facebook

Останній день ATR: кримськотатарський телеканал і радіо припинили мовлення

1FA0DDF3-1DB3-4C5D-922E-A2DA7B40D7F0_w640_r1_s_cx0_cy2_cw0

У ніч з 31 березня на 1 квітня перший кримськотатарський телеканал ATR, дитячий телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер» припинили своє мовлення. Відбулось це з тієї причини, що Роскомнагляд досі так і не зареєстрував всі вищезазначені ЗМІ – незважаючи на численні звернення до російської влади, підтримку в усьому світі й багатоденний телемарафон під назвою «Не вбивайте ATR!» Незважаючи на труднощі, керівництво медіахолдингу шукає різні можливості для подальшої роботи в умовах, що склалися. В останній день мовлення на каналі провели день відкритих дверей. За подіями спостерігав кореспондент видання «Крим.Реалії».



Зранку на території каналу ATR в Сімферополі почали збиратися глядачі: діти, дорослі, люди похилого віку… В руках деякі відвідувачі тримали кримськотатарські прапори і прапори з логотипом ATR. Незважаючи на негоду, до 14 години сюди прийшли більше двохсот людей, які хотіли підтримати у важку хвилину єдиний у світі кримськотатарський телеканал. Не обійшлося і без співробітників правоохоронних органів. Вони прийшли, щоб попередити керівництво ATR, що проведення акцій протесту на підтримку каналу буде розцінене як адміністративне правопорушення.

Я не хочу допускати думки, що ATR не стане – просто не вкладається в голові. Це настільки наше, рідне, те, про що ми мріяли, живучи в Середній Азії

Одна з присутніх – пенсіонерка Ніяра-ханум, у минулому – вчитель російської мови. За словами жінки, їй складно уявити, що вже наступного дня, 1 квітня вона не зможе дивитися улюблений телеканал. «Я не хочу допускати думки, що ATR не стане – просто не вкладається в голові, – каже вона в бесіді з нами. – Це настільки наше, рідне, те, про що ми мріяли весь час, про що ми мріяли, живучи в Середній Азії».

Телеглядачі прийшли підтримати телеканал ATR

Телеглядачі прийшли підтримати телеканал ATR

Тепер, коли це стосується моїх дітей і онуків, ситуація повторюється: кримськотатарський дитячий канал Lale, який давав можливість вивчати рідну мову, закривають

Ніяра-ханум зізнається, що в Узбекистані, коли вона вчилася в школі, у кримськотатарських дітей не було можливості вивчати рідну мову. «Тепер, коли це стосується моїх дітей і онуків, ситуація повторюється: кримськотатарський дитячий канал Lale, який давав можливість вивчати рідну мову, закривають, те саме стосується ATR і «Мейдан». Як це можна зрозуміти? Це алогічно! Такої ж думки дотримуються мої знайомі, приятелі, сусіди інших національностей», – додає вона.

Логотип дитячого каналу Lale
Логотип дитячого каналу Lale

На завершення нашої бесіди Ніяра-ханум бажає всім розсудливості й толерантності. «Часи минають, ми маємо цивілізовано вирішувати всі питання. Я всіх закликаю до цього. Треба вести діалог і конструктивну політику», – підсумовує співрозмовниця.

Поряд з нею стоїть дівчина, якій на вигляд 17-18 років, на її очах сльози. Вона не бажає вірити в те, що з 1 квітня телеканали ATR, Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер» припинять своє мовлення.

Читайте також:  Обама закликав мігрантів активніше отримувати громадянство США

Ленур Іслямов: Або ти продаси, або ми заберемо силою

Рівно о 15 годині на телеканалі розпочалася прес-конференція за участі керівництва ATR. Вона транслювалася в прямому ефірі. Присутні, які прийшли підтримати канал, могли спостерігати за нею через телевізор.

Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

«Я вперше даю прес-конференцію, де щось закривається, для мене це прикро, але ми будемо змушені це зробити. У себе на батьківщині ми виявилися не потрібними. Я боюся припустити, що цим все не обмежиться», – сказав у вступному слові власник телеканалу Ленур Іслямов.

У редакції служби новин «Заман» телеканалу АТR

У редакції служби новин «Заман» телеканалу АТR

Він запевнив, що, незважаючи на всі труднощі, телеканал «буде намагатися якимось чином вижити, щось робити, писати, ми спробуємо зберегтися, але в якому вигляді – ми не знаємо». «У нас є чинна українська ліцензія, у нас на перехідний період є кримська ліцензія, у нас є супутник, інтернет (інтернет-мовлення – ред.), ми вивчимо законодавчу базу, як можна мовити, і далі вас проінформуємо», – сказав Іслямов журналістам.

На питання про те, чи не розглядало керівництво телеканалу можливість виїзду на материкову Україну для продовження мовлення, власник ATR відповів негативно: «Виїхати в Україну у нас мільйон можливостей є, звичайно, і мовити на всій території України. Ми зараз і ведемо мовлення в кабельних мережах українських. Але це для нашого кримськотатарського соціуму і для нас все одно буде вже депортація, тому що ми все-таки тут виросли, тут відбулися, і треба тут залишатися».

У студії телеканалу АТR

У студії телеканалу АТR

Коментуючи неодноразове повернення документів, поданих з метою реєстрації ЗМІ згідно з російським законодавством, Іслямов вказав на «чиновницькі перепони». «Сьогодні ту дитину, яку ми створювали, м’яко кажучи, душать чиновницькими перепонами і відписками. Я стверджував і буду стверджувати, що національна політика – делікатна сфера, в якій не дозволені такі речі, як затягування і бюрократія».

Або ти продаси, або ми заберемо силою. Ми забрали те, ми забрали це і заберемо й це

?Він також зізнався, що до нього неодноразово надходили пропозиції про продаж каналу, причому це робилося в різних формах. «Вони (пропозиції – ред.) робились так: «Або ти продаси, або ми заберемо силою. Ми забрали те, ми забрали це і заберемо й це. Ти що, думаєш, хтось прийде тебе захищати, чи що? Заберемо і все. Ну от, в прямому ефірі я говорю. Ну, і як підсумок: двері відкриті, ми чекаємо кожного, хто сюди прийде. Можна забрати телеканал, забрати сервер, частоту або все що завгодно. Але забрати колектив – як можна?», – обурився Іслямов.

Читайте також:  В Івано-Франківську пройшла неофіційна зустріч з міністром закордонних справ України

Власник телеканалу також зізнався, що на його бізнес у Криму чиниться тиск. Як відомо, Іслямову, крім медіахолдингу, належать кримська автотранспортна компанія «СімСітітранс» та мережа магазинів iCom.

«На усіх сферах бізнесу це відбивається. Коли йде тиск на власника, то він не йде тільки на одне підприємство, він йде на всі підприємства. Складно, звичайно, тиснути з Криму на всі мої підприємства, але тиск є, тому що Крим зараз в моді», – сказав Іслямов. Він висловив сподівання, що транспортне підприємство «СімСітітранс» влада Криму націоналізувати не стане.

Сльози в ефірі

Відразу після прес-конференції керівництво ATR поспілкувалося з людьми, які прийшли підтримати телеканал. Періодично присутні телеглядачі скандували: «ATR!» Керівництво каналу в особі Ельзари Іслямової та Лілі Буджурової подякувало всім, хто прийшов, за підтримку. Захід завершився виконанням кримськотатарського гімну.

Керівництво телеканалу виступає перед присутніми

Керівництво телеканалу виступає перед присутніми

Тим часом в ефірі каналу упродовж усього дня транслювався телемарафон за участі різних гостей, а також відеоролики, в яких співробітники телеканалу ATR висловлювали свою думку про сформовану ситуацію. Працівники всіх ЗМІ, що входять в медіахолдинг, перебували на своїх робочих місцях. Першими редакцію стали залишати представники радіостанції «Лідер», яка мовить на частоті 106.6 кримського FM-діапозона упродовж 15 років. О 19:30 її співробітники в прямому ефірі попрощалися зі своїми слухачами. Деякі з них розплакалися прямо перед мікрофоном.

«Не знаю, як склалося б життя, якби не радіо «Лідер». Моя сім’я – це все завдяки радіо. Спасибі всім за прекрасний творчий час», – звернулася до слухачів одна з ведучих, головний редактор радіо «Лідер» Світлана Разіна.

Після звернення ведучих заграла пісня у виконанні російської групи ДДТ «Це все». Вона була останньою в ефірі. Потім мовлення припинилося.

Читайте також:  Підсумок наради президента з прем’єром: тупого попросили звільнити ще тупіших, – “слуга народу” Дубінський

Близько опівночі припинили мовлення телеканали ATR, Lale та радіо «Мейдан».

джерело http://www.radiosvoboda.org/content/article/26931894.html

Шукайте деталі в групі Facebook