facebook

Святвечір прикарпатцям обійдеться у півтисячі гривень

Для прикарпатців християнські звичаї – то святе. Завтра кожна господиня буде поратися на кухні, щоб до першої зорі заповнити родинний стіл дванадцятьма стравами. Здавалось би, що страви пісного столу не мають витягати з кишень українців великі суми. За логікою – ні. На ділі ж все інакше.

SOOIlgYT-n81

«Вільне.Інфо» порахувало, у що обійдеться прикарпатцям Святвечір.

Серед 12 страв традиційного столу на Святій Вечері найпопулярнішими є вареники, риба, борщ з пампушками, гриби та пісні голубці.

Головною на столі є кутя. Для її приготування знадобиться пшениця (12-15 грн), мак (15-18 грн), мед (20 грн за 200 гр), горіхи і халва (біля 20 грн на порцію), родзинки (5 грн). Отож макітра куті обійдеться нам приблизно в 75 гривень.

Для вареників і пампушків треба 2 кг муки (20-25 грн), олії (30-36 грн), солі. Начинка до вареників трьох видів – а це може бути тушена капуста, картопля, гриби, сливи, вишні, афини чи інші ягоди – в середньому обійдеться в 35 грн. У деяких селах Коломийського району популярні так звані креплики – варенички із оселедцем. Вартість їх трохи вища, але їх з’їдають не так багато, як традиційних вареників, тому середня ціна буде приблизно однакова. А до пампушків треба додати часнику (3-5 грн). Отож мучні вироби на стіл обійдуться нам в 90 з лишком гривень.

Чи не найдешевше вийде приготування пісного борщу. За 25 гривень можна купити по півкілограма капусти, картоплі, буряку, трохи цибулі й навіть спеції.

На пісні голубці також не доведеться багато витрачатися: круп піде приблизно на 10 грн, одна капустина (до 7 грн), гриби, цибуля, олія і трохи муки на підливу (за все про все 20 грн). Загальна вартість – біля 35 грн.

Читайте також:  Жахливе самогубство: молодий чоловік вкоротив собі віку на Косівщині

Найдорожчими стравами на столі буде риба і гриби. Банка маринованих білих грибочків витягне з ваших кишень 70-80 гривень. Кілограм оселедцю з головою в таку ж ціну, а три-чотири хека мороженого обійдуться приблизно в 85 гривень. Отож на рибні страви і гриби загалом доведеться витратити біля 210 грн.

Ще один незамінний символ Святої Вечері – узвар. На одну порцію узвару (2,5 л) треба купити сушениць на 50 грн і цукру на 25 грн.

Відтак загальна вартість святкового столу на Святвечір сягає понад 500 гривень. Сума чимала, проте вже наступного дня на столі з’являться м’ясні смаколики, ціна яких буде в рази перевищувати вартість страв пісного столу.

Наталя Сандецька

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.