facebook

Чужі тут не опалюють?

Як повідомляє щотижневик “2000”, найбільшу приватну теплопостачальну компанію України, яка працює на альтернативних джерелах енергії, виживають з Івано-Франківської області.

У щорічному рейтингу енергоефективності регіонів України Івано-Франківська область традиційно займала місця в першій або на початку другої десятки. Цьому сприяла наявність великих запасів деревини і можливість направити відходи виробництва на опалення житлового і комунального сектора.

opalennja

У 2010 р. постановою Кабміну № 243 була затверджена Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010–2015 рр.

У жовтні того ж року сесія Івано-Франківської облради затвердила Регіональну програму підвищення енергоефективності на 2010-2014 рр., яка дозволила місцевим органам самоврядування укладати договори з підприємцями на переобладнання газових котелень під використання альтернативної сировини – головним чином відходів деревини, брикетів і пелет.

Рік тому голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, звітуючи перед тодішнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, заявив що підсумком реалізації регіональної програми стала економія 51,4 тис. тонн умовного палива вартістю 203,2 млн. грн. Область ввела в експлуатацію 31 котельню на твердому біопаливі та одну сонячну електростанцію в с. Рожнов Косівського р-ну. Крім того, були затверджені 22 проекту модернізації місцевих котельних.

На сьогоднішній день можна стверджувати, що цим досягненням влада здебільшого зобов’язана лише двом компаніям – «Альтеко» і «Гріненерджі».

Реконструювавши 20 котелень, що опалюють районні та міські лікарні, диспансери, школи-інтернати та відділи освіти, інвестори забезпечують місцевим бюджетам тарифи на 30-40% нижче, ніж пропонують споживачам міські котельні, що працюють на природному газі.

У нинішньому опалювальному сезоні «Альтеко» і «Гріненерджі» постачають споживачам тепло в середньому по 1050 грн. за 1 Гкал. Тоді як газові котельні – по 1350-1600 грн.

Як стверджують в «Альтеко», тільки одна Богородчанська центральна районна лікарня в 2013–2015 рр. отримала ефект від переходу на альтернативні джерела палива 1945,5 млн. грн.

В цілому це десятки мільйонів зекономлених гривень (особливо, коли вартість газу перевищувала $ 400 тис. куб. м). І це не рахуючи створення 150 робочих місць з фондом оплати понад 2,2 млн. грн., виплачених податків за 2011-2016 рр. – 6,1 млн. грн. З них 5,2 млн. грн. – в 2014-2016 рр.

Читайте також:  У Раді зареєстрували законопроект для зменшення комуналки

Для надання послуг теплопостачання в лісгоспах і у місцевих підприємців менш ніж за три роки було закуплено сировини на 6,9 млн. грн.

Сума інвестицій в модернізацію об’єктів теплопостачання за цей же період склала $ 530 тис., або 13,7 млн. грн.

При цьому інвестор ні разу не виводив дивіденди з підприємств Івано-Франківщини, направляючи їх на подальшу модернізацію та переоснащення об’єктів.

Мотивом для такого рішення, ймовірно, стали очікувані зміни законодавства в галузі теплопостачання з альтернативних джерел.

Поки що на ринку діє стара норма, що обмежує рентабельність діяльності 6% прибутку понад собівартості виробленого і поставленого тепла.

Але незабаром Верховна Рада повинна розглянути поданий урядом законопроект про зміни до закону «Про теплопостачання», який передбачає тарифи на тепло з альтернативних джерел на рівні 90% діючих газових.

Цим же документом повноваження по встановленню тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел будуть передані від Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), місцевим радам. Тоді як зараз повноваження по встановленню тарифів розділені між НКРЕКП і органами місцевого самоврядування залежно від обсягу поставленого тепла.

Але НКРЕКП часто-густо не в змозі переробити весь обсяг заявок постачальників. Як наслідок, документи, подані на один опалювальний сезон, розглядаються вже по його закінченні.

За цей час неодноразово змінюються складові тарифу. У минулому році ціна на дрова змінювалася двічі й виросла на 40%, в результаті чого постачальники змушені працювати в збиток. Місцева влада також не бажає переглядати тарифи.

Встановлення тарифів з 10% -ним дисконтом від газових учасники ринку вважають величезним стимулом для притоку інвестицій і здійснення реального переходу на альтернативні джерела енергії.

Але чим менше часу до переходу на нову систему регулювання тарифів, тим більший тиск відчувають не державні і не комунальної учасники ринку теплопостачання.

Читайте також:  Черговий вибух в Одесі розцінили як теракт

Для «Альтеко» і «Гріненерджі» це виразилося в чотирьох (!!!) кримінальних справах нібито за перевищення вартості їх послуг, які, нагадуємо, на 30-40% нижче, ніж в середньому «по лікарні».

Формальною підставою для цього стало віднесення 5% втрат тепла при виробництві на втрати в комунікаціях при його транспортуванні. Як стверджують на підприємстві, таке відображення втрат було внесено через недосконалість документації. Всі ці дії проводилися за згодою місцевої влади, якя стверджує тариф. Інакше кажучи, логіка в порушенні справ проти компанії, яка надає послуги на основі розцінок, встановлених місцевими органами влади, повністю відсутня.

Проте, за словами директора ТОВ «Альтеко» Петріва М.І., почавши в 2015 р. з численних запитів про наявність у «Альтеко» і «Гріненерджі» дозвільної документації (охорона праці, Держгірпромнагляд, СЕС і т. Д.) і не отримавши зачіпок для припинення діяльності підприємств, правоохоронні органи перейшли до методичного залякування персоналу компаній, вимагаючи забезпечити неформальні зустрічі з засновниками.

Вручення звинувачень в ряді випадків відбувалося за відсутності адвокатів, зразки підписів і документи відбиралися з порушенням закону, а директорам наполегливо пропонували визнати провину добровільно.

Активно ведеться вилучення документів комунальних установ, яким постачає тепло. У неформальних зустрічах головним лікарям радять припинити співпрацю з постачальниками теплоносіїв. І навіть деякі співробітники районних правоохоронних органів визнають, що справа має замовний характер і ведеться відносно компаній, які не бажають брати участь у відкатних схемах і «кумівських» відносинах.

Ідейним керівником “наїзду” на альтернативних постачальників тепла в Івано-Франківську називають начальника відділу управління захисту економіки Нацполіціі в регіоні Романа Лойко. Від його імені подаються численні рапорти в районні підрозділи НП для ініціації кримінальних справ.

Більш того, поліцейський чин особисто об’їжджав головлікарів лікарень, яким постачає тепло «Альтеко», і попереджав їх, що вести роботу з компанією не бажано через велику кількість звинувачень. По суті залякував.

Про замовний «комерційний» характер “наїзду” на «Альтеко» і «Гріненерджі» свідчить відсутність справ щодо інших учасників ринку альтернативного теплопостачання. Хоча в багатьох випадках мова йде про відсутність дозвільної документації, економії на безпеці обладнання, закупівлі сировини за готівку і т. д.

Читайте також:  3аслужений лікар України Ольга Голубовська назвала найбeзпечнішу вaкцинy

Сам пан Лойко, якщо вірити майнової декларації за 2015 р виглядає безсрібником. На нього лише записано 10 соток землі в с. Деревач (Львівська обл.), Немає ні квартири, ні вкладів у банках, ні інших заощаджень. Тільки кредитка від «Приватбанку». Автомобіль Пежо-406 1997 р. випуску оформлений на дружину. Для співробітників його рангу така бідність – майже виняток. Хоча Роман Богданович успішно працював в правоохоронних органах і займав високі посади ще при Януковичі.

Як відзначають в «Альтеко», вони не вимагають закриття кримінальних справ, але хочуть припинення погроз і шантажу в розпал опалювального сезону, коли співробітники підприємств зайняті збором документів для поліції замість виконання прямих обов’язків. Тільки по одній компанії йдеться про 10 котелень, розташованих в п’яти райцентрах.

«Не потрібно блокувати роботу компанії нескінченними запитами й повістками – почекайте висновків і рішення першого суду який і визначить, чи мають місце пред’являються звинувачення або вони повністю абсурдні», – стверджує директор «Альтеко».

Компанія неодноразово зверталася зі скаргами на дії пана Лойко в органи управління і контролю – НАБУ, ОДА, облпрокуратури, але поки ці заяви не справили належного ефекту. Однак, нові кримінальні справи з однаковим формулюванням звинувачення доводять, що істина поліцейського чиновника не хвилює, більш за все він зацікавлений в блокаді роботи компанії і віджиманні організованого бізнесу!

Втім, місцева адміністрація не приділяє скаргами належної уваги і фактично сприяє протиправним діям чиновників МВС.

В останній претензії на ім’я голови ОДА компанія попередила, що якщо необгрунтоване тиск на її бізнес не припиниться, вона буде змушена перереєструватися в сусідній області, де до залучення добросовісних інвесторів

ставляться більш відповідально.

Тим часом ТОВ «Альтеко» і ТОВ «Гріненерджі» продовжують працювати і заощаджувати гроші для бюджету області. Більш того, в загальноукраїнському рейтингу теплопостачальників компанії зайняли відповідно перше і шосте місця в категорії «платник податків 2016 року».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.