facebook

Сила молитви дружини

Силу молитви дружини не можна розглядати як засіб встановлення контролю над чоловіком, і хочу попередити тебе, щоб ти не зваблювала себе помилковою надією! В дійсності все йде якраз навпаки. Сила молитви полягає в зреченні від самої себе, від всяких претензій на власні сили і можливості, в готовності повністю довіритися силі Бога, здатного перетворити тебе, твого чоловіка, все ваше життя і, звичайно ж, ваше подружжя.

Ця сила дається не для того, щоб згодом стати батогом для приборкання непокірного звіра. Вона дається для того, щоб стати засобом поступового відродження шлюбу, яке може відбутися тільки завдяки молитві дружини, яка прагне чинити правильно, а не просто бути правою, і скоріше віддавати, ніж брати. Тільки так можна попросити Бога увійти в життя свого чоловіка заради благословень, які, в кінцевому рахунку, будуть даровані і тобі.

Коли ми з Майклом одружилися і між нами стали виникати розбіжності, я найменше думала про молитву. Більш того, в ній я бачила свою останню надію. Я випробувала найрізноманітніші способи: я сварилася, сперечалася, благала, замикалася в собі і, звичайно ж, використовувала такий популярний засіб, як гра в мовчанку. Потрібен був час для розуміння того, що завдяки молитві можна обійтися без подібних малоприємних прийомів.

Сьогодні, коли ти читаєш цю книгу, ми з Майклом одружені вже більше чверті століття. Це не що інше, як диво, і в цьому немає нашої заслуги ні в найменшій мірі – вся справа в милості Бога, який відповідав на молитви. Можу зізнатися, що навіть після багатьох років я продовжую вчитися цього, і це зовсім не легко. Нехай я і сьогодні ще помиляюся, як помилялася раніше, але можу сказати з упевненістю, що молитва діє.

На жаль, я не вміла правильно молитися за свого чоловіка до тих пір, поки не почала молитися за своїх дітей. Коли я отримувала від Бога серйозні і глибокі відповіді на свої молитви за них, я вирішила так само старанно і гаряче молитися за нього. Однак, я виявила, що молитися за дітей набагато легше. З дня їх народження ми беремо участь в їх житті, всім серцем бажаючи для них всього найкращого. Але молитися за чоловіка не так просто, особливо якщо ти вже пізнала гіркоту подружнього життя. Чоловік може образити тебе своєю байдужістю, неуважністю, він може бути грубим і неймовірно дратувати. Він може говорити слова, які пронизують твоє серце подібно голці, і кожного разу, коли ти починаєш молитися за нього, ти відчуваєш, як болить ця гнійна рана. Очевидно, що ти не можеш відкрити своє серце Богові так, як бажає Він, до тих пір, поки не позбудешся від цієї «голки» у своєму серці.

Молитва за чоловіка зовсім не те, що молитва за дитину (якими б однаковими вони не здавалися), тому що ти не мати свого чоловіка. У нас є влада над нашими дітьми, дана нам від Господа, але нам не дана влада над нашими чоловіками. Однак нам дана «влада наступати на … всю силу ворожу …» (див.: Лк. 10:19) і засмучувати плани ворога своєю молитвою.

Численні проблеми, що виникають у подружніх стосунках, є фактично частиною ворожого плану знищити їх остаточно. Але ми можемо сказати:



  • Я нікому і нічому не дозволю зруйнувати мій шлюб.

  • Я не буду стояти і дивитися, як мого чоловіка збивають зі шляху істинного.
  • Я не буду байдуже дивитися на те, як невидима стіна споруджується між нами.
  • Я не допущу, щоб іржа відчуження і взаємонепорозуміння, або невірно зробленого вибору роз’їдала наші взаємини і руйнувала те, що ми намагаємося будувати разом.
  • Я не змирюся з болем і небажанням прощати, які штовхають нас до розлучення.

Ми можемо протистояти будь-якому негативному впливу на наш шлюб і бути впевненими, що Бог дасть нам сили в ім’я Своє зберегти його. У тебе є можливість поставити захисну стіну навколо свого шлюбу, тому що Ісус сказав: «… що ви зв’яжете на землі, те буде зв’язане на небі, і що тільки розв’яжете на землі, розв’язане буде на небі» (Мт. 18:18 ). У тебе є влада в ім’я Ісуса зупинити зло і відкрити шлях добра. У молитві ти можеш розповісти Богу про все, що не дає твоєму чоловікові жити повноцінним життям: про алкоголізм, трудоголізм, лінь, депресії, слабохарактерность, нелагідність, відчуття постійної тривоги, страху або хронічного нещастя – і молитися про його звільнення від усього цього.

Не поспішай засуджувати свій шлюб до смерті …

Зараз я можу чесно зізнатися, що колись серйозно думала про те, що нам з чоловіком треба пожити роздільно, а можливо, навіть розлучитися. Сьогодні таке рішення неприйнятно для мене, тому що ні перший, ні другий варіант я не вважаю найкращим засобом вирішення проблеми нещасливого шлюбу. Я знаю, що Бог говорить про розлучення; знаю, що цей шлях не подобається Йому і сильно засмучує Його, а менш за все на світі мені хочеться засмутити Господа. Але мені також добре знайоме почуття відчаю, що вбиває всяку здатність приймати правильні рішення.

Я пізнала ту ступень безнадійності, при якій людина залишає всі спроби чинити правильно. Мені знайомі такі глибини самотності, перебуваючи в яких душа готова кинутися до кожного, хто тільки погодиться заглянути в неї і побачити в ній тебе. Я випробувала такий нестерпний біль, що страх померти від неї змушував мене шукати єдиний доступний засіб вижити – позбутися від джерела цього болю. Я знаю, що значить робити вчинки, продиктовані безнадією, бо в тебе немає майбутнього. Мені довелося випробовувати такий натиск негативних емоцій з дня в день, що ніщо, крім розлучення, не обіцяло мені бажаного полегшення.

Найбільшою проблемою нашого шлюбу був запальний гонор мого чоловіка. Єдиними мішенями для його гніву були: я і наші діти. Від його слів у мене всередині все зменшується і хололо. Я не можу сказати, що була безгрішна – зовсім навпаки. Я була впевнена, що винна не менше, ніж він, але не знала, як мені все виправити. Я постійно молила Бога пом’якшити вдачу мого чоловіка, зробити його менш дратівливим, більш м’яким і спокійним, проте змін не помічала. Невже Бог не чув мене? У мене навіть закралася підозра: чи Він не благоволить чоловікові більше, ніж дружині?

Через кілька років такого життя, одного разу я звернулася до Господа зі сльозами: «Отче, я більше не можу так жити. Я знаю, як Ти ставишся до розлучення, але я більше не можу жити з цією людиною в одному будинку. Допоможи мені, Господи ». Я годинами сиділа на ліжку з Біблією в руках і боролася з найсильнішим бажанням взяти дітей і піти. Знаю, що, почувши мій крик душі, Бог дозволив мені чітко і ясно побачити, якою буде моє життя після розлучення, і замислитися над проблемами, які з’являться у мене: як я буду заробляти на життя і виховувати дітей, хто з моїх друзів залишиться зі мною, і найстрашніше – як розлучення позначиться на психіці сина і дочки. Картина була вкрай жахливою. Якщо я піду, можливо, мені стане легше, але тільки ціною втрати всього, що було мені дороге. Я знала, що не такий вихід Бог приготував для нас з Майклом.

Коли я розмірковувала про своє майбутнє, Бог відкрив мені, що, якщо я добровільно покладу до Його престолу своє життя, якщо відмовлюся від наміру піти від чоловіка, і всі свої потреби довірю Йому, Він навчить, як мені присвятити своє життя молитві за Майкла. Він покаже мені, як треба молитися за чоловіка, і, поки я буду возносити молитви, Він буде відновлювати мій шлюб і виливати Своє благословення на нас обох. Ми обидвоє станемо кращі, якщо пройдемо через це разом, а не нарізно. Господь показав мені, що Майкл міцно пов’язаний павутиною свого минулого, яка не дозволяє йому стати іншим. Але Він мав намір використовувати мене як знаряддя звільнення мого чоловіка, якщо я погоджуся на це. Було боляче і важко погодитися, і я багато плакала, але коли зважилася, в мені вперше за багато років зажевріла надія. Я почала молитися за Майкла кожен день – молитися так, як я ніколи раніше не молилася.

Однак, кожен раз мені доводилося сповідувати вади свого власного серця. Я побачила, наскільки глибока моя біль і образа. Я не хочу молитися за нього. Я не хочу просити Бога благословити його. Я хочу, щоб Бог блискавкою вразив його серце і викрив його в жорстокості, – думала я. Я повторювала: «Господи, я зізнаюся в невмінні прощати мого чоловіка. Навчи мене милосердю ». Потроху я почала помічати зміни в нас обох.

Коли Майкл розпалювався від гніву, я, замість того щоб, як звичайно, дратуватися, молилася за нього. Я просила Бога показати мені причину його гніву. І Він показав. Я запитала, що я можу зробити, щоб змінити становище. І Він навчив мене. Спалахи гніву стали траплятися все рідше і ставали все менш тривалими.

Щодня завдяки молитві творилося щось позитивне. І сьогодні ми все ще далекі від досконалості, але ми пройшли довгий шлях. Він був важкий, але я впевнена, що Божий шлях варто зусиль, необхідних для того, щоб йти по ньому, бо це єдиний шлях до порятунку подружнього союзу.

Сила молитви дружини за чоловіка незрівнянно більше, ніж навіть сила молитви його матері (вибачте мене, матері). Зрозуміло, немає нічого гарячіше молитви матері, яка просить за свого сина, але, одружившись, чоловік залишає батька і матір і стає єдиним цілим зі своєю дружиною (див.: Мт. 19:5). Тепер вони одна команда, згуртована духовною єдністю. Сила союзу чоловіка і дружини в очах Бога набагато перевершує суму їх сил поза шлюбом. Причина цього в тому, що подружжя об’єднує Святий Дух, Який додає силу їх молитвам.

Тому не можна не молитися: адже дуже багато поставлено на карту. Можете ви уявити собі молитву, тільки за праву частину вашого тіла? Якщо одна сторона позбавлена підтримки і захисту, і руйнується, то та ж доля очікує і іншу частину тіла. Те ж саме можна сказати про тебе твоєму чоловікові. Якщо ти молишся за себе, але не молишся за нього, ти ніколи не отримаєш бажаного благословення і не відчуєш повноти життя. Все, що відбувається з ним, відбувається і з тобою, і уникнути цього неможливо.

Наша духовна єдність як чоловіка і дружини дає нам силу, яка не до смаку нашому ворогові, що винаходять все нові способи зруйнувати наш шлюб. Він намагається спокусити нас різними способами, будь то низька самооцінка, гординя, прагнення завжди бути правим, небажані знайомства або потурання власним слабкостям. Він буде брехати тобі, говорячи: «Нічого не зміниться», «У тебе все одно нічого не вийде», «Ніякої надії на примирення немає», «Ти могла б бути щаслива з кимось іншим». Він буде переконливий, щоб примусити тебе повірити йому, бо знає: як тільки ти йому повіриш – твій шлюб приречений. Якщо ти повіриш більшій частині цієї брехні, твоє серце стане запеклим проти Божої правди.

У будь-якому зруйнованому шлюбному союзі, як мінімум одна сторона налаштована проти Бога. Озлоблю своє серце, ти втрачаєш здатність бачити ситуацію очима Бога. Коли ми нещасні в шлюбі, у пошуках виходу, ми хапаємося за будь-яку соломинку, однак не можемо бачити всієї картини цілком. Ми сприймаємо тільки те, що лежить на поверхні, але Божа воля залишається прихованою від нас. Однак коли ми молимося, наші серця, звернувшись до Бога, пом’якшуються, а очі відкриваються. Ми знаходимо надію, тому що починаємо вірити, що Господь може відновити в нашому шлюбі те, що було розбите і зруйноване: «І воздам вам за ті роки, що пожерла була сарана, коник і черва та гусінь …» (Йоіл 2:25). Ми можемо довіритися Йому і попросити Його позбавити нас від болю і почуття повної безнадійності, вилікувати наші серця від запеклості і навчити нас прощати. Ми можемо довіритися Божій силі, здатної відроджувати любов з попелу.

Пам’ятайте, якої радості виповнилося серце Марії Магдалини, коли вона, прийшовши до гробниці Ісуса на третій день після розп’яття, виявила, що Він не мертвий, а відроджений силою Бога? Що може бути сильніше радості, яка наповнює душу, при вигляді того, як оживає померле! Сила, воскресити Ісуса, здатна сьогодні воскресити ваш подружній союз і наповнити його новим життям. «Бог же й Господа воскресив, воскресить Він і нас Своєю силою» (1 Кор. 6:14). Немає іншої сили, здатної зробити це. Але таке можливо тільки при повній спрямованості твого серця до Бога, тільки при твоїй безумовній готовності пройти важкий шлях в очікуванні воскресіння любові. Бо шлях до радості лежить через біль. Ти сама повинна вирішити долю свого шлюбу і сказати, чи готова ти робити те, що дійсно необхідно для його відродження. Ти повинна повірити: саме те, що в твоєму шлюбі було зруйновано болем, байдужістю і егоїзмом, може бути відновлено. Ти повинна повірити: будь-яка трагедія твоєму житті, що поглинула тебе, – насильство, смерть дитини, подружня невірність, бідність, втрата близької людини, важка хвороба або нещасний випадок – може бути позбавлена свого смертельного жала. Ти повинна повірити: що б не розділило тебе з чоловіком – трудоголізм, алкоголізм, наркотична залежність або депресія – все це може бути подолане. Ти повинна знати: яка б біда не вповзла тихо, і підступно, непомітно в твої взаємини з чоловіком, чим би ви не стали одержимі – кар’єрою, своїми мріями, турботою про дітей або егоїстичними бажаннями, – з усім цим можна впоратися. Ти повинна повірити: Бог досить могутній, щоб зробити це, і навіть більше цього.

Якщо одного разу вранці ти прокинешся і зрозумієш, що чоловік, який лежить поруч з тобою, став тобі чужою людиною;

якщо ти відчуваєш мовчазну ненависть, яка рве всі нитки духовного зв’язку між вами;

якщо ти бачиш, як крапля за краплею невблаганно покидає любов і надія;

якщо ваші взаємини повні болю і гніву, і кожен день тільки додає розпачу;

якщо кожне вимовлене слово ще глибше вбиває клин між вами, перетворюючи його в непереборний бар’єр, що розділяє вас;

якщо все це відбувається у вашому житті, то будь впевнена: на це немає Божої волі.

Господь бажає зруйнувати всі бар’єри між тобою і твоїм чоловіком, і відродити ваш шлюб. Він може залікувати рани і вкласти в твоє серце любов. Ніщо і ніхто, крім Нього, не здатний зробити це.

Але ти повинна твердо сказати: «Господи, я молюся про те, щоб цьому конфлікту прийшов кінець, щоб зруйнувалася стіна ворожнечі між мною і чоловіком. Визволи нас від болю і ненависті, якими ми намагаємося захищатися. Навчи нас прощати. Говори нашими вустами, щоб у наших словах була Твоя любов, Твій світ. Зруйнуй цю стіну і навчи нас йти Твоїм шляхом. Виведи нас з невідання, в якому ми перебуваємо; відкрий нам Твою правду, щоб ми зуміли зцілитися і відродитися для нового життя, як Ти того хочеш ».

Не поспішай оголошувати свій шлюб безнадійним і не проси у Бога іншого чоловіка. Він сильний зробити з твого нинішнього чоловіка нове творіння у Христі. Чоловіки й дружини створені не для того, щоб ворогувати, бути чужими один одному, жити в мертвому шлюбі або роздільно, терпіти приниження і розлучатися. Ми не можемо віддати свій шлюб напризволяще. Ми повинні боротися за нього, тому що у нас є надія. На нашій стороні Божа сила.

На українську переклав: о.д.Андрей Павлишин,ЧСВВ

Читайте також:  “Витягували з того світу.” Дружині Дяді Жори провели складну операцію. Молились і вірили

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.