facebook

Митець з Тернопільщини створив унікальну різдвяну картину, в якій зашифрував портрет Лепкого. Фото

Олег Шупляк — 49-річний художник зі старовинних Бережан на Тернопільщині — створив нову картину за мотивами творів свого земляка Богдана Лепкого. На полотні не тільки передано життєстверджувальний зміст народного зимового обряду, а й зашифровано портрет самого письменника. У цьому унікальність пензля галичанина – творити об’ємні картини-ілюзії, двовзори, ба навіть тривзори. 

14834421716686


Свого Лепкого митець “виткав” з елементів неповторного різдвяного дійства. Хмарки у чистому небі на Святвечір стали чолом повістяра, засніжені хатки з тинами – його очима, верби на горизонті – бровами, дуби-тополі край подвір’я – бакенбардами, купол церковці – носом, її дашок – вусами, стріха на стаєнці – борідкою, а шпильчасті покрівлі сусідніх хатин – лацканом костюма. Зливу захоплених відгуків отримала ця робота Олега Шупляка в Україні та за її межами, де у ці дні наспівують щемливу Ukrainian Bell Carol (“Щедрик” Миколи Леонтовича), пише Високий замок.

Кожна деталь його картин трансформується у поетичний символ. Сам художник узяв собі за правило: якщо малює портрет знаменитості, то доповненням мають стати фрагменти її творінь. Чи то йдеться про Великого Кобзаря (бережанець є автором логотипа, який український уряд обрав для відзначення 200-ліття Шевченка), Лесю Українку, Миколу Гоголя, Івана Франка, чи про іноземців Ван Гога, Фрейда, Леонардо да Вінчі. Роботи митця зайняли почесне місце у колекціях Національного музею Тараса Шевченка у Києві, Міністерства культури Украї­ни, Міжнародного фонду “Культурне надбання”. Є вони і у приватних колекціях багатьох країн світу. Експонувалися на численних колективних та персональних виставках у різних куточках планети.

Захоплену рецензію про українського самородка друкувало популярне британське видання Daily Mail. В одному з резюме до виставки зазначалося: “Олег Шупляк – сучасний український художник, який працює у різних напрямах живопису, від реалізму до абстракціонізму. Широку популярність та визнання у світі отримала серія його картин-ілюзій, які сам автор називає «Двовзорами»… В одній картині глядач може побачити портрет, пейзаж або жанрову сцену. Особливої уваги вартує останній цикл робіт «Рідна земля», в якій митець досліджує українські етносимволи та знаки, – вишиванка, лелеки, калина, вишня та інші. У цих картинах Олег Шупляк розповідає про глибинні органічні зв’язки цих символів з україн­ською культурою упродовж багатьох століть”.

Читайте також:  У Франківську на стінах будинків намалюють Франка і Данила Галицького (ВІДЕО)

Рік, що минає, був напрочуд плідним для Олега. Зробив шість персональних виставок. На Форумі видавців у Львові фурор викликав альбом робіт бережанця “Двовзори”. Його ілюстрації прикрасили підручники, видані російською, румунською, угорською, польською, словацькою мовами – для дітей з національних меншин. Захисники України вдячні Олегові за його картини, присвячені Героям Крут, учасникам АТО. Календар “Моя країна – Україна”, укладений з його диво-полотен, здобув Золотий диплом на міжнародній виставці REX-2016. За великий внесок у розвиток національної культури президент Петро Порошенко нагородив Олега Шупляка медаллю “25 років незалежності України”

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.