facebook

МОЗ має намір посилити контроль за видачею лікарняних листів

МОЗ запроваджує новацію.

Про це повідомив заступник міністра Павло Ковтонюк.

285849_1

Уже в наступному році відомство має намір впровадити єдину електронну систему eHealth, де, в тому числі, можна буде відстежувати кількість і обгрунтованість лікарняних.

За словами чиновника, щороку в нашій країні виписують 10-12 млн. листів з тимчасової непрацездатності, причому, як мінімум, 5-10% – необгрунтовано, а третина лікарняних видається з порушеннями.

Це призводить до суттєвих втрат бюджетних коштів, які майже на дві третини формуються з відрахувань роботодавців, заявив Ковтонюк.

За його оцінками, мова йде про щорічні збитки скарбниці на рівні 300-900 млн. грн.

І це лише верхівка айсберга. Адже чиновник оперує лише приблизними даними і не враховує статистику чорного ринку лікарняних листів.

Не секрет, що в Україні зараз реально придбати лікарняний практично на будь-який термін і з будь-яким діагнозом.

Вартість стартує з 200-300 грн., а продавці, не соромлячись, розміщують оголошення про організацію “звільнення” на численних інтернет-ресурсах.

Електронна система допоможе також відстежувати якість медичних послуг, оскільки лікарі будуть зобов’язані вносити всі дані про пацієнта і лікування, яке йому призначено, в єдину базу.

Читайте також:  Вaжкoхвoрі або травмовані внаслідок війни українці можуть подати заявку до "Програми медичної евакуації"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.