facebook

Прикарпатські депутати звернулися до Президента та ВРУ аби не допустити екологічної катастрофи на Калущині (фото+відео)

На сесії Івано-Франківської обласної ради, яка триває в місті Калуш, депутати розглянули проект звернення обласної ради щодо проведення комплексу робіт для недопущення екологічної катастрофи на території Калуського району.

На час виробничої діяльності підприємств у межах Калуського промислового вузла сформувалася складна геотехногенна система.

В Калуші та на прилеглих територіях Калуського району активно розвивалася значна кількість підприємств різного профілю. Зокрема, експлуатувались три підземні солевидобувні рудники, єдиний у світовій практиці Домбровський кар’єр з відкритою розробкою покладів полімінеральних солей та супутніми йому відвалами розкривних порід.

На базі цієї місцевої сировини працював хімічний переробний комплекс з хвостовим господарством та магнієвий завод. Крім цього був побудований хімзавод з комплексом різнопрофільних виробництв, розвивалися промислові об’єкти нафтохімічного профілю та енергетики.

Указом Президента України від 10.02.2010 No 145 «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка – Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації» та Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації» територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Проте, за словами заступника начальника управління екології та природних ресурсів Андрія Пліхтяка більшість природоохоронних заходів не виконано.

«На даний час площа Домбровського кар’єру близько 360 гектарів. На сьогодні руйнуються борти кар’єру по всьому його периметру, особливо зсувні процеси активізовані на північному боці», – зазначив Пліхтяк.

За словами чиновника, коли рівень ґрунтових вод піднімається, зростає ризик екологічної катастрофи у басейні Дністра через хвостосховище поблизу Калуша.

Крім цього є небезпека просідання ґрунту під житловими будинками Калуша, сіл Кропивник та Сівка-Калуська.

Читайте також:  Депутати прийняли закон про діяльність Нацгвардії

За словами Пліхтяка, в результатті негативного впливу засолення становить близько тисячі гектарів. В результаті видобутку калійних руд утворились провальні воронки, які розширюються та збільшуються.

Утворюються вони зазвичай біля житлових споруд, що несе небезпеку.

Для вжиття невідкладних заходів з недопущення екологічної катастрофи у зверненні до центральної влади облрада просить:
“Розсіювання солей відбувається вже протягом 50 років. Безповоротно втікає цінна сировина, яка важкою працею була видобута, а тепер вона забруднює навколишнє середовище. Зараз може бути використано 15%, хоча мало б бути навпаки 15% мало б залишатись відходів. Фактично, ми є заручниками проблеми, коли зруйнувалась радянська економіка і не виникло іншої. Ці наслідки, які ми зараз спостерігаємо будуть тривати ще довго”, – розповів геолог Юрій Садовий.

Як відмітив нардеп Віктор Шевченко, хотілося би почути чи розроблений конкретний проект дій.

“Ми знаємо, що є ця катастрофа. Тому, якщо щось розроблено, є якийсь проект, давайте його реалізовувати, якщо ні – давайте швидко робити. Я готовий допомагати”, – звернувся нардеп до геолога.

“Я, як депутат Верховної Ради гарантую, що буду робити все, що від мене залежне. Але давайте перейдемо до конкретних дій. Я не хочу бути статистом смертей в області”, – додав В.Шевченко.

Депутат облради Роман Ткач звернув увагу, що звернення облради неповне, адже конкретних кроків у ньому не описано.

“Є програма міської ради, на яку потрібно 2,7 млн. А ми у нашому зверненні пишемо про створення комісії. Нам не треба проводити науковий моніторинг, бо те, що ми вже бачили – достатньо. Уявіть собі на секунду, що виділили гроші, але це не вирішення проблем”, – зазначив депутат Роман Ткач.

Читайте також:  Нардепа облили лайном прямо під Кабміном (відео)

“Вибачте, але це нагадує комсомольську показуху. Вирішення проблем Домбровського кар’єру тягнеться 15 років”, – зазначила депутат Ольга Галабала.




“З 2010 року виділялись мільйони, мільярди гривень, які мали вирішувати ці проблеми. Питання де результати, де кримінальні справи, чому ті люди, які мали займатись цим – не покарані? Давайте будемо про це говорити. За вашого головування було виділено близько 2 млн на дослідження. І зараз знову кажуть, що потрібні на це ж гроші. Я розумію, що вам це чути неприємно, але ми вже 15 років топчемось на місці. Село Кропивник просить виділити з 2010 року кошти на генплан. Чому ми на сесії у Матеївцях з голосу винесли питання і виділили 500 тис грн. на клуб. Я пропоную виділити на цій сесії 1 млн грн. І звертаюсь до прокурора області, який тут присутній звернути увагу на те, щоб були притягнені до відповідальності”, – Галабала.

Втім, Олександр Сич зазначив, що кошти з вільного залишку виділяються за підписом двох голів, це окрема процедура, яка на сесії не вирішиться.

“Ми повинні забрати політику з цього питання. Погоджуюсь з Ольгою Галабалою про кримінальну відповідальність за 1,2 мільярди, та цим займається прокуратура. Та це звернення необхідно, це питання має звучати на рівні держави, це спільна позиція №1”, – звернувся голова ІФ ОДА.

Депутати також пропонують пришвидшити процедуру санації ВАТ “Оріана”. Крім того пропонують звернутись за інформацією щодо використання коштів, які виділялись фірмі на утилізацію гексахлорбензолу. Мова йде про розслідування розтрати 1,2 млн виділених з держбюджету.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.