facebook

Після запровадження безвізу 75% франківців сподіваються жити, навчатися або працювати закордоном – опитування

Студенти-соціологи Прикарпатського національного університету імені Стефаника, за редакційним завданням “Репортера”, провели дослідження, аби з’ясувати думку мешканців Івано-Франківська про надання Україні безвізового режиму.

Female hands holding Ukrainian abroad passports on the Krakow city center background. Traveling to Europe from Post-Soviet countries or emigration to Europe concept

Опитування проводили методом анкетування. У ньому взяли участь 100 франківців, серед яких 57 чоловіків і 43 жінки. Опитали 48 людей віком від 18 до 35 років, 38 – від 35 до 55, а також 14 у віці 55+. Серед опитаних 60% мають вищу освіту, 28% – незакінчену вищу (студенти), 12% – спеціальну технічну.

На запитання «Чи підтримуєте ви вхід України до Євросоюзу?» , 79% дали відповідь «підтримую», 13% – «не підтримую», 7% – «ставлюся нейтрально».

На питання «Як ставитесь до запровадження безвізового режиму для України?» 71% франківців дали відповідь «позитивно», 12% – «негативно», 17% – «нейтрально».

На запитання «Чи будете ви частіше виїжджати за кордон, якщо запровадять безвізовий режим?», 59% опитаних відповіли «так», 28% – «ні», 13% – «важко сказати».

Також респондентам запропонували питання «На які можливості ви розраховуєте після запровадження безвізового режиму?». 24% людей обрали «право на вільне проживання закордоном», 31% – «право на працевлаштування», ще 20% – «право на навчання», і 25% не обрали жодної можливості.

Тобто 75% франківців сподіваються жити, навчатися або працювати закордоном після запровадження безвізу. Це запитання студенти включили до анкети навмисне – для перевірки, чи розуміють взагалі мешканці міста, що таке безвізовий режим.

На запитання «Чи зможе безвізовий режим пришвидшити входження України в ЄС?», 63% дали відповідь «так», 23% – «ні», 14% – «важко сказати».

Читайте також:  Страсний тиждень 2020 по днях: як провести та що не можна робити

На запитання «Чи вірите ви взагалі у запровадження безвізового режиму для України?», лише 50% опитуваних сказали «так», 28% – «ні», 22% – «важко сказати».

Також в анкеті запропонували назвати позитивні та негативні наслідки безвізового режиму. У цьому завданні 48% людей змогли вказати позитивні наслідки, 42% – негативні, а ще 10% людей не назвали жодних наслідків безвізового режиму для України.

Серед позитивних наслідків респонденти найчастіше вказували:

Можливість легко і безперешкодно перетинати кордон
Економія коштів на візах
Можливість відвідувати друзів і родичів
Вільний відпочинок закордоном
Навчання, лікування, працевлаштування закордоном
Можливість легко подорожувати різними країнами
Шопінг
Можливість знаходити нових бізнес-партнерів
Покращення економіки України за рахунок співпраці із Європою
Перехід європейських цінностей і культури до України
Зниження корупції в Україні
Інтеграція з Європою
До негативних наслідків франківці відносять:

Масова міграція населення, зокрема молоді
Деградація української нації
Занепад українського бізнесу
Урбанізація українського населення
Збільшення контрабандних товарів
Зростання цін на українському ринку до європейських стандартів
Великий наплив мігрантів і біженців в Україну
Велика кількість нелегальної роботи та неофіційного працевлаштування
Ускладнення процедури виїзду закордон (необхідність мати багато документів, страховок, грошей)
Збільшення цін на акцизні товари (алкоголь, тютюн)
Велике хабарництво на кордоні
Здешевлення робочої сили у зв’язку із великою кількістю українців закордоном
Занадто великий вплив Європи на Україну
Високі вимоги до українців.
Отже, можна зробити висновок, що більшість мешканців Івано-Франківська підтримують запровадження безвізового режиму для України, але вирішальним для них є фактор працевлаштування, який зовсім не передбачається безвізовим режимом.

Також студенти-соціологи відзначають, що між мешканцями міста є дві протилежні точки зору на процедуру виїзду закордон. Так, одна група людей стверджує, що виїхати можна буде набагато легше, інша наполягає на ускладненні процедури виїзду багатьма документами, страховками, а також необхідністю мати на рахунку певну суму коштів.

Читайте також:  Стало відомо, на скільки в Україні виростуть ціни на інтернет

Велика частина респондентів хвилюється за надмірний вплив європейської культури на Україну, в той час як інші називають такий вплив конструктивним. Цікаво, що лише 50% опитаних вірять у те, що безвізовий режим все таки буде, але серед цих 50% більшість тих, хто його не підтримує, а ті, хто підтримує, переважно не вірять у його запровдження.

Та якщо Україні нададуть безвізовий режим із країнами ЄС, то 59% опитаних одразу ж готові покинути нашу країну.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.