facebook

У Франківську відкрили Галицьку браму. ФОТО

У суботу, 8 квітня, у Франківську відбулося відкриття Галицької брами поблизу Ратуші, яка є входом у підземелля Івано-Франківська.

Про це пише журналіст WestNews.

Брама знаходиться на нижньому поверсі ТЦ “Галерея-Н”.

У XVII столітті до Станіславова можна було потрапити через дві брами – Тисменицьку і Галицьку, а про таємні підземелля міста ходили легенди.

Місто Станіслава Потоцького славилося цими містичними підземеллями, які служили не тільки схованкою, а й можливістю швидко втекти в разі нападу ворога. Саме тут, біля Ратуші, і було знайдено великий підземний коридор, де за розмірами міг проїхати вершник. Вхід був вимощений каменем.

Брама відтворена відомим митцем і ковалем Прикарпаття Сергієм Полуботьком. Назву брами не змінили – Галицька. Оригінал брами знаходився за 50 метрів від торгового центру “Галерея-Н”. Її фундаменти віднайшли на початку 2000-х років. Оновлена брама є спадкоємицею давньої фортечної споруди. Автентичного вигляду кованому шедевру додає портал, вимуруваний зі старовинної станіславівської цегли кінця XIX століття.

Посередині брами, як і в давнину, красується рельєфна голова лева. Золотий лев був державним гербом галицьких князів, його зображення прикрашало бойові знамена і щити військової дружини. Галичани вірили, що лев символізує мужність та благородство, достаток та щастя.

Про магічні властивості золотого лева на брамі вже ходять легенди. У центрі міста є багато крамничок. Працівниця однієї з них якось зранку жартома потерла левові носа і загадала бажання.




Читайте також:  Перший в Україні магазин німецької мережі Lidl відкриється в Івано-Франківську

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.