facebook

Ексклюзивні подробиці загибелі суховантажу з українцями: “Капітан сказав стерти і спалити всю інформацію”

Міністерство надзвичайних ситуацій РФ і правоохоронні органи Росії стверджують, що суховантаж “Герої Арсеналу”, який затонув 19 квітня, прямував з Азова в Туреччину з зерном. У той же час джерела “Сегодня”, серед яких родичі екіпажу судна “PETRA III”, заявляють: команда “Героїв Арсеналу” повинна була здійснити рейдову перевалку зерна в нейтральних водах на балкер-накопичувач “PETRA III”. У розпорядження сайту “Сегодня” потрапила розмова одного з моряків з родичкою другого капітана корабля і рапорт помічника капітана судна “PETRA III”.

Куди перевозив зерно суховантаж з українцями на борту
У російському МНС заявили: суховантаж “Герої Арсеналу” перевозив зерно з Росії в Туреччину, пізніше цю ж інформацію озвучили в Слідчому комітеті РФ. “За даними слідства, 19 квітня 2017 року близько четвертої години ранку в Чорному морі поблизу Керченської протоки з невідомої поки причини зазнав аварії і затонув суховантаж “Герої Арсеналу. Суховантаж під прапором Панами прямував з порту Азов Ростовської області в Туреччину, перевозячи зерно”, – заявила російській “Комсомолці” старший помічник керівника Південного ДОБУ СК Росії Оксана Коврижна, пише Сьогодні



У той же час джерела “Сегодня” стверджують, що “Герої Арсеналу” перед катастрофою знаходилися недалеко від судна “PETRA III”. Саме до нього і прямував корабель для перевалки зерна.

“Справа в тому, що коли це почалося, капітан був у каюті, йому передали інформацію, що “Арсенал…” зазнає лиха. Він побіг на місток. Боцман почав кричати: “Давайте будемо щось робити, тому що люди тонуть”. Капітан “PETRA III” сказав, що ми нічого не будемо робити, ми навіть не будемо зніматися з якоря і йти в бік “Арсеналу”, тому що ми не зможемо розвернутися на цій хвилі. Якщо хочете когось рятувати, йдіть стрибайте за борт і це буде рівноцінно тому, що ми підемо в бік “PETRA III”. Взагалі ніякої рятувальної операції не було. Зараз на “Петрі” повинна бути перевірка. Вони видалили всю інформацію з “Арсеналу”, навіть те, що “Арсенал” повинен був вивантажити зерно. Капітан сказав: “зітріть, спаліть і з’їжте всю інформацію, ми з цим судном нібито і не знайомі”, – розповідає родичка другого капітана.

Читайте також:  ДТП у Франківську: маршрутка протаранила ВАЗ (відео)

“Взагалі ніякої рятувальної операції не було. Зараз на “Петрі” повинна бути перевірка. Вони видалили всю інформацію з “Арсеналу”, навіть те, що “Арсенал” повинен був вивантажити зерно. Капітан сказав: “зітріть, спаліть і з’їжте всю інформацію, ми з цим судном нібито і не знайомі”, – розповідає родичка другого капітана.
У рапорті помічника капітана судна “PETRA III” йдеться про те, що нібито судно намагалося знятися з якоря і наблизиться до потопаючого “Героя Арсеналу”.

“Я… перебував на вахті 19.04.2017 в період часу з 00.00 до 04.00, в 03.22 суднового часу надійшов сигнал лиха по УКХ ЦІВ від “Герої Арсеналу”. Згідно з процедурами, підтвердив його та негайно доповів про це капітану судна, який за п’ять хвилин до того спустився в каюту. О 03.25 за судновим часом капітан піднявся на місток. О 03.27 отримав вказівку від СЦК “Новоросійськ” слідувати в район лиха судна.

Повідомили про те, що будемо зніматися з якоря…
Погодні умови були такі: вітер WSW – 20.5 м/с з поривами до 23 м/с. В 03.35 почали зніматися з якорів. Спроби вибору якорів ходом брашпиля не привели до успіху через сильний вітер і хвилювання”, – йдеться в рапорті.

У той же час джерела “Сегодня” впевнені, що інформація в рапорте спотворена. До речі, судно “PETRA III” належить компанії “Лінтер”.

Хто перебував на судні і чому припинили пошуки

“Сегодня” також стали відомі імена членів екіпажу “Герої Дніпра”:
Глазко В. – Україна
Ведерніков А. – Росія (знайшли загиблим)
Меснянкин А. – Україна
Синюк Д. – Україна
Патєєв Д. – Росія
Пантюхов А. – Україна
Каджая Л. – Грузія
Ганчевський Н . – Україна (знайшли загиблим)
Бицюра А. – Україна
Черненко К. – Україна (знайшли живим)
Гончаренко А. – Україна (знайшли загиблим)
Свічкар М. – Україна
Рятувальну операцію проводила РФ. На місці працювали близько 140 осіб. На даний момент операцію припинили. “У зв’язку з тим, що район, в якому зазнало аварії судно, і прилеглі до нього водні поверхні обстежені якісно і в повній мірі, а також враховуючи складні гідрометеорологічні умови: температура води +8 – +9⁰С, температура повітря +11- +13⁰С, хвилювання моря до чотирьох метрів і відсутністю будь-якої розумної надії на виявлення живих членів екіпажу затонулого теплохода “Герої Арсеналу”, було прийнято рішення про припинення активної фази морського пошуку. Пошук зниклих членів екіпажу триває суднами, що проходять”, – сказано в повідомленні Федерального агентства морського і річкового транспорту Росії.
У той же час родичі членів екіпажу, про долю яких досі нічого не відомо, впевнені: пошуки необхідно продовжувати. “Просимо всією Україною домагатися відновлення рятувальних операцій з пошуку наших родичів. Ми віримо, що вони живі. Потрібно піднімати всю Україну на вуха”, – звернулися у редакцію “Сегодня” члени сімей екіпажу.

Читайте також:  У ресторані Києва відбулася перестрілка

Як повідомлялося, 19 квітня в акваторії Чорного моря затонув суховантаж “Герої Арсеналу”, що стояв на рейді, сигнал SOS від капітана надійшов близько 04:00. На борту судна перебувало 12 членів екіпажу — дев’ять громадян України, двоє росіян і один громадянин Грузії. Моториста — громадянина України – вдалося врятувати. Він був піднятий з води з ознаками сильного переохолодження.
Пізніше були встановлені особи трьох моряків, яких вдалося знайти. За інформацією екстрених служб, опізнаний росіянин Андрій Ведерніков — старший помічник капітана, і двоє громадян України — матрос Микола Ганчевський і моторист Гончаренко Олексій.
Доля восьми членів екіпажу залишається невідомою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.