facebook

Як отримати компенсацію від комунальників, якщо Ви зламали авто через яму на дорозі (відео)

Після зими разом зі снігом на дорогах зійшов і асфальт. Комунальники не надто поспішають його “латати”. Від такої бездіяльності страждають водії і, через ями на дорогах, ламаються автомобілі. А ремонтувати їх, як правило, доводиться своїм коштом.

Юристи запевняють: якщо авто пошкодилося через яму на дорозі, варто вимагати компенсації у дорожніх служб. Зробити це можна через суд і ось як:

1. Якщо сталася ДТП, увімкніть аварійку та встановіть знак аварійної зупинки. В жодному разі не переставляйте авто. Далі викликайте поліцію, а поки вона їде на місце події, зафіксуйте обставини аварії.

2. Зафіксуйте якомога більше доказів поганої якості дороги. Зробіть фото та відео. Якщо є очевидці ДТП, запишіть їхні контакти. Простежте, щоб всі деталі були записані поліцейськими в протоколі і схемі ДТП. В останній обов’язково повинні бути відображені дорожні умови, ділянки зі станом дорожнього покриття, розміри і розміщення дефектів дороги.

3. Дуже важливо зазначити у протоколі інформацію про глибину ями. За вимогами ДСТУ, граничні розміри осідань, вибоїн та інших дефектів на дорозі не повинні перевищувати 15 сантиментрів завдовжки, 80 сантиметрів по ширині і 5 сантиметрів у глибину. До того ж, усі ці невідповідності повинні усуватися впродовж семи днів після їх виявлення.

4. Пам’ятайте, що поліцейські повинні скласти протоколи про адміністративне порушення на відповідальних посадовців дорожньої служби. Тож вимагайте, щоб працівники правоохоронних органів викликали представників дорожньої служби на місце. Такий виклик передбачений законом.

5. Обов’язково зверніться в офіційну станцію техобслуговування або до незалежних оцінювачів, аби встановити розмір збитку. Довідку про пошкодження транспортного засобу оформляють на місці ДТП.

Також візьміть у працівників поліції копії протоколу або постанови суду про притягнення посадової особи до відповідальності. Копії схеми та фотографії можна отримати за письмовим зверненням до районного підрозділу поліції за місцем ДТП.

Читайте також:  Триває пошук неповнолітнього прикарпатця: востаннє хлопця бачили на Львівщині. ФОТО

6. Перш ніж іти до суду, треба зібрати такі документи: довідка з поліції про ДТП, копія протоколу про ДТП і схеми, фотографії з місця ДТП, експертна оцінка збитку, копія рахунку за ремонт автомобіля (якщо машину вже ремонтували).

До слова, судовий розгляд може обмежитися одним засіданням, а може розтягнутися на місяці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.