facebook

Які пільги під час вступу у виші мають учасники АТО та їхні діти

Пільговим категоріям громадян держава надає право на позаконкурсний вступ (за визначеними квотами) та цільову підтримку під час навчання

Незабаром в Україні стартує новий сезон зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та вступу у вищі й професійно-технічні навчальні заклади. Тисячі абітурієнтів з усіх куточків країни надсилатимуть свої електронні заяви в різні виші, сподіваючись, що саме вони стануть студентами цих закладів. Для більшості родин це відповідальний час, сповнений хвилювань, адже вирішуватиметься майбутнє їхніх дітей

Лариса, дружина загиблого військовослужбовця, пригадує, як минулого року її доньки-близнючки складали ЗНО й вступали у виш. Їхній тато поліг біля шахти «Бутівка», поблизу Донецька, коли дівчата якраз закінчували 11-й клас, за кілька місяців до державних тестів. Він був сапером і, виконуючи завдання, разом із командою потрапив під мінометний обстріл бойовиків.

Згорьована Лариса дуже хвилювалася за дітей, бо, як і більшість батьків, розуміла, що освіта — це важливий крок у житті людини. Стрес і розпач через втрату рідної людини далися взнаки. Як наслідок, Ліза ледве досягнула прохідного балу ЗНО, а Ліна взагалі провалила тест. Дорогу до вишу на цей рік для неї було закрито. У гімназії, де навчались дівчата, усі не могли повірити, що таке сталося, адже сестри завжди мали чи не найвищі бали з усіх предметів.

Лариса до останнього сподівалась на підтримку з боку держави, бо знала, що, відповідно до Закону України «Про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», для дітей загиблих атовців є пільги — позаконкурсне зарахування у ВНЗ на бюджет. Та коли вона звернулася в Київський національний педагогічний університет імені Драгоманова, куди мріяли вступити її доні, дізналася, що такий закон не діє, бо… немає механізму його виконання! Одній із доньок запропонували влаштуватись на контракт, другій порадили звернутися в професійно-технічні заклади, і також не на державну форму навчання. Заплатити на той час більше як 20 тис. грн за обох дітей одразу жінка не могла. Та й розлучати сестер вона не хотіла. Лариса зверталася в інші виші, але скрізь чула тільки відмову або пропозиції йти на контракт.

Читайте також:  “Автобус далі не поїде, поки дівчина не вийде…”: Водій висадив 17 річну дівчину з автобуса серед ночі в полі

Тоді вона звернулася до волонтерів.

— Пільги на навчання, які передбачено в законодавстві України, у більшості вишів автоматично не працюють, тому практично кожен абітурієнт потребує втручання Міносвіти, юристів або волонтерів, — каже представник ГО «Люди допомагають людям» Юлія Гоць.

Громадська організація разом із матір’ю звернулися із заявою до ректора університету та в Міністерство освіти, порушили питання в ЗМІ. Тож після довгих перемовин із ректором і Міносвіти для Лізи створили додаткове державне місце, і її таки зарахували на державну форму навчання в університет. Ліна також навчається на бюджеті, тільки в медучилищі. Але не полишає мрію повторно пройти ЗНО цього року й таки вступити в інститут, у якому навчається її сестра.

Інший абітурієнт, Максим, син загиблого атовця з Харкова, теж спочатку вступив на навчання за контрактом у Харківський інститут культури, але, дізнавшись про пільги на першочергове переведення дітей загиблих учасників АТО на бюджетну форму навчання, одразу звернувся до ректора, а потім і в Мінкультури та зрештою перевівся на бюджет.

Свого часу для пільгових категорій населення, зокрема, для дітей загиблих учасників бойових дій, у законодавстві України було передбачено позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів (про який згадувала мати близнючок Лариса). Однак згодом позаконкурсний вступ у виші було скасовано, тому що, як зазначають у Міністерстві освіти і науки України, в умовах прийому до вишів так і не було прописано механізму на вступ пільговиків. Натомість із 2016 року застосовують інший механізм — квоти для пільговиків. Залежно від категорій пільговиків, які хочуть вступити до вишу, вони становитимуть 10–30% від держзамовлення на конкретну спеціальність.

Окрім квот на вступ, пільговим категоріям громадян держава передбачає надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних або комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладах на період здобуття професійно-технічної, вищої освіти, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Державна цільова допомога передбачає отримання соціальних стипендій, безкоштовних підручників, часткову оплату навчання з державного або міського бюджетів для тих, хто за результатами ЗНО може претендувати лише на контрактну форму навчання, а також спеціальні кредити, безоплатні гуртожитки. Тривалий час, попри визначені в законі форми державної підтримки, скористатися ними було проблематично. Лише в листопаді минулого року з’явилась постанова Кабміну про порядок та умови надання цієї підтримки.

Читайте також:  Молода українка померла після нескладної гінекологічної процедури (відео)

Квотами на вступ у ВНЗ й державною цільовою підтримкою для здобуття освіти мають право скористатися (за умови, що такі особи не досягли

23 років):

— особи, визнані учасниками бойових дій, і діти таких осіб;

— діти тих, що загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та в період її проведення;

— діти добровольців, які загинули під час участі в АТО;

— діти осіб, які загинули внаслідок захворювання, набутого в період участі в антитерористичній операції;

— діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Щоб отримати державну цільову підтримку на навчання та скористатися квотами на вступ, абітурієнт має подати заяву на ім’я керівника навчального закладу й додати до неї один із необхідних документів, що засвідчує його статус пільговика: посвідчення учасника бойових дій, свідоцтво про народження, посвідчення учасника бойових дій (батька або матері), посвідчення члена сім’ї загиблого або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Документи (оригінал, завірену копію) та заяву пільговики подають особисто, на відміну від заяв інших абітурієнтів, які подають заяву в електронній формі. У заяві зазначають конкретні види державної цільової допомоги, на які претендує особа.

Абітурієнтів після школи приймають за результатами ЗНО, а демобілізовані можуть вступати у вищі навчальні заклади за результатами вступних іспитів безпосередньо у виші, без надання результатів ЗНО.

Досить неоднозначним, за словами голови громадської організації «Юридична сотня» Лесі Василенко, залишається одне питання:

— У Порядку надання державної цільової допомоги зазначено, що її має надавати навчальний заклад, у який зараховано особу, за рішенням керівника. Така гнучкість у формулюванні дає підстави вважати, що не всі навчальні заклади сприятимуть відповідним категоріям і що ветерани АТО та їхні діти зможуть скористатися своїми правами далеко не в усіх ВНЗ. Ефективна робота системи державної цільової підтримки, безумовно, залежатиме від коштів, наданих із державного та місцевого бюджетів, а також від кількості осіб, які матимуть бажання скористатися такою допомогою. Наразі можна спостерігати позитивну тенденцію вирішення питання перерозподілу бюджетних місць для пільговиків.

Читайте також:  У Франківську горів Mercedes та ресторан

Ольга МОСЬОНДЗ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.