facebook

На Івано-Франківщині вода у 10% криниць не відповідає нормативам

Спеціалісти ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України» обстежили 577 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до 3-х років

За санітарно-хімічними показниками у 62 випадках вода у криницях не відповідала санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 10,8%. Вміст нітратів виявлено у 62 пробах.

За бактеріологічними показниками досліджено 39 проби, з них – 15 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 38,5%.

Фахівцями лабораторій обстежено 7 громадських каптажів, за санітарно-хімічними показниками досліджено 8 проб, із них в 2 пробах виявлено перевищення за вмістом нітратів, що становить 25,0%. За бактеріологічними показниками досліджено 8 проб, із них в 2 пробах виявлено перевищення за вмістом нітратів, що становить 25,0%.

Із громадських колодязів досліджено 42 проби за санітарно-хімічними показниками, з них 3 не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 7,14%. Вміст нітратів виявлено в 1 пробі. За бактеріологічними показниками досліджено 44 проби, з них – 12 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 27,3%.

З метою посилення епідеміологічного нагляду та попередження захворювання на метгемоглобінемію направлено рекомендовані листи головам сільських рад та мешканцям, в криницях яких було виявлено перевищення вмісту нітратів в питній воді. У вищезазначених листах повідомлено про необхідність проведення очистки та знезараження колодязів.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота з батьками дітей віком до 3-х років, в криницях яких було виявлено нестандартні зразки води за санітарно–хімічними показниками (підвищений вміст нітратів). Використання такої води є неприпустимим для приготування дитячого харчування, необхідно проводити чистки і знезараження індивідуальних криниць та повторні лабораторні дослідження питної води.

Фахівці лабораторного центру вкотре нагадують, що основними заходами з профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х років є використання для приготування їжі та питних цілей води гарантованої якості, а саме – бутильованої води.

Читайте також:  Сексуальна сумісність: ТОП-5 необхідних умов. Чи підходите ви своєму партнеру?

За матеріалами ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України»


Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.