facebook

«Хто повів себе непрофесійно?»: На бюджетній комісії Івано-Франківської обласної ради не вистачило голосів для погодження виділення 10,5 мільйонів на гемодіаліз

На комісії з питань бюджету, фінансів та податків депутати розглянули питання про необхідність виділення коштів на гемодіаліз.

У профільному відомстві з обласного бюджету просять додаткових 10 мільйонів гривень та 500 тисяч на витратні матеріали, інформує Фіртка.

«По оголошеній процедурі закупівлі тендер очікувався 10 числа. Однак система ProZorro вказала, що відкриття має бути завтра. Згідно паспорту сума 86 млн. на рік. Цього року 71 млн гривень субвенції з держбюджету, як цільові видатки, передбачено на лікування методом гемодіалізу», – пояснили представники департаменту охорони здоров’я.

До порівняння у минулому році на закупівлю витратних матеріалів для процедур гемодіалізу було використано бюджетних коштів на загальну суму 89 мільйонів 239 тисяч гривень.

За словами голови комісії Миколи Палійчука, листа щодо такої необхідності отримали сьогодні об 11 годині, мовляв “ділити 10,5 мільйонів за годину це занадто». Проте поцікавився у директора департаменту фінансів Ірини Мацькевич, чи така сума є:

«Джерела на спрямування коштів є, зокрема 6 мільйонів 300 тисяч гривень екологічних коштів та 4 мільйони вільного залишку», – зазначила Ірина Мацькевич.

«Тоді ми майже оголюємо вільні залишки», – констатував Микола Палійчук.

«У нас ще залишаться майже п’ять мільйонів», – пояснила Мацькевич.

У профільному департаменті пояснили, що за оголошеною закупівлею тендер мав відбутися 10 травня, проте на сайті електронних закупівель ProZorro повідомили, що тендер буде завтра.

За словами заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Миколи Стовбана, на сьогодні на території області налічується 8 закладів, де проводять процедури гемодіалізу.

«Ми плануємо відкрити ще дев’ятий центр у Долині. Процедура гемодіалізу така, що хворий через день три рази в тиждень знаходиться на ліжку, не відключаючись від апарату, – пояснив Стовбан.- Ми просимо 10 мільйонів, щоб на рік закрити чергу і не мати соціальної напруги. 543 тисячі підуть на матеріали, які називаються терапією супроводу».

Читайте також:  В Україні COVID-19 лікуватимуть українським препаратом. Його ефективність перевіряли на 66 пацієнтах

Також додав, що одна процедура гемодіалізу коштує понад 2 тисячі грн. В області налічується 450 хворих.

«Ми забезпечені до кінця травня. Чому питання нагальне станом на сьогодні – процедура відкриття торгів відбудеться 4 травня. Якщо зачекати – то ми не встигнемо. Відповідаю, за свої слова, що цілий рік питання щодо гемодіалізу стояти не буде по квітень 2018року», – переконував чиновник.

Втім комісія не поспішила приймати таке фінансове рішення:

«Хто повів себе непрофесійно ви чи Ірина Богданівна формуючи бюджет на 2017 рік? Якщо це абсолютна компетенця держави, Міністерства охорони здоров’я, то чому ми зараз 10 мільйонів маємо забрати з бюджету розвитку, якщо ці гроші мають йти з Кабінету Міністрів? Поясніть мені чому?», – поцікавився голова облради Олександр Сич.

Микола Стовбан зазначив, що власних резервів на це немає.

«Ринок гемодіалізу надзвичайно потрібен, але надзвичайно корумпований. Минулого року хотіли зайти декілька фірм, які пропонували, буцімто, дешевший, але якісний продукт. Також подавались фірми, які мали донецькі коріння», – зауважив Микола Палійчук.

Відтак депутати поцікавились чи не з’являтимуться потім повідомлення про відкриття кримінальних проваджень у зв’язку із завищеними цінами на гемодіаліз.

На це Микола Стовбан відповів, що вся процедура йде через систему ProZorro.

За словами чиновника на сьогодні необхідні матеріали в область постачає фірма «Гамбрамед».

детальніше про фірму читайте в матеріалі НашихГрошей: Гроші на крові: діалізні монополії

Яка фірма буде визнана переможцем тендеру стане відомо завтра.

Відтак при голосуванні звернення підтримали лише 3 членів комісії, для прийняття рішення цього не вистачило.

«На сьогодні у нас голосів нема, щоб ми проголосували, бо отримали лише повідомлення в 11 годині. А якщо б комісія відбулась 10 числа? Опрацюйте питання з профільною медичною комісією, завтра буде видно переможця. У нас ще до сесії буде одне засідання бюджетної комісії», – резюмував Микола Палійчук.

Читайте також:  Рoзбитi шибки та жодних запасів їжі для дітей: у жінки з Коломийщини можуть відібрати трьох дітей (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.