facebook

«Він вхопив її зубами і волочив по землі»: на території львівського дитсадка п’ятирічну дитину покусав собака

У дівчинки після покусів собаки кусані ссадна правого плеча та руки.

У вівторок, 18 квітня, у Львові на території дитячого садочка №136, який знаходиться по вулиці Каховській, мало не сталася трагедія – на п’ятирічну дівчинку, яка гуляла тут із бабусею, накинувся сторожовий пес. Дитина отримала травми, а батьки збираються звертатися до суду.

Про те, що сталося, мама дівчинки Ксенія Вітвицька не може згадувати без болю. Жінка розповідає, що її дитя дивом вціліло, адже пес тягав дівчинку в зубах по всьому подвір’ї.

– Це сталося між 18:45 та 19:00 годиною вечора, моя мати забрала доньку із садочка, та оскільки була ще разом із меншим моїм, трирічним сином, вирішила з дітьми погуляти на майданчику,, – розповідає Ксенія. – Раптом на дітей вискочив пес, якого в дитсадку тримають як охорону. Він не має ні документів, ні необхідних щеплень. Власник собаки – чоловік, який працює сторожем в цьому ж закладі. Він бачив, що на території є діти, і випускає собаку! Моя мама ледь відірвала дитину від оскаженілого звіра, він в зубах тягав її по цілому подвір’ї! Дитина кричала, плакала, від переляку навіть обмочила штанята… Уявляєте, який стрес пережила? Але цей сторож, лише зачинив пса у вольєрі і сам зачинився в приміщенні, навіть не пустив мою маму переодягнути малу.

Жінка розповідає, що приїхала в садок лише за півгодини, після дзвінка мами, бо була на роботі. Викликала «швидку» і дитину забрали в міську дитячу лікарню. Там надали першу медичну допомогу.

Натомість, каже, в дитсадку перед нею не лише не вибачилися за те, що сталося, а навіть вчинили скандал:

Читайте також:  Поліція розшукала винуватця смертельної ДТП в Богородчанах

– Спочатку кричали, ніби я все вигадую, а потім додали, що взагалі жалкують, що свого часу прийняли мою дитину у цей заклад. А наступного дня були збори, проте сторож, який є власником собаки, на них навіть не прийшов. Завідуюча ж викликала приватного ветеринара і лише після всього, що сталося, зробили собаці щеплення від сказу. І щойно тепер почали оформляти на тварину усі документи. Хіба це нормально? Вони хочуть приховати усі деталі. Але я цього так не залишу і піду до суду. Дитина страшенно налякана, тепер боїться ходити в садок.

В адміністрації дошкільної установи свою вину визнають і вже проводять службове розслідування. Кажуть, те що сталося, – халатність сторожа, оскільки перш, ніж випускати собаку, він мав оглянути територію і переконатися, що там нікого немає.

– Це собака сторожа, він її приводить лише коли має чергування і потім забирає додому, – розповідає кореспонденту PRESS-ЦЕНТР завідувач ДНЗ №136 Олександра Гадач. – Справа у тому, що коли дитсадок зачиняється, тут цілу ніч ходять усі, кому не лінь, перелазять через паркан, розпивають спиртні напої, смітять. На зауваження сторожа не реагують. А вже коли гавкає собака, не ризикують лізти. Тож коли потепліло, ми вирішили спробувати і дозволили сторожу приводити пса. Він нас запевняв, що собака має всі документи і щеплення від сказу, мав принести папери. Однак сталося те, що сталося. Сторож мав переконатися, що на подвір’ї нікого не має, лише після цього випускати собаку, але він цього не зробив. Сьогодні пса оглянули у державній ветклініці, сказу він не має, але через 10 днів потрібно провести повторний огляд.

Читайте також:  На Прикарпатті трагічно загинув 27-річний велосипедист

Зайнялися перевіркою у дитсадку і представники міського управління освіти.

– Відповідно до державного санітарного регламенту у дошкільному навчальному закладі може бути вольєр, який розташований на відстані не більше ніж 25 метрів до самої будівлі ДНЗ, – говорить в.о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик. – Але, звісно, що насамперед повинна бути безпека перебування дітей у садочку. Звичайно, що і сторож, і керівник закладу порушили свої посадові обов’язки: вони не забезпечили належної безпеки перебування дітей у дошкільному навчальному закладі. На теперішній час проводиться службове розслідування і будуть вжиті відповідні управлінські рішення.

Поки дитина у дитсадок не ходить – боїться. А в дитсадку чекають висновків ветеринарної експертизи і запевняють, що собак більше тримати не будуть.

Мирослава БЗІКАДЗЕ.

Фото: Ксенія Вітвицька.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.