facebook

Мирон Дмитрик: Гончарука – у відставку, Абрам’яка – з партії, а Дротянко – під кримінал

За підсумками електронного декларування проти начальника патронатної служби міськвиконкому Івано-Франківської міської ради Вікторії Дротянко має бути розпочате кримінальне провадження за 368-2 ККУ «Незаконе збагачення», депутата міської ради Сергія Абрам’яка слід виключити з партії, а голова облдержадміністрації Олег Гончарук повинен подати у відставку.

Про це заявив у телерадіопроекті “По суті” на ТРК “Карпати” юрист, засновник аналітичного центру “СТИК” Мирон Дмитрик, коментуючи резонансні електронні декларації місцевих чиновників.

“Якщо НАЗК знайде розбіжності у декларації пані Дротянко і передасть справу у Нацполіцію, бо рівень посади цієї панянки недотягує до рівня НАБУ, за це може бути передбачена кримінальна відповідальність за статтею “Незаконне збагачення”, – сказав Дмитрик.

Ця стаття дозволяє пред’явити обвинувачення чиновнику, який не може пояснити набуття своїх активів. Однак, за словами Дмитрика, судової практики за цією статтею в Україні ще було.

Нагадаємо, минулого року Вікторія Дротянко придбала офіс в Івано-Франківську площею 36,7 кв м за 358 904 гривень та квартиру на 64,3 кв м за 99 915 гривень. При цьому Дротянко за рік заробила у виконкомі 104 858 гривень. Інших доходів чиновниця не задекларувала. За 2014 рік вона задекларувала 17 300 гривень, а за 2015 – 8683 гривні. Е-декларацію франківської чиновниці перевірить НАЗК.

Прокоментував Дмитрик і скандал навколо депутата Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода” Сергія Абрам’яка. Рух ЧЕСНО виявив зв’язок депутата з фінансовими пірамідою — інвестиційною компанією Helix. Наприкінці 2016 року компанія Helix закрилась, а ряд організаторів та керівників структури були арештовані. У своїх соціальних мережах Cергій Абрам’як активно публікував інформацію про діяльність ще однієї фінансової піраміди — Kairos. Депутат агітував користувачів соціальних мереж до вступу в компанію. У ЗМІ депутат фігурує як “топ-лідер компанії” Kairos, яка перестала виплачувати гроші вкладникам. А відповідно до е-декларації, Абрам’як за рік витратив на 200 тисяч гривень більше, ніж заробив.

Читайте також:  Декларація Порошенка: Понад 100 компаній, 65 млн грн доходу та 84 картини

“В будь-якій нормальній європейській країні після такого скандалу – навіть без декларації, а скандалу з фінансовою пірамідою – цей депутат би вже вилетів з партії, як пробка з шампанського на Новий рік, – прокоментував Дмитрик. – Це є політична відповідальність в першу чергу, тут не треба шукати криміналу чи адмінвідповідальності. Це є політична відповідальність партії і політична відповідальність самого депутата. Раз він займається такими речами, його треба видаляти з організму партії, бо це пляма”, – відзначив Мирон Дмитрик.

У нього також виникли сумніви щодо достовірності декларації голови ОДА Олега Гончарука. У декларації Гончарук вказав, нібито його дружина придбала Lexus RX-350 2014 року за 45 тис грн. Журналістам голова ОДА пояснив, що технічний стан автомобіля відповідав такій ціні.

“Цей той випадок, коли людина має написати заяву і піти у відставку або його мають звільнити. 45 тисяч гривень за Лексус?! Це чотири колеса до Лексуса з литими дисками. Ця людина, перебуваючи на високій посаді, плює в очі і каже, що це роса”, – обурився Дмитрик у ефірі ТРК “Карпати”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.