facebook

На які зарплати кличуть українців на роботу в Польщу і Чехію

Стало відомо, які фахівці найбільш затребувані в сезон весна-літо в Україні та за кордоном і на яку зарплату вони можуть претендувати.

З початком весни стали з’являтися сезонні вакансії як від українських роботодавців, так і від наших найближчих сусідів – у Польщі та Чехії. “Найширший асортимент пропозицій очікується на початку квітня”, – розповідає Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна.

В топі пошуку – садівники і ландшафтні дизайнери, так як стартував сезон облагородження прибудинкових територій; студенти на час відпусток штатних співробітників, але з перспективою постійного працевлаштування (маркетологи, юристи, бухгалтери, програмісти, тестувальники ігор, водії, адмінперсонал); будівельники, в тому числі для виконання ремонту квартир і їх перепланування, – покупці все частіше шукають житло з початковим ремонтом, а “перекроювання” квартир і будинків стало затребуваним у більшого числа українців в зв’язку зі спрощенням правил оформлення перепланування. Також є попит на репетиторів і аграріїв у зв’язку з прийдешнім ЗНО і з початком польових робіт відповідно.

“При цьому, у порівнянні з минулим роком, приріст вакансій в агросфері склав 150%, – говорить Тетяна Пашкіна, HR-експерт. – Причина – “немодність” цих професій в останнє десятиліття і, як наслідок, брак подібного роду фахівців”.

Аграрії, садівники, озеленювачі. 



З початком польових робіт уже почався пошук сезонних робітників в аграрні компанії: механіків сільгосптехніки (з/п від 12 тис. грн на місяць), озеленювачів (5-7 тис. грн на місяць), менеджерів з продажу насіння, добрив і самих рослин. В останньому випадку працювати доведеться в розплідниках рослин або в офісі аграрних компаній (5-7 тис. грн на місяць + відсотки від обсягу продажів). І, безумовно, перевага віддається кандидатам з аграрною освітою, адже успішність продажів буде залежати від того, наскільки продавець зможе дати кваліфіковану пораду по підбору потрібного сорту рослин і розповісти, в який грунт, в якому місці стоїть його садити.

Також затребувані садівники і ландшафтні дизайнери (5-10 тис. грн на місяць – залежно від складності робіт) – все більше житлових комплексів будується за містом, і в гонитві за клієнтами забудовники здають житло в експлуатацію вже з облагородженою прибудинковою територією: з клумбами, газонами і декоративними деревами. Такі фахівці цієї весни можуть претендувати на зарплату від 10 тис. грн на місяць за восьмигодинний робочий день.

Читайте також:  “Заплатив бабки і гуляє”: Мажор з БМВ знову за кермом

Знайти роботу можна і в межах міста. Комунальні підприємства пропонують вакансії з благоустрою міських газонів. За подібну роботу навіть без досвіду готові платити 6 тис. грн на місяць.

Студенти на час канікул. На сайтах великих компаній і рекрутингових агентств вже з’явилися форми заявки для студентів на стажування з подальшим працевлаштуванням. “Пік таких пропозицій припаде на квітень-травень – роботодавці шукають працівників, які б могли замінити на час літніх відпусток штатний персонал. Як правило, потрібні маркетологи, юристи, бухгалтери, програмісти, тестувальники ігор, водії, адмінперсонал та інші”, – Розповідає Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру,– не дивлячись на те, що працевлаштування має тимчасовий характер, шанс залишитися в штаті досить високий. Адже в компаніях зацікавлені в гнучких, креативних молодих співробітниках, які в курсі нових тенденцій і прагнуть до розвитку. Залежно від посади, платити за стажування обіцяють від 5 тис. грн на місяць”.

У таких країнах як Польща, Чехія, Німеччина, Данія і навіть Австралія, де найбільш прогресивний аграрний сектор, в рамках міжнародних програм з обміну студентами є потреба в учнях і випускниках аграрних вузів з України у віці від 18 до 35 років, – кажуть в компанії Any Way, що займається питаннями стажувань за кордоном. – Справа в тому, що для наших студентів тамтешня зарплата нечувана – від 40 тис. грн на місяць, і вони, як то кажуть, тримаються за роботу зубами і трудяться старанніше, ніж місцева молодь. Цей підробіток вигідний нашим студентам ще й тому, що, набравшись досвіду у просунутих аграріїв і зібравши енну суму, після повернення в Україну вони відкривають власні дрібні господарства”.

Репетитори, вихователі, медики в табори. У розпалі попит на педагогів. “Шукають як репетиторів для випускників шкіл, так і для майбутніх першокласників, – розповідає Анна Самойленко, засновник експрес-курсів підготовки до ЗНО “Тести на ОК”. – Для підготовки до ЗНО найчастіше цікавляться педагогами, які рік-два тому закінчили профільний вуз і самі складали ЗНО. До таких репетиторів у школярів більше довіри, адже молоді викладачі ще недавно самі були “в їх шкурі”. Молодим репетиторів готові платити від 100 грн / год”.

Читайте також:  Знаменитий в США нейрохірург балотуватиметься на посаду президента

Репетитори затребувані тому, що відповідальніше готуватися до ЗНО школярів змусило скорочення кількості спеціальностей і вузів, в які можна подавати документи (раніше можна було подавати 15 заяв на 5 спеціальностей, зараз – 9 заяв на 4 спеціальності). Особливим попитом користуються викладачі математики. “Через те, що в минулому році 15% випускників не змогли подолати пороговий бал з цього предмету, в цьому році випускники серйозніше поставилися до його підготовці”, – пояснює Тетяна Юденко, репетитор з математики і фізики. Плюс до всього працюють батьки вже починають підшукувати нянь на літо для дітей дитсадівського віку. Їм готові платити від 80 грн/год. Освітян та медиків запрошують працювати і в дитячі табори вихователями на зарплату від 12 тис. грн/місяць.

Ресторатори, веломеханіки, менеджери з прокату Потрібні будуть і веломеханіки (їм готові платити від 6 тис. грн/місяць) – катання на велосипедах, як вид активного відпочинку, в Україні стає все популярнішим і особливо затребуваний в весняно-літній період. “Уже розробляються умови конкурсу, за результатами якого буде відомо, на скільки в цьому році буде більше точок муніципального байк-шеринга, – говорить Дмитро Білоцерківець, радник мера Києва. – Також відкриються точки прокату роликів”.

Приватні підприємці за 5-6 тис. грн/місяць шукають працівників в пункти прокату сегвеїв, електросамокатів, смарт-дошок, ролерсерфів і так далі. Їх завдання – стежити за справністю цієї техніки і обслуговувати її.

Також з приходом весни традиційно відкриваються літні майданчики кафе і ресторани, з’являються стрітфуди і лаундж-зони. Тому потрібні люди для продажу їжі та напоїв на весняно-літній сезон. У столиці за таку роботу пропонують від 5 тис. грн на місяць плюс чайові.

Сезонні робітники за кордоном. На сезонні польові роботи (з/п – від 10 злотих / год (60-70 грн), відрядна праця за домовленістю), дипломованих аграріїв (до 100 тис. грн/місяць), виноробів (100 тис. грн/місяць), а також будівельників (до 60 тис. грн/місяць) звуть в Польщу і Чехію. “Попит на українців завжди був високий – на таку роботу місцеві жителі йдуть неохоче, та й невигідні “свої” роботодавцю, їм потрібно платити значно більшу з/п. Але зараз число подібних вакансій в Польщі і Чехії збільшилася. Причина: через жорсткість видачі віз, через недавні теракти в Європі зменшилася кількість українців, які працюють в Німеччині і Данії. І там звільнилося багато робочих місць, але “свої” не настільки вигідні, тому шанс на працевлаштування з’явився у більшого числа найближчих і менш багатих сусідів – поляків і чехів”, – пояснює Тетяна Пашкіна, HR-експерт.

Читайте також:  Потрапила під гарячу руку чоловіка: Ззнайшли валізу з розчленованим тілом жінки

Сантехніки, електрики, плиточники. Весна – час ремонтів. І в цьому сезоні через спрощення правил оформлення перепланування бажаючих кардинально змінити своє житло (збільшити кімнати за рахунок лоджій, об’єднати санвузли і т. п) Очікується більше. “Шукають невеликі будівельні бригади з 3-4 чоловік: сантехнік, електрик, гипсокартонщик і плиточник”, – каже Євген Лісничий, менеджер з підбору персоналу компанії “Затишний будинок”. – Оплата за домоленістю, є робота і на ставку 5-7 тис. грн / тижд. “Крім того, продажі квартир, в порівнянні з минулими роками, впали. І щоб залучити покупців, будівельні компанії намагаються пропонувати їм житло з початковим ремонтом і, відповідно, шукають фахівців і бригади для цього”, – додає Вадим Андрєєв, менеджер з продажу компанії LinevichGroup.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.