facebook

Вчені розповіли, коли європейці стали білими

Були детально вивчені гени, які за останні вісім тисяч років тому пережили найсильніший природний відбір.

1604662




Гарвардські антропологи на 84-й конференції Асоціації фізичної антропології США представили доповідь, згідно з якою біла шкіра і здатність перетравлювати коров’яче молоко з’явилися у європейців відносно недавно – вісім тисяч років тому, пише Science News.

У ході дослідження були детально вивчені гени, які за останні вісім тисяч років тому пережили найсильніший природний відбір. Вчені порівняли гени стародавніх і сучасних європейців. Рекордсменами виявилися гени, пов’язані з раціоном і кольором шкіри.

У стародавніх європейців була темна шкіра і блакитні очі

Три гени, які визначили білий колір шкіри, пролили світло на історію його появи. Анатомічно сучасні люди, які вперше прибули з Африки 40 тисяч років, тому мали темну шкіру.

Однак, як стверджують вчені, і 8500 років тому мисливці-збирачі, що жили на території сучасної Іспанії, Люксембургу та Угорщини, всі також були темношкірими. Генів SLC24A5 і SLC45A2, що визначають депігментацію шкіри, у них не знайшли.

Сонячного світла на півночі Європи було дуже мало, тому вже 7700 років тому європейці володіли не тільки SLC24A5 і SLC45A2, а й третім геном (HERC2 / OCA2), який пов’язаний з блакитними очима і, можливо, зі світлою шкірою і волоссям. Про це свідчать дані щодо семи мисливцям-збирачам, кістки яких знайшли в південній Швеції (Мотала).

Несподівана знахідка пояснює еволюцію людини

Остаточно світлу шкіру в Європу принесли неолітичні землероби з Близького Сходу – змішуючись з місцевими жителями, вони поширили ген SLC24A5 у Центральній і Південній Європі.

Антропологи визначили, що, як уже було відомо, європейські мисливці-збирачі вісім тисяч років тому не могли перетравлювати коров’яче молоко. Однак такої здібності були позбавлені і мігранти неоліту: як землероби з Близького Сходу (7800 років тому), так і скотарі ямної культури (прийшли зі східних степів 4800 років тому).
У них був відсутній ген толерантності до лактози LCT. Цей ген поширився в Європі тільки 4300 років тому, вже в бронзовому столітті.

Читайте також:  Орбіту Міжнародної космічної станції піднімуть на два кілометри

Палеонтологи визначили найбільш живучих тварин за всю історію Землі

Доповідачі не пояснили, чому саме ці гени краще за інших проходили природний відбір. Швидше за все, причина в необхідності максимально підсилити вироблення вітаміну D, вважає палеоантрополог Ніна Яблонскі з Університету штату Пенсільванія.

Мешканці північних широт отримували занадто мало ультрафіолету (з сонячних променів). У цієї проблеми знайшлося два генетичних рішення: біла шкіра, що дозволяє більш ефективно поглинати ультрафіолет, і переносимість лактози, яка допомагає отримувати вітамін D з молока.

На початку березня 2015 року автори доповіді опублікували в журналі Nature дані аналізу ДНК 83 стародавніх європейців. Населення цієї частини світу, на їхню думку, сформувалося завдяки злиттю трьох груп землеробів і мисливців-збирачів, які прибули в різний час.

Шукайте деталі в групі Facebook