facebook

А що ти знаєш про каву? Користь і шкода популярного напою [1 частина]

Кофеїн – “наркотик” , який найбільше вживають у світі. Найчастіше він потрапляє в організм саме з кави. Але до сих пір незрозуміло, чого ж від цього напою більше – користі чи шкоди. Давайте розберемося! Сьогодні ми разом з вами розглянемо чим саме є корисною кава для нашого організму.




Корисні властивості кави

1. Кава бадьорить

Це, мабуть, найвідоміша властивість кави. Пояснюється вона тим, що кофеїн – психостимулятор. Коли ми п’ємо каву, кофеїн потрапляє в кров, а з нею надходить в мозок, де блокує нейромедіатор аденозин.

Аденозин бере участь в передачі енергії, пригнічує бадьорість і стимулює сон. Концентрація аденозину в організмі збільшується з кожною годиною неспання, викликаючи сонливість. Коли аденозин блокується, збільшується концентрація інших нейромедіаторів, таких як норадреналін і дофамін. Це і дає тонізуючий ефект.

Багато досліджень підтверджують, що кава покращує пам’ять, настрій, швидкість реакції, увагу і когнітивні функції. Так що кава бадьорить і робить нас розумнішими.

2. Кава підвищує працездатність організму

Коли кофеїн стимулює нервову систему, вона відправляє сигнали іншим частинам організму. Жирові клітини отримують сигнал розщеплювати жирові відкладення. Найефективніше спалюється жир у тих, хто недавно почав пити каву. За даними досліджень кофеїн спалює до 29% жиру у худих людей і до 10% у тих, хто страждає від ожиріння.

Коли жири потрапляють в кров і перетворюються у вільні жирні кислоти, організм може використовувати їх як джерело енергії.

Крім того, кофеїн збільшує вміст в крові адреналіну, який готує організм до інтенсивних фізичних навантажень. Так що перед наступним походом в спортзал спробуйте випити чашку чорної кави.

3. Кава полегшує болі в м’язах після тренування

За результатами дослідження Caffeine Attenuates Delayed-Onset Muscle Pain and Force Loss Following Eccentric Exercise. , Дві чашки звареного кави після тренування полегшують біль у м’язах. Під час цього експерименту учасники пили каву після виконання ексцентричних вправ для м’язів. Через годину їх просили оцінити інтенсивність больових відчуттів за шкалою від 0 до 100. Виявилося, що кава з кофеїном значно знижує чутливість до болю.

4. Кава допомагає боротися з депресією

Кофеїн підвищує вироблення дофаміну – нейромедіатора, відповідального за рух, пам’ять і мислення. Ще дофамін пов’язаний з відчуттям задоволення. Тому кава і допомагає боротися з депресією.

За даними дослідження, проведеного в Гарвардському універсітеті 3 Coffee, Caffeine, and Risk of Depression Among Women. , У жінок, які п’ють каву, ризик виникнення депресії знижується на 20%. Ще одне дослідження показало A Prospective Study of Coffee Drinking and Suicide in Women. , Що ті, хто вживає каву, на 53% рідше скоюють самогубства. Учасники обох досліджень випивали в день по чотири чашки кави.

5. Кава корисна для здоров’я печінки

Деякі вважають, що кава може захистити від цирозу. Дослідження, проведене сінгапурськими вченими, Coffee, alcohol and other beverages in relation to cirrhosis mortality: the Singapore Chinese Health Study, підтвердило, що вживання двох або більше чашок кави в день може скоротити ризик розвитку цирозу печінки приблизно на 66%.

Інші дослідники виявили, що вживання кави також може знизити ризик виникнення раку печінки. А кава без кофеїну знижує рівень ферментів печінки в крові.

6. Кава може запобігти утворенню жовчних каменів

Жовчні камені – тверді утворення в жовчному міхурі. Вони з’являються з-за неправильної дієти (занадто багато холестерину), проблем з жовчним міхуром (він не спустошується повністю) і внаслідок деяких захворювань, наприклад цирозу.

Кофеїн допомагає запобігти утворенню жовчних каменів. Це підтвердило дослідження, в рамках якого вчені 10 років спостерігали за вживанням кави і утворенням жовчних каменів у 46 000 чоловіків. Інше дослідження, в якому брали участь жінки, дало такі ж результати.

7. Кава може зменшити ризик виникнення діабету другого типу

Аналіз 18 досліджень (загальна кількість учасників – 457 922 чоловіки) підтвердив, що кожна випита чашка кави знижує ризик розвитку діабету приблизно на 7%.

Вживання кави впливає на глобулін, що зв’язує статеві гормони (ГЗСГ). Цей білок контролює активність статевих гормонів тестостерону та естрогену, які грають певну роль в розвитку діабету другого типу.

Автори дослідження помітили, що між вживанням кави і ризиком виникнення діабету існує зворотний зв’язок. Збільшуючи рівень ГЗСГ в плазмі, кава, мабуть, перешкоджає розвитку діабету

8. Кава знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера з’являється після 65 років. Це найпоширеніше нейродегенеративне захворювання в світі. Пацієнти поступово втрачають пам’ять, навички, мислення і здатність виконувати найпростіші завдання.

Ліки від цієї хвороби поки немає. Однак є багато профілактичних заходів. Серед них здорове харчування, регулярні фізичні і розумові навантаження, а також вживання кави. Багато досліджень підтверджують, що кава знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера до 65%.

9. Кава знижує ризик виникнення хвороби Паркінсона

Друге за поширеністю нейродегенеративне захворювання – хвороба Паркінсона. Вона розвивається, коли в мозку відмирають нейрони, що виробляють дофамін. Вживання кави знижує ризик приблизно на 30-60%. Можлива причина – позитивний вплив кофеїну на нейромедіатори, відповідальні за вироблення дофаміну.

Крім того, кава корисна і для тих, хто вже страждає на хворобу Паркінсона. За даними вчених з Університету кофеїн допомагає таким хворим контролювати рухи.

10. Кава захищає від серцевої недостатності

Помірне вживання кави, за даними досліджень, захищає від серцевої недостаточності. Ключове слово – «помірне». Зазвичай під цим мають на увазі дві чашки в день.

11. Кава – найкраще джерело антиоксидантів

Кава, як з кофеїном, так і без, містить приблизно однакову кількість антиоксидантів. Причому більше, ніж у фруктах і овочах разом узятих (при типовій західній дієті). Антиоксиданти – речовини, які перешкоджають окисленню і борються з вільними радикалами в організмі. Наприклад, вони знижують ризик виникнення раку ротової полості. Кава без кофеїну теж має захисний ефект, а ось у чаю він відсутній зовсім.

12. Кава захищає від ураження сітківки ока

Один з найсильніших антиоксидантів – хлорогенова кислота. Дослідники з Корнельського університету виявили, що цей компонент, що міститься в каві, скорочує смерть клітин сітківки, викликану гіпоксіє. (кисневою недостатністю) або окислювальним стресом (пошкодженням клітини в результаті окислення). Вплив хлорогенової кислоти також тестували на мишах з пошкодженим зоровим нервом. Результати виявилися такими ж.

13. Кава знижує ризик виникнення раку кишечника

Дослідники спостерігали за 489 706 учасниками і виявили, що серед тих, хто випиває по 4-5 чашок кави, ризик захворювання раком кишечника нижче на 15%.

14. Кава знижує ризик виникнення раку шкіри

Базаліома – одна з найпоширеніших форм раку шкіри. І хоча вона зазвичай не смертельна, вона призводить до незворотних фізичних вад шкіри.

Дослідження, проведене американськими вченими, довело, що вживання кофеїну знижує ризик виникнення раку кож шкіри. Найменший ризик був відзначений у жінок, які вживали три чашки кави в день.

В ході ще одного дослідження було виявлено, що кава, можливо, допомагає запобігти виникненню меланоми.

15. Кава захищає від карієсу

В Інституті стоматологічних наук в Індії вчені провели дослідження і зібрали дані всіх пацієнтів, які вживали каву. При цьому вони враховували частоту вживання, марку кави, наявність і відсутність добавок (молоко, цукор), а також харчування та інші звички пацієнтів.

В результаті виявилося, що у тих, хто випиває близько трьох чашок чорної кави в день, найменше проблем з зубами. А ось підсолоджувачі, вершки і молоко зовсім позбавляють каву її антибактеріальним властивостям.

16. Кава може зміцнити ДНК

Ланцюжки ДНК іноді розриваються. Дволанцюжкові розриви трапляються, якщо побічні продукти клітинного метаболізму викликають пошкодження ДНК і блокують її реплікацію. Це призведе до смерті клітини, якщо ДНК не відновиться. А якщо вона відновиться некоректно, деякі ділянки ДНК можуть перебудуватися. Такі перестановки зазвичай виявляють у ракових клітинах.

Вчені протягом чотирьох тижнів спостерігали за здоровими чоловіками, частина яких пила чорну каву, а частина – воду. Спочатку в двох групах спостерігалася однакова кількість спонтанних розривів ДНК. Потім серед тих, хто пив тільки воду, було помічено збільшення кількості розривів, а серед тих, хто пив каву, – зменшені. Різниця склала 27%.

17. Кава знижує ризик виникнення подагри

Подагра – поширена форма артриту, яка зазвичай зустрічається у чоловіків і найчастіше вражає суглоби великих пальців ніг. В особливо важких випадках суглоби деформуються безповоротно.

Дослідники спостерігали за 45 000 чоловіків протягом 12 років і враховували, які напої вони вживають (кава, кава без кофеїну, чай). Серед учасників 757 осіб страждали подагрою.

В результаті виявилося, що збільшення вживання кави знижувало ризик розвитку подагри. Кава без кофеїну в даному випадку виявивилася менш ефективною, а чай не впливав взагалі.

18. Кава багата на поживні речовини.

Кава містить не тільки кофеїн і антиоксиданти. Велика частина поживних речовин, якими багаті кавові зерна, залишається в напої і засвоюється організмом.

В одній чашці кави міститься:Вітамін B2: 11% від рекомендованої добової норми.

Вітамін B5: 6% від рекомендованої добової норми.

Марганець і калій: 3% від рекомендованої добової норми.

Вітамін В3 і магній: 2% від рекомендованої добової норми.

Така кількість може здатися незначною, але це зміст тільки на одну чашку, а багато випивають по 3-4 чашки в день.

Крім того, кавові зерна багаті клітковиною – корисними харчовими волокнами. Дослідники протестували різні способи приготування кави (еспрессо, фільтрована, розчинний). Результати підтвердили, що в заварній каві розчинних харчових волокон більше, ніж в будь-якому іншому напої

А ось чого в каві трішки, так це калорій (якщо пити її без молока і цукру).

Читайте також:  В Херсоні виготовляли фальшиву каву в бетономішалці

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.