facebook

“Іноді голодна приходить додому”. В Івано-Франківську матері, обурені поборами в школах, прийшли до мера (фото)

В Івано-Франківську обурені поборами в школах мами прийшли до міського голови шукати справедливості.Біля приймальні очільника міста зібрались кілька десятків активісток ГО “Мами Прикарпаття”.

Голова громадської організації Мар’яна Вершиніна



наголосила, що сьогодні підніматимуть питання щодо фінансування закладів освіти.

 

“Ми хочемо знати, скільки коштів виділено в 2016 році і чи будуть виділені в 2017 році, поговоримо про “благодійні” внески та забезпечення навчальних закладів мийними засобами”, – розповіла М.Вершиніна.

Мами не розуміють, чому не має чіткого розрахунку: скільки мийних засобів потрібно для гігієни дітей та дезінфекції приміщень.

“В одних закладах збирають по 50 гривень, в інших по 25. Це не має бути покладено на плечі батьків і збирання цих коштів та їх витрачання ніким не контролюється”, – розповідає мама четвертокласника Ірина.

Що стосується так званих благодійних внесків, то за словами мами Наталії Амарі, є фіксовані щомісячні благодійні внески, які не підлягають жодному контролю.

“Благодійні внески не можуть бути фіксованими – це протизаконно і ми не можемо побачити куди вони пішли. Ми не проти давати гроші, але ми хочемо, щоб управління освіти зобов’язало керівників закладів звітувати та вивішувати документи, які фіксують на що витрачені кошти, – каже жінка. – Буває, що місяць-півтора в садочках немає риби, м’яса, деяких видів круп і це пояснюється проведенням тендерів. Також є питання до якості. Наприклад, завозять хліб несмачний, але дешевий. Моя дитина іноді голодна приходить додому, – каже Наталія.

Після кількох хвилин у коридорі активістів запросили до кабінету міського голови, де на них вже чекав Руслан Марцінків та заступник начальника міського Департаменту освіти Наталія Микула.

Читайте також:  У школах Польщі не вистачає вчителів: шукають українських педагогів

За її словами, на освіту тільки з бюджету міста буде виділено 341 мільйон гривень. “Кожна третя гривня йде на розвиток освіти”, – каже Н.Микула.

“129 мільйонів піде на садочки, майже 3 мільйони буде виділено на миючі та дезінфікуючі засоби у садочки”, – відмітила Наталія Микула.

Що ж стосується зборів коштів на ці потреби, то, за словами освітянки, у минулі роки ця сфера і справді недофінансовувалася, тому на ці потреби збирали кошти.

“Цього року ми категорично заборонили такі збори і в разі, якщо на закупівлю миючо-дезинфікуючих засобів в садочках не вистачатиме грошей, то їх шукатимуть в бюджеті”, – наголосила Наталаія Микула.

На її переконання, у школах повинні діяти благодійні фонди і наглядові ради, і якщо батьки хочуть збирати, то їм не може ніхто заборонити.

“Що ж стосується фіксованої суми на благодійні внески, то це питання не до управління освіти, а до голови благодійного фонду”, – каже заступник очільника міської освіти.

Одразу після наради управління освіти дасть розпорядження всім закладам освіти вивісити кошторис і створити стенд фінансування закладу, де буде викладатися вся інформація про витрати.

Насамкінець Наталія Микула відзначила, що до травня всі навчальні заклади на 100% будуть забезпечені мийно-дезінфікуючими засобами, і про ніякий збір коштів на ці потреби мова йти не може.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.