facebook

Хто такий незнайомець?

Фахівці з дитячої безпеки пропонують список правил, які має завчити дитина, перш ніж батьки відпустять її на вулицю самостійно.

Рано чи пізно цей момент настає у кожній родині: батьки вирішують, що дитина вже досить доросла і може гуляти сама. Звісно, спочатку “самостійними” будуть 10-15 хвилин, але вже за деякий час дитина гулятиме на майданчику з друзями всі свої відведені на відпочинок пару годин. Та для початку дитина має вивчити правила, які убезпечать її від недобрих проявів незнайомців:

1. Незнайомець — це будь-яка людина, яку ти не знаєш. Навіть якщо це іноземець, який начебто заблукав, бабуся, приязна дівчина чи дитина — не треба нікуди їх проводити, показувати дорогу і будь-де йти з ними.

2. Допомагати незнайомцям не можна. Дитина повинна знати, що вчинить добре і правильно, якщо відмовить сторонній людині у допомозі. Дорослі мають просити допомоги у дорослих, а не у дітей. Хочеш допомогти незнайомому дорослому — попроси інших дорослих зробити це.

3. Треба бути ввічливим і впевненим. Не можна грубити незнайомим людям, тим більше, п’яним. Вони можуть виявитися дуже агресивними. Хороший варіант — відповісти : “вибачте, я не можу”, “вибачте, мене чекають” на будь-яке запитання чи пропозицію і швидко піти у людне місце, не вступаючи у подальшу дискусію.

4. Дитина повинна звернутися за допомогою, якщо незнайомець її переслідує. Навчіть її звертати на цей факт увагу оточуючих: дитина може зайти у магазин, аптеку чи деінде і голосно попросити дорослих помогти їй, пояснити, що вона цю людину не знає. На людній вулиці доцільно бігти “проти течії” – так легше звернути на себе увагу інших дорослих. Кричати і вириватися — абсолютно не соромно, якщо справа дійшла до фізичного контакту: допоможіть, це незнайома людина, вона мене кудись тягне!

Читайте також:  «Як страшно, коли розумієш – життя твоєї дитини залежить від грошей»: маленькому хлопчику терміново потрібна допомога

5. Хороша звичка — слідкувати за рівнем заряду мобільного телефону. І знати номери близьких людей напам’ять.

6. Якщо зібрався кудись — попередь про це батьків. Це неважко і може верегти від багатьох неприємностей.

7. Завжди віддавати перевагу добре освітленому, багатолютному маршруту і не “зрізати дорогу” темними дворами, провулками, безлюдними пустирями, навіть якщо поспішаєш.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.