи, підкуп майбутнім преміюванням, збільшенням навантаження, тощо.

Чергова комісія Департаменту освіти ОДА (тепер за запитом народного депутата України Олександри Кужель), котра завершилась нещодавно, встановила, що порушення, на котрі вказують працівники в своїй більшості мають місце.

Якими будуть результати цієї перевірки? Чи відбудеться директор Оксана Кулик лише доганою, чи позбудеться посади поки що невідомо.

П.С. Версії чекають на коментар від самої директриси, з якою, на жаль, поки що зв’язатись не вдалось.

img005

img006

img008

img009

img011

zvernennya1-gruden2014

kru-1

kru-2

kru-3

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.