facebook

Найманець “ЛНР” із Киргизстану заявив, що фашизм в Україні придумала російська пропаганда

Найманець із Киргизстану розповів в інтерв’ю киргизстанському телеканалу про те як півроку воював на боці “ЛНР”.




1426686824-1570

Найманець “ЛНР” Манас (ім’я змінене – ред.) із Киргизстану заявив в інтерв’ю Киргизькій службі Радіо Свобода, що глибоко розчарований тим, що російською стороною транслюється цілковита дезінформація про ситуацію в Україні, не відповідають реаліям і розповіді про «бандерівців» і «нацистів», які нібито воюють з українського боку.

«В мене був свій мотив, і він не виправдався: виявилося, що все це – агітація і пропаганда. Хоча мені дуже прикро: я закінчив політичне училище, але клюнув на таку «качку»», – розповів Манас.

Найманець розповідає, що потрапив на Донбас добровільно у серпні 2014 року, але контракт уклав у листопаді.

“Дивився телевізор – ?«Перший канал», «РТР», інші. Для мене було важливо, що в 1941 році на війні загинув мій дід. Саме мої моральні установки мене і покликали. Телеканали передавали, що там фашисти піднімають голову, нацисти, показували свастику”, – пояснює Манас мотиви свого вчинку.

Однак повоювавши деякий час на боці угруповання “ЛНР” киргизстанець був розчарований: “Я думав, що там фашисти, але їх в принципі не побачив. Ми воювали з регулярною українською армією. У них є деякі прогалини – батальйони «Правий сектор», «Донбас», які формуються за рахунок волонтерів, ультранаціоналістів… А фашистів я не бачив», – розповів він.

Також киргизстанець розповів, що спочатку не бачив на території України регулярних російських військ. “З обох сторін воювали банди”, – каже найманець.

“Але коли я побачив російські війська, яким чином вони заходять, як воюють, в мене і стався перелом. У мене всередині щось зламалося”, – додає він і пояснює, що ці війська складалися не із солдатів строкової служби, а з боєздатних частин, що дислокуються у Південній Осетії, які пройшли першу і другу чеченські війни.

“В основному, контрактники. Їх туди час від часу перекидають, іноді відтягують. Але вони повертаються вже без техніки. У процесі вони навчають людей, залишають техніку і йдуть”, – розповів Манас.

Також він вважає, що після Мінських угод серед бойовиків почалася “деградація”.

“Вони чомусь вважають, що Росія, особисто Путін, їх покинув. … Їх запевняють, що вони просто повинні воювати до останнього, і в них немає іншого шляху. Вони вже нікому не вірять. Не вірять і тому, що їх не чіпатимуть: настане момент, і все одно їх притягнуть до відповідальності”, – розповідає найманець про настрої серед бойовиків, додаючи, що серед них майже не залишилося добровольців, яких замінили регулярними військами.

Однак бойовиків так просто не відпускають, погрожуючи та залякуючи.

Читайте також:  Комітет Європарламенту проголосував за безвіз для України

Самому Манасу вдалося вибратися із зони бойових дій випадково: “Мені пощастило. Є таке поняття як відпустка в законі. Мені її дали після того, як взяли Дебальцеве. Потім ми супроводжували вантаж-200. Контракт я не розірвав – це могло викликати підозри. Я просто попросився додому, хоча на російському кордоні не хотіли пропускати”.

джерело http://www.unian.ua/war/1056989-naymanets-lnr-iz-kirgizstanu-zayaviv-scho-fashizm-v-ukrajini-pridumala-rosiyska-propaganda.html

Шукайте деталі в групі Facebook