facebook

Небезпечні знайомства в мережі: три історії українок

Знайомства в інтернеті — через сайти знайомств або соціальні мережі — можуть продовжитися серйозними стосунками або навіть весіллям, таких історій чимало, але є і ризик напоротися на шахрая, що розкручує жінок на гроші. В останні роки таких фахівців з розкрутки одиноких українок стало більше, є ризик зустріти їх і у  Facebook, Mamba та інших платформах.

Журналісти зібрали кілька реальних історій і дізнався у фахівців, як розпізнати шахраїв, щоб не стати їх жертвою. Матримоніальне шахрайство в Мережі можна умовно розділити на три групи: дрібні афери, розраховані на широку публіку, причому шахраї використовують тільки інтернет-технології, в тому числі ботів і стандартні тексти листів; великі афери з індивідуальним сценарієм, з використанням телефону і інтернету; великі з особистою участю героя, пише «Обозреватель»

Дрібна афера. Киянці Катерині на сайті знайомств Mamba написав якийсь Федір, стоматолог з Мюнхена, з українським корінням. Федір пояснив, що з німкенями у нього не складається, тому він шукає дружину-українку. Лист було цілком милий. Вони стали листуватися по електронній пошті. Однак тижні через півтори в посланнях Федора здалося щось дивне. Мейли були докладними, ніжними і майже родинними. Наприклад, він радився, що подарувати на день народження своїй сестрі: планшет, красивий кулон? Але при цьому не відповідав на питання і не реагував на відповіді. Катя здогадалася погуглити тексти листів — і відразу знайшла «Федю» на сайті з викриттям шахраїв. «Федя», якого звали ще трьома різними іменами (і жив він у різних країнах, і виглядав по-різному), повідомляв своїй адресатці, що, купуючи подарунок сестрі, купив другий такий же і тепер пересилає свій сюрприз кур’єрською службою . Потрібно буде сплатити пересилку, і на ці витрати він вклав всередину 50 євро. Потім на імейл приходило повідомлення від неіснуючої поштової служби з описом посилки і пропозицією перевести на вказаний рахунок $ 15, після чого подарунок доставлять.

Читайте також:  “Костюм космонавта”: в мережі висміяли наряд Ані Лорак (фото)

На форумі ошуканих жінок було безліч жалібних і розлючених коментарів: багато хто повірив і подарував шахраєві свої гроші.

Подібних дрібних шахраїв, які розраховують на невеликі суми, можна зустріти на Facebook хоч кожен день. Швидше за все, живуть вони десь в Нігерії, а фальшиві профілі створюють під виглядом американських військових, британських інженерів, в загальному, когось солідного, хто викликає прихильність і довіру у страждаючих від самотності жінок.

Велика афера. 



Ганні Ч., 43-річній розлученій матері двох дорослих дітей, на Facebook написав чоловік, який представився 53-річним вдівцем з двома дітьми, антикваром з США. Він писав довгі, докладні, щирі листи, і, що особливо їй подобалося, — грамотні, навіть поетичні, гарною англійською.

Анна погуглила ім’я і прізвище Ніка і знайшла на супутниковій карті його будинок, а в базі даних — номер телефону. Коли він пізніше поділився з нею своїм номером, все збіглося. Нік став дзвонити Ганні, іноді передавав трубку доньці. Аня звіряла міжнародні телефонні коди, задавала уточнюючі питання, і все сходилося.

Нік бомбардував Анну листами і дзвінками, не даючи задуматися, вимагаючи відповідей. До третьої години ночі вона писала листи, немов під гіпнозом. Чекала, хвилювалася …

Через пару місяців інтенсивної переписки і зідзвонів, він написав, що їде в Лондон укладати угоду, а звідти разом з донькою — до Анни в гості. Вони і за лондонським номером зідзвонювалися, потім «антиквар» повідомив, що для закінчення угоди летить до Малайзії. Але там раптом виявилося, що у нього не вистачає грошей на виплату за договором. 15 тисяч доларів. А в Малайзії застаріла банківська система, картка не працює, і взагалі там криза, і ні в кого попросити грошей, і дочка нудьгує, їй погано, хоче до Віті …

Читайте також:  Заборона російських соцмереж в Україні: названий спосіб його обійти

«Ти у мене найближча людина, ближче тебе нікого немає, — писав Нік. — Прошу, вийшли мені в борг ці гроші, не відвертайся від мене у важку хвилину, ми будемо любити один одного вічно». До листа доклав копії контрактів, всі розрахунки, чеки.

Побачивши документи, Аня сильно здивувалася: хіба таке показують малознайомой людини? А прохання про гроші відразу її протверезило. Жінка поступила мудро: вона відповіла, що грошей немає — звідки, мовляв, такі суми. Нік став наполягати, благав взяти у подруг в борг, нехай не всю суму … і чим настирного просив, тим ясніше ставав його задум. Коли остаточно відмовила, Нік в той же день видалив свою сторінку в ФБ. Аня відбулася легкою депресією з приводу даремно витраченого часу. З іншого боку, «прокачала» свою англійську.

Афера з особистою участю. Потенційний жених з США познайомився з киянкою Наталею на сайті знайомств, вони спілкувалися кілька місяців, потім чоловік приїхав побачитися. Зупинився в готелі, але через кілька днів Наташа сама запропонувала йому переїхати до себе. Були ніжні визнання, с…с, компліменти, походи в кафе, квіти і маленькі подарунки. Наташа, в свою чергу, дивувала кулінарними талантами, гладила сорочки, намагаючись справити хороше враження на нареченого. Їй 36, дітей немає, заміжньою не була. Останній шанс.

Через тиждень наречений поїхав, нібито оформляти документи для візи нареченої, робити ремонт в квартирі, готувати весілля. Пару місяців вони листувалися, зідзвонювалися, дзвонили навіть його «родичі і друзі», звали Наташу скоріше в Штати. Наречений надіслав фото обручок і квартири. Повідомив, що купив квитки. Наташа до цього моменту вже звільнилася з роботи і займалася продажем власного житла. Але буквально за кілька днів до вильоту наречений повідомив, що вліз в борги, не розплатився з дизайнером і тому змушений відкласти виліт. Він нічого не просив, просто ділився проблемою і шкодував, що не зможе прибути вчасно, щоб побачитися з нареченою. Ні з ким не радячись, вона вислала коханому три тисячі доларів. Чи треба говорити, що наречений тут же зник. А Наташа з нервовим зривом два місяці пролежала в психіатричній лікарні.

Читайте також:  Неймовірна історія особливої жінки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.