facebook

Якщо на фотознімку зіниці дитини відсвічують різними кольорами – бігом до окуліста!

За статистикою МОЗ, проблеми з зором мають 20% українських дітей. Причому у більшості випадків причиною є надмірне захоплення комп’ютерними іграми та переглядом телевізора. Адже не секрет, що сучасні діти майже все своє дозвілля проводять перед монітором.

— Чи справді телевізор та комп’ютер так негативно впливають на дитячі очі?

— Річ у тім, що миготиння екрану призводить до перевтоми внутрішніх м’язів ока. Якщо це відбувається часто та довго, виникає астенопатія — хронічна втома очей. Слизові оболонки червоніють, виникає різь та біль, очі сльозяться, може боліти голова, — каже Марія Черненко, дитячий офтальмолог. — Астенопатія не є захворюванням, але це так званий пограничний стан. А при частому напруженні ока у дітей виникає компенсаторна відповідь — око ще несформоване, а тому воно набуває такої будови, яка сприяє розвитку короткозорості. Ось чому нині в Україні дедалі більше дітей мають це порушення зору, причому ще до школи.

Досить багато дітей страждають від далекозорості та астигматизму — це спадкові хвороби. Якщо у батьків була ця проблема, дуже ймовірно, що вона буде й у дитини. Ось чому важливо вчасно помітити та почати корекцію зору. І хоча від народження всі дітки далекозорі, вже у 6 років це вважається аномалією. Також досить розповсюдженою патологією є косоокість.

— А які захворювання дитячих очей можуть призвести до сліпоти? За тією ж статистикою МОЗ, 10 тисяч маленьких українців страждають від серйозних очних хвороб, які загрожують сліпотою…

— Така ситуація виникла, як це не дивно, через прогрес у медицині. Адже нині репродуктивні технології дозволяють виходжувати навіть дуже недоношений дітей. Але це має й зворотній бік. Такі дітки “дозрівають” у кювезах, куди подається кисень. Але це негативно впливає на розвиток ока. Відтак, аномально розвиваються судини ока, недорозвивається сітківка, внаслідок чого настає її відшарування. Дуже часто це призводить до сліпоти.

Читайте також:  Пітон ледь не задушив рятувальника на очах у дітей

Дуже багато дітей народжується з вродженими патологіями очей внаслідок внутрішньоутробного інфікування TORCH-інфекціями — токсоплазмою, цитомегаловірусом, герпесом тощо. Як наслідок, на світ з’являються дітки з вродженою глаукомою, катарактою, сліпотою.

— Як вчасно помітити, що з дитячими очима щось негаразд?

— Загалом, вперше дитина має відвідати офтальмолога у віці 3 місяців (якщо недоношена — у 2-3 тижні), потім в рік, у три (в цьому віці найчастіше виникають пухлини ока) та в шість років.

Батьки мають звернути увагу, коли дитина мружиться, підносить предмети чи книжку дуже близько до очей, нахиляє голову, щоб щось роздивитися. А щодо новонароджених, то є дуже простий спосіб дізнатися, чи є у малюка проблеми з очима. Для цього його треба просто сфотографувати із спалахом. Якщо на знімку одна зіниця червона, а інша — світла, зеленувата, жовтувата, якомога швидше покажіть дитину офтальмологу. У норма зіниця має відбиватися червоним кольором, а будь-який інший може вказувати на розвиток катаракти чи більш серйозні патології (наприклад, пухлини).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.