facebook

«З новим паспортом мої права обмежені?» Українці нарікають, що ID-карти не визнають закордоном

Вже більше року минуло, відколи українці почали отримувати замість звичайних внутрішніх паспортів ID-карти. Спочатку нові документи видавали лише тим громадянам, які досягли 16-річного віку, а з листопада паспорти-книжечки скасували взагалі, тож обміняти паспорт можна лише на ID-карту. Однак виявилося, що з цим документом українці обмежені у своїх правах. Принаймні, так стверджує 33-річна вінничанка Ангелісса Мельник. Коли вона вийшла заміж, довелося змінити документ. А потім з’ясувалося що Ангелісса не може зі своєю ID-картою ні виїхати до родичів у Білорусь, ні оформити там спадщину. Принаймні, так стверджує жінка. Так це чи ні, з’ясовував PRESS-ЦЕНТР.

У безвізові країни – із закордонним паспортом

Щаслива подія – заміжжя потягнула за собою купу проблем у 33-річної мешканки Вінниці Ангелісси Мельник. Жінка вирішила взяти прізвище чоловіка – звичний крок після весілля. Їй видали свідоцтво про шлюб, а в паспорт поставили печатку, що він недійсний, і дівчина пішла оформляти новий документ. Хотіла такий, як і був – паперовий, але їх переставали видавати ще з листопада минулого року. Тож жінці довелося оформляти ID-карту.

– А з нею – сиди вдома, – нарікає Ангелісса Мельник. – У Білорусь до родичів чоловіка за старим паспортом ми могли б їздити без проблем, а з ID-картою білоруси не пускають – кажуть, «з цим бейджиком ходіть у своїй країні». Тобто, всіх власників ID-карт дискримінують – їм в`їзд заборонений, а тим, у кого, паперовий паспорт, дорога відкрита.

Для поїздки до родичів у Білорусь подружжю рекомендують оформити закордонний паспорт, хоча з українським паперовим можна було виїхати без проблем.

– Цю карту не визнають посвідченням особи у жодній країні світу, – підтримує дружину Валерій Мельник, юрист. – Якщо раніше їх можна було робити нарівні з паперовим паспортом, за бажанням, то тепер альтернативи немає. І відвідати рідних разом з дружиною я вже не можу! Чи не здається вам, що це обмеження прав одних українців у порівнянні з іншими?

Читайте також:  ВАЖЛИВО! Кожен українець повинен вже зараз замінити свій паспорт на новий. Не проґавте!

Однак, виявляється, знайти вихід можна, але платно. А цей варіант сьогодні прийнятний не для всіх. Як зазначили кореспонденту PRESS-ЦЕНТР в Державній міграційній службі, власникам ID-карт для виїзду в безвізові країни потрібно просто оформити закордонний паспорт.

– Це коштує більше тисячі гривень, – каже Валерій Мельник. – І з такими неприємностями невдовзі зіткнуться всі «щасливі» володарі ID-карт. Адже якщо людина не планує їхати в Європу, навіщо витрачати гроші?

Нотаріуси не можуть зчитати дані

Але після отримання ID-карти подружжю належить вирішити ще одне питання – як з цим документом оформити спадщину?

Горе і радість постукали в двері Ангелісси Мельник практично одночасно – незадовго до одруження померла мама. Перший час жінка, від горя, не замислювалася про оформлення спадщини. Але тепер час настав – до кінця терміну залишилося зовсім нічого.

– Заздалегідь почала ходити по нотаріусах, але три із них мені вже відмовили, – зазначає Ангелісса. – Сказали, що у них немає пристроїв для зчитування даних з чіпа карти. А якби й були – то все одно жоден нотаріус, принаймні, у Вінниці не підключений до демографічного реєстру, і дані для них недоступні.

– Тобто, з картою не оформлять ні виплати, ні купівлю-продаж машини або квартири, ні що-небудь інше, – зазначає Валерій Мельник.

Однак у міграційній службі і управлінні юстиції запевнили, що проблем з переоформленням спадщини не повинно виникнути – вся інформація є на карті, зчитувати дані не потрібно. Але треба принести довідку з місця проживання.

Спростовують усе і нотаріуси. Кажуть, проблем виникати з ID-картами не повинно, це такий самий документ як і звичайний паспорт.

Читайте також:  Зіркова франківчанка Тіна Кароль зворушливим селфі привітала сина з днем народженням (фотофакт)

– Ми можемо відкрити спадщину після того, як нам нададуть свідоцтво про смерть та довідку про місце проживання померлого, – зазначила нотаріус Христина Барбуляк. – Далі нам повинні надати документ, що засвідчує особу – наприклад, ту ж ID-карту, а крім нього, податковий номер (нам потрібно зняти копію) та довідку про місце проживання. Можливо, громадяни забули про один з цих документів. У роботі з ID-картами ніяких перешкод немає.

Олена МАТЮЩЕНКО.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.