facebook

Передбачення для українців: ціни, «комуналка», зарплати

Які можуть бути передбачення для українців до літа, якщо більшість людей мучаться з оплатою квитанцій, цінами на продукти і доходами?

Експерти стверджують, що все-таки народ України чекають приємні моменти, про яких ми розповімо вам детальніше.

Незважаючи на те, що раніше експерти відзначали, що вже в березні ціни на продукти зростуть , для людей важливим залишається питання, які передбачення для українців щодо життєзабезпечення роблять фахівці. За їх словами, полегшення все ж настане, передає  Ukr.Media.

Навесні і в перший місяць літа, які припадають на другий квартал року, українців чекає зниження витрат і зростання доходів. Причини — закінчення опалювального сезону, здешевлення залишків торішнього врожаю овочів і фруктів і підвищення з 1 травня соцстандартів, а слідом за ними — і невелике зростання зарплат. Але доведеться більше платити за кіловат-годину електроенергії, який з березня подорожчав. Також експерти обіцяють інфляцію в 3-5% за квартал і стабільні ціни на бензин.

ДОЛАР І ЗАРПЛАТИ

 

Тому, хто має запаси валюти, не варто з нею розлучатися без крайньої потреби, так як фінаналітики прогнозують подальше послаблення гривні. Питання лише в тому, як сильно вона знеціниться за квартал. Так, економіст Іван Нікітченко не чекає істотних коливань.

“Другий квартал завжди самий стабільний, курс буде в коридорі 27-27,5 грн/$, з невеликими епізодичними виходами вгору за його межі, — повідомив нам Нікітченко. — Інфляція у квітні-травні також залишиться на колишньому рівні — близько 1% в місяць. Влітку традиційно очікується дефляція, тому в червні ціни впадуть приблизно на 1%. Середня офіційна зарплата зросте з 6000 грн до приблизно 6500 грн на кінець кварталу (або на 8%. — Авт.). А черговий транш МВФ не впливає безпосередньо на показники зростання економіки, але є позитивним фактором з точки зору стабільності. Для України чергова затримка траншу поки не критична”.

Читайте також:  Виписка на другий день та піца у палату: львів’янка розповіла про пoлoги у Німеччині

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко більш песимістичний. На його думку, гривня до кінця кварталу може опуститися нижче 28,5 грн/$, а інфляція прискориться до 5% за квартал. Основна причина — політика держави, яка стягує все більше податків і не поспішає повертати ПДВ, з-за чого бізнес, щоб вижити, стане закладати в ціну продукції ризики тривалої затримки ПДВ.

Також через зростання мінімальної зарплати з січня до 3200 грн власники комерційних структур будуть змушені платити більше єдиний соцвнесок, що теж збільшить собівартість їх товарів і послуг. “Зростуть з 1 травня і соцстандарти: це прожитковий мінімум (з 1544 до 1624 грн), який тепер мало впливає на доходи низькооплачуваних, бо він менше мінімальної зарплати, а також мінімальні пенсії — з 1247 до 1312 грн. Все це підштовхне інфляцію до 5% за квартал, номінальна середня зарплата збільшиться приблизно на стільки ж, але це торкнеться далеко не всіх, а лише найбільш цінних працівників”, — говорить Охріменко.




“КОМУНАЛКА” І ЇЖА

 

Витрати на компослуги, незважаючи на подорожчав з березня “тік”, виявляться менше, ніж у отопсезон. В середньому “комуналка” подешевшає на 1000 грн за рахунок того, що людям не треба буде платити за тепло. Економію відчують насамперед сім’ї, які не одержують субсидію на оплату компослуг.

Продовольчі експерти у своєму прогнозі цін, навпаки, розійшлися. Так, директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко вважає, що інфляція і прийдешні свята мало вплинуть на вартість продуктів в торгсетях.

“Виняток — ринки і базари. Там буде збільшення, але в яких масштабах, сказати поки складно”, — додав Кишко. Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що мало зміниться ціна на м’ясо, вартість якого вже 85 грн/кг і більше, це стеля для гаманця пересічного українця. Яйця короткочасно подорожчають до Великодня приблизно на 10% (+1,5—2 грн/дес.), але потім на стільки ж подешевшають. Також Він підкреслює, що вартість овочів до свят не має відношення і залежить від сезонності. “Ближче до літа запаси овочів на складах виснажуються, і це позначиться на вартості. В цілому вони подешевшають на 10-15%”, — прогнозує Дорошенко. Тобто якщо сьогодні кілограм картоплі коштує 6-7 грн, то буде — 5,5—6 грн.

Читайте також:  Зеленський провалив обіцянку щодо "золотої" зарплати вчителям: "Де 4000 доларів?"

Паливо

 

Ціни будуть стабільними. Незважаючи на прогнози щодо ослаблення гривні, експерти ринку нафтопродуктів не очікують подорожчання палива, 80% якого, нагадаємо, імпортується. Причина в тому, що на світовому ринку нафти відновився тренд зниження ціни на нафту з-за того, що ОПЕК поки не збирається зменшувати обсяги її видобутку.

“Ринок фізичної нафти чекає зниження цін до найближчого орієнтира в $40 за барель, — роз’яснив нам директор НТЦ “Психея” Сергій Сапегін. — Що стосується українського ринку, то тут слід враховувати збільшення попиту з боку аграріїв і автомобілістів-дачників, які їздять лише в дачний сезон. Але збережеться профіцит пропозиції дизпалива і бензину. З урахуванням цього на паливному ринку збережеться стабільність, оскільки слабка гривня не зможе підштовхнути ціни на паливо вгору, але і не дасть реалізувати потенціал зниження, який зараз складає до 47 коп./л високооктанам, 36 коп./л у дизпалива і 28 коп./л зрідженого газу. За вчорашніми даними консалтингової групи “А-95”, літр бензину А-95 коштував 24,53 грн, ДТ — 23,12, газу — 11,15 грн/л.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.