facebook

На арештмайданчик! Що франківцям потрібно знати про евакуацію автомобілів

Є кілька основних причини, через які ваше авто можуть забрати на арештмайданчик.
Зокрема, якщо ви зупинились з порушенням правил дорожнього руху. Також якщо у вас немає при собі водійського посвідчення або ви раніше були позбавлені права керувати авто. Ще однією підставою для евакуації є перебування у стані алкогольного сп’яніння. Крім того, автомобіль можуть евакуювати у зв’язку з його несправністю, пишуть Версії.

Стаття 265-2 КУпАПу говорить про те, що тимчасове затримання транспортних засобів може здійснюватися у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені частинами першою, другою, третьою, четвертою, шостою і сьомою статті 121, статтями 121-1, 126, частинами першою, другою, третьою і четвертою статті 130, статтями 132-1, 206-1 цього Кодексу.

«Якщо автомобіль припаркований з порушенням правил дорожнього руху і коли він суттєво перешкоджає дорожньому руху, наприклад, припаркований на пішохідному переході, ближче, ніж 10 метрів до пішохідного переходу, ближче, ніж три метри до суцільно лінії автомобіль може бути евакуйований, – розповідає прес-секретар Управління патрульної поліції в Івано-Франківську Микола Гурак. – В такий момент патрульні чекають біля автомобіля, якщо власник довший час не з’являється, то патрульні викликають евакуатор і евакуатор їде на виклик, вантажить машину, відвозить її на арештмайданчик для того, щоб розчистити дорогу і оптимізувати дорожній рух у тому місці. Після того водій приходить в Управління патрульної поліції на Юності, 23. Тут на нього складають постанову за частиною 3 ст. 122 за суттєве перешкоджання дорожньому руху. Штраф складає 510 гривень. І вже з копією квитанції про оплату штрафу водій звертається на вулицю Польова, 18 – це арештмайданчик, для того, щоб йому повернули автомобіль».

Читайте також:  Нічна катастрофа на Надвірнянщині: загинули двоє людей (ФОТО)

Також водію потрібно сплатити послуги евакуатора і послуги зберігання автомобіля. Оплата за зберігання авто нараховуватиметься за кожну добу перебування ТЗ на арештмайданчику.

«Є випадки, коли евакуатор викликали, але з’явився водій автомобіля. Тоді на водія виносять постанову на місці за частиною 3 ст. 122 (суттєве перешкоджання дорожньому руху) і дають відбій по евакуатору. Машина не евакуйовується, якщо водій забирає її сам. Інколи практикуємо випадки евакуації автомобіля, водій якого керував ним в стані алкогольного сп’яніння. Це робиться задля відсторонення водія від керування. Щоб запобігти тому, що він повторно може сісти за кермо. Але коли їде п’яний водій, не завжди автомобіль евакуйовують. Бувають такі випадки, коли на місце приїжджає знайомий, якому передають право керування автомобілем», – відзначає Микола Гурак.

Ще один варіант евакуації автомобіля, коли водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння, або водій не має документів на цей автомобіль. Скажімо, має посвідчення водія, але не має свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Тож він не може довести, що це його автомобіль. В цьому випадку автомобіль можуть евакуювати.

«Під час евакуації, патрульні знімають процес евакуації повністю на нагрудні камери. Тоді складається акт передачі автомобіля, тобто в акті вказуються всі наявні пошкодження автомобіля, – акцентує Микола Гурак. – Відповідальність за зберігання автомобіля несе арештмайданчик. Тобто та фірма, яка евакуйовує автомобіль. Ми описуємо всі наявні пошкодження автомобіля в акті евакуації і вже після того, як передається авто, водій евакуатора так само підписує акт і далі це підприємство несе відповідальність за автомобіль».

Кошти за сплату штрафів йдуть відповідно до чинного законодавства в місцевий бюджет.

В Івано-Франківську є один арешт майданчик, одне підприємство, яке має свою територію – це вулиця Польова, 18. Департамент патрульної поліції підписав договір на евакуацію автомобілів з Державним підприємством Міністерства внутрішніх справ «Інформ-Ресурси». Є створена служба «Єдина диспетчерська служба по виклику евакуатора для оперативної взаємодії з територіальними органами національної поліції», яка цілодобово приймає від поліцейських виклики і здійснює евакуацію.

Читайте також:  Правоохоронці Прикарпаття застерігають: Під час відпусток орудують квартирні злодії

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП Міністерства внутрішніх справ «Інформ-Ресурси» зареєстроване за адресою м.Київ, Проїзд військовий, будинок 8. Розмір статутного капіталу складає 50000 гривень. Керівником з 28.07.2015року є Бабаєв Юханнан Альбертович.

«Патрульні у випадку здійснення евакуації автомобіля телефонують до нас в чергову частину. Наша чергова частина зв’язується з «Єдиною диспетчерською службою» у місті Києві і викликають евакуатор, зазначається модель автомобіля, його державний номерний знак», – каже Микола Гурак.

Адвокат Володимир Бандура зазначає, що автомобіль, який евакуйовують повинен бути опечатаний.

«У будь-якому випадку слід керуватись ст.41, 321 Конституції України. Це головний закон Держави, згідно якого право власності є непорушним. Що таке штраф майданчик – не знаю, бо це маячня сивої кобили. Приватна власність не може вилучена будь-ким (за винятком рішення суду). Однак є окремі випадки (ДТП, пиятика за кермом) коли ТЗ вилучається. У випадку пиятики, коли нема кому допровадити той ТЗ до місця проживання. В будь якому випадку ТЗ має бути опечатаний посадовою особою, що вилучається, бо жоден поліцейський (крім рішення суду) не має доступу до особистих предметів та речей, що зберігаються у вилученому автомобілі. Має бути складено протокол затримання з участю понятих, а не з числа статистів-друзів поліцейських. Протягом 10 днів всі рішення поліцейських можуть бути оскаржені в суді», – коментує Володимир Бандура.

Адвокат зазначає, що якщо суд визнає дії поліцейського неправомірними, тоді держава Україна відшкодовує збитки безпосередньо особі в якої було вилучено автомобіль. А вже після того, держава Україна в праві стягнути збитки в перехресному порядку безпосередньо з цього поліцейського, який вчинив неправомірні дії.

Читайте також:  ТОП-5 найдорожчих угод квітня, укладених за результатами державних закупівель в Івано-Франківській області

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.