facebook

Скандальне будівництво на Мазепи, 144: Львівський апеляційний суд дозволив ТСО будувати біля міського озера

Сьогодні, 5 квітня в Львівському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу Івано-Франківської автомобільної школи Товариства сприяння оборони України на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду.

Йдеться про позов Івано-Франківської автомобільної школи Товариства сприяння оборони України до Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Івано-Франківській області, Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання дій та бездіяльності протиправними, зобов’язання до вчинення дій.

Івано-Франківський адмінсуд відмовив у задоволенні позову, тож ТСО звернулося з апеляцією до Львова, інформує Бліц-Інфо. Колегія суддів прийняла рішення задовільнити апеляційну скаргу частково.

А саме скасувати постанову Івано-Франківського адмінсуду. Визнати протиправною відмову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради щодо надання ТСО містобудівних умов та обмежень.

Окрім того зобов’язати Департамент надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки площею 1,2627 га, розташованої по вул.Гетьмана Мазепи, 144 в Івано-Франківську для будівництва багатоквартирного житлового комплексу з вбудованими приміщенням спортивно-громадського призначення, перша і друга черга та трансформаторну підстанцію з блокованими гаражами.

В задоволенні решти позовних вимог колегія суддів відмовила.

Як писало, Побудовано в Франківську, комплекс апартаментів «На озері», по вулиці Мазепи, 144, має статус одного із найскандальніших будівельних об’єктів Івано-Франківська. Товариство сприяння обороні України звело на своїй ділянці багатоповерховий будинок.

По документах – це готельний комплекс. По-факту, будинок є об’єктом багатоквартирної житлової забудови. І це всупереч цільовому призначенню землі, адже територія може використовуватися тільки під громадську забудову. Проте, продають тут навіть не квартири, а апартаменти в готелі.

Замовник скандального будівництва біля міського озера – Товариство сприяння обороні України.

Ця громадська організація у 2006 році отримала архітектурно-планувальне завдання для будівництва спортивно-готельного комплексу на даній земельній ділянці по вул.Мазепи, 144.

Читайте також:  Що зміниться в Україні від 1 грудня: зарплати, пенсії, податки

Архітектурно-планувальне завдання


*Архітектурно-планувальне завдання – це документ в містобудуванні, який видавався до 2012 р. перед запровадженням містобудівних умов та обмежень і має юридичну силу останнього. Тобто, рівноцінний документ позивач уже отримував раніше.

Інформаційний стенд щодо будівництва, розміщений на початку 2016 р.
Генеральним підрядником виступає ПП «Прикарпаття і К». Ця фірма позиціонує будівництво біля міського озера , як «Комплекс апартаментів «На озері», який розраховано на ІІ черги будівництва.

Об’єкт на сайті генпідрядника
Перша черга – це 10-поверховий готель з самовільно надбудованим 11-м поверхом. Тут є 90 житлових приміщень, які в рекламних матеріалах названі «апартаментами». На сьогодні тут уже продано більше 80% таких апартаментів.

І-ша черга комплексу «апартаментів»
ІІ черга будівництва комплексу апартаментів «На озері» – це виритий поруч котлован, який вирито без відповідної дозвільної документації. Бідбше того, в самовільно виритому котловані без документів, спритні ріелтори встигли продати «апартаменти». А вартість 1 метра квадратного в комплексі «На озері» стартує від 450$.

ІІ-га черга комплексу «апартаментів». Стан будівництва: розритий котлован

По-факту, за документами на спортивно-готельний комплекс тут збудували багатоквартирний житловий будинок. А люди, які віддавали гроші за квартиру, обізвану «апартаментами», по-факту, купили готельний номер.

Саме виритий котлован і встановлений по периметру будівельний паркан привернув увагу громадських активістів до цього будівництва. Саме і вони вдарили на сполох і повідомили ЗМІ про порушення.

А на початку 2016 року довкола цієї будови поруч міського озера вибухнув справжній інформаційний резонанс, а суспільне напруження не вщухає й досі – ця тема постійно потрапляє у франківській ЗМІ. Ще тоді, в самому розпалі будівельного конфлікту, заступник міського голови Івано-Франківська Олексій Кайда заявив, що «кістьми ляже», аби зупинити будівництво.

Читайте також:  Тисячі паломників йшли зі свічками: у Зарваниці відбулось масштабне дійство (фото, відео)

Весною 2016 року Управління ДАБІ офіційно повідомило, що будь-які дозвільні документи по скандальному будівництву на Мазепи 144 відсутні.

«Відповідно до даних Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, відомості щодо дозвільних документів на будівництво в м. Івано-Франківськ по вул. Мазепи, 144 у Держархбудінспекції відсутні», – йдеться у відповіді на запит одного з депутатів обласної ради.

Земля Товариства сприяння обороні на кадастровій карті
Після скарг, звернень та прискіпливої уваги з боку ЗМІ, ДАБІ призупинила будівництво скандального об’єкту на Мазепи, 144, видавши припис на підставі того, що забудовник не допустив на будівельний майданчик інспектора з архбудінспекції. Але ГО «Товариство сприяння обороні України» оскаржило це рішення в суді. 23 березня окружний адмінсуд скасував припис ДАБІ про зупинку будівництва.

В своїй позивній вимозі Товариство сприяння обороні заявило, що цим приписом Держархбудінспекція порушила його права. За словами адвокатів Товариства, недопущення забудівником представників ДАБІ на об’єкт будівництва, не є причиною для видання такого припису, а тягне за собою штрафні санкції.

Представник інспекції пояснив, що припис про припинення будівельних робіт складається за наявності виявлених порушень. Недопуск інспектора на будівництво розцінили, як підставу для його складання. В свою чергу позивач заявив, що припис складається виключно на підставі порушень ведення будівництва. Суд погодився з цією позицією. Тож позивні вимоги задовільнили – припис про припинення будівельних робіт визнали незаконним.

16 серпня 2016 року представники Обласної асоціації учасників та ветеранів АТО, міської спілки добровольців АТО Прикарпаття, центру допомоги учасникам АТО та ГО Правий сектор-Прикарпаття на прес-конференції розповіли про скаргу на ім’я генерального прокурора України з проханням перевірити законність будівництва біля міського озера. На жаль, вимоги активістів не дали жодних результатів. Тому протягом 2016 року будівництво продовжувалося.

Читайте також:  У Карпатах виявили триповерховий будинок "козака" Гаврилюка: відео

16 листопада 2016 року Івано-Франківська автомобільна школа Товариства сприяння оборони України звернулася в Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківського МВК із заявою про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки площею 1,26 га по вулиці Мазепи, 144 для будівництва двох черг багатоквартирного житлового комплексу з вбудованими приміщеннями спортивно-громадського призначення. У свою чергу Департамент містобудування відмовив таким амбітним намірам автомобільної школи. Причиною стала невідповідність намірів будівництва до чинного генерального плану міста. Земля проектованого будівництва в генплані зазначена територією зелених насаджень загального користування та землею для громадських будівель і споруд.

Товариство сприяння оборони, судячи з усього, щиро розізлилося такій відповіді і тому вирішило вплинути на Департамент архітектури через скаргу в Управління Держархбудінспекції в області. Але і тут на громадську організацію чекала невдача. Управління ДАБІ отримало звернення з вимогою перевірити законність дій міської архітектури і визнати дії Департаменту протиправними. Управління ДАБІ провело перевірку і отримала не той результат, який очікувала автомобільна школа.

Держархбудінспекція відповіла, що об’єкт майбутнього будівництва Товариства сприяння обороні заплановано розмістити на території громадської забудови та зелених насаджень загального користування. А оскільки таке функціональне призначення землі не відповідає намірам будівництва, то це є підставою для відмови у видачі містобудівних умов та обмежень. Отримавши два «НІ», Івано-Франківська автомобільна школа Товариства сприяння оборони України вирішила не здаватися і випробувати долю втретє. Організація подала позов в Івано-Франківський окружний адмінсуд.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.