facebook

Чому в Україні знову зміниться ціна на пальне

Пальне може знову подорожчати. У цьому переконують експерти. Так протягом тижня-двох ціни на бензин та дизель виростуть ще на 50 копійок – гривню за літр.

З середини січня ціни на пальне почали стрімко рухатись вгору. Відтак за 2 тижні додалось в середньому 1-2 гривні на кожен літр. Найдорожчий бензин категорії А-95 тепер коштує майже 27 гривень за літр, на маленьких заправках – 23. Не відстає і дизель. Його ціна коливається від 21 до 24.

Зростання цін на початку року – неминучий процес, запевняють експерти. Вплинули на це 3 фактори. Зростання курсу валюти, збільшення ставки акцизу, який стягується при розмитненні імпортних нафтопродуктів, та, власне, подорожчання нафти.
Нафта за останній рік здорожчала майже вдвічі. Нафта Brent коштувала 28 доларів за барель, зараз – 56 доларів. За останні місяці 2 вона подорожчала відсотків на 10. І от ця вже дорога нафта поступово доїхала до українських автозаправних станцій,
– розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.
Стабільної ціни на бензин та дизель найближчим часом не прогнозують. Проте і тут думки експертів розходяться. Кажуть, здорожчати може або вже зараз, або весною.

Тим часом у мережах АЗС більш чіткіші у своїх прогнозах. Кажуть, ціна залежатиме від курсу долара.

95 центів буде коштувати бензин, в цьому діапазоні. Коли ми купуємо валюту по 27 гривень, а згодом – по 26 гривень, то звичайно ціна буде змінена. Але це буде відчутно не відразу, а коли ми вже реалізуємо партію, яку закуплено по високому курсу валюти. Лише тоді ми зможемо вже знизити вартість пального,
– розповів представник мережі АЗС Олександр Мельничук.


Читайте також:  Конфлікт в мережі Biedronka. Профспілки планують проведення загальнопольського страйку

А от популярному газу пророкують стабільність. Починаючи з осені і до кінця року він поступово дорожчав, зараз же – навпаки подешевшав. Середня вартість на ринку – близько 11 гривень за літр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.