facebook

Кохання мусить перемагати. У Прикарпатському центрі репродукції людини лікують безпліддя

Вважається, що в Україні кожна п’ята подружня пара є безплідною, а кожна шоста жінка має розлади гормонального фону. Однак у Прикарпатському центрі репродукції людини переконують – варто лише пройти курс лікування і невдовзі ви зможете народити здорове маля. За 23 роки роботи центру тут допомогли сотням пар стати батьками. Більше – у розмові із завідувачем спеціалізованого лікувально-діагностичного відділення допоміжних репродуктивних технологій Центру Наталією Яцишин.

– Пані Наталіє, з якими проблемами найчастіше до вас звертаються жінки?


– Перш за все, варто сказати, що в більшості випадків до нас звертаються пари. Це люди з різними історіями та сумними очима. Є молоді сім’ї, а є й такі, що не можуть завагітніти протягом 10-15 років. Також є подружжя, які трагічно втратили дітей, а народити вдруге не вдалося.

Ми допомагаємо таким парам у лікуванні безпліддя, відновлюємо природню фертильність та корегуємо гормональні розлади. Важливо, що ми лікуємо безпліддя на різних етапах. Починаючи зі стимуляції овуляції у жінки та закінчуючи допоміжними репродуктивними технологіями. Людство прогресує і, на жаль, разом з ним прогресують хвороби. Так, ще 15 років тому статистика показувала 80 % жіночого безпліддя і 20 % чоловічого. Та станом на сьогоднішній день це 50 % на 50 %.

– Що таке допоміжні репродуктивні технології?

– Це може бути внутрішньо-маткова інсемінація (ВМІ), коли в матку жінки вводять спеціально підготовлену сперму чоловіка, чи екстракорпоральне (штучне) запліднення in vitro, коли яйцеклітина запліднюється спермою поза межами організму.

Такі технології застосовуються, коли пара не може завагітніти природним шляхом. До прикладу, в жінки відсутні маткові труби, або в чоловіка низька якість сперми. Погодьтеся, якщо подружжю сказати, що вони безплідні, то це звучить ніби вирок у суді. Та насправді це все лікується.

Спершу ми повністю обстежуємо пару. Після цього підбираємо протоколи стимуляції (препарати, що активізують роботу яєчників). Після медикаментозного лікування здійснюємо забір яйцеклітин. В той же день чоловік здає сперму, і ми проводимо запліднення. Вже запліднений ембріон, який ми зберігаємо в інкубаторі, згодом переносимо в матку.

Читайте також:  Які хвороби лікує секс

Наша перевага в тому, що наш центр – єдиний державний заклад в Західній Україні, який проводить штучне запліднення.

– Центр є державним закладом – це передбачає лікування за бюджетні гроші?

– Так. Відповідно до Указу Президента України від 3 січня 2002 № 5 (5 / 2002) «Про заходи щодо заохочення народжуваності в Україні», 29 листопада 2004 року Міністерство охорони здоров’я видало наказ № 579 «Про затвердження порядку направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти». І вже у 2005 році курс лікування за бюджетні кошти у нас пройшли 152 жінки. В наступні роки курс проходило більше трьох сотень. Адже в той час в Україні було лише два державних центри репродукції – наш і донецький. Цьогоріч курс лікування за бюджетний кошт у Прикарпатському центрі пройдуть 125 жінок.

На жаль, не всі пари, які мають проблеми із зачаттям, знають про державне лікування. Було б добре, щоб на місцях лікарі-гінекологи інформували про це своїх пацієнтів. Також важливо розуміти, що є черга, тож інколи, щоб розпочати курс лікування, треба чекати по 2-3 місяці.

– Що для цього потрібно?

– У кожній області є центри планування сім’ї, які займаються питанням безпліддя. Жінка має пройти огляд у обласного головного позаштатного акушера-гінеколога та лікаря-генетика, які дають направлення на лікування за бюджетні кошти. Це направлення розглядає комісія обласних департаментів охорони здоров’я і подає свій висновок до МОЗу України, де проводиться відбір пацієнток.

Але важливо знати, що бюджетне лікування можуть пройти лише жінки з абсолютним безпліддям. Також є вікове обмеження – від 19 до 40 років.

– Скільком жінкам вдалося завагітніти після пройденого курсу?

– Ми ведем статистику вже по народжених дітках, бо вагітність може завершуватись викиднями, завмерлими плодами та перериванням вагітності з різних причин. Минулого року 48,5 % жінок, які пройшли лікування за державний кошт у Прикарпатському центрі репродукції людини, завагітніли.

Читайте також:  Вчені з'ясували порядок появи ранніх симптомів при COVID-19

Для більшої вірогідності запліднення ми переносимо в матку кілька ембріонів. На жаль, вони не завжди приживаються. Та були й випадки коли пацієнтки народжували двійні, трійні. Звісно, така багатоплідна вагітність може проходити з ускладненнями.

Важливо – щоб курс лікування дав позитивний результат, пари мають бути підготовлені. Зокрема потрібно пройти вітамінотерапію, відмовитись від алкоголю й паління. Також для жінки має велике значення вітамін D3.

У будь-якому разі кохання має перемогти. А на все інше – є ми.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.