facebook

Реакція системи: маму, яка звернулася до Смаля з приводу фінансування дитсадка, викликає директор

За візити в департамент освіти та активну позицію у питаннях фінансування ДНЗ мами дошкільнят у Франківську зазнають тиску.

«Переслідування, моральний та психологічний тиск, виклики на “ковйор”, цькування кожної мами Прикарпаття, яка цікавиться питаннями забезпечення ДНЗ та шкіл необхідними речами. Постійно відчуваємо реакцію на свою діяльність, активну громадську діяльність, активну громадянську позицію», – написала в соцмережі голова громадської організації «Мами Прикарпаття» Маряна Вершиніна.
За її словами, цинізм деяких педагогів доходить до впливу на батьків навіть через тиск на їхніх дітей.
«Це відчувається у ставленні», – спрогнозувала вчора реакцію адміністрації садочка на візит в управління освіти мама Ольга Прокопів.
Нагадаємо, днями мами франківських дошкільнят зустрілися з начальником Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Ігорем Смалем з приводу поборів у дитсадках. І домовилися про батьківські збори в ДНЗ №12 за участю керівництва департаменту.
«Ми висвітлюємо проблеми, які реально існують в освіті і їх багато!
Ми слідкуємо за дотриманням, захистом прав дітей на якісне харчування та належне фінансуванням закладів освіти! Ми системно вносимо свої пропозиції щодо вирішення проблемних питань! Ми, батьки, фінансуємо з власної кишені освітні заклади!» – обґрунтувала батьківську зацікавленість у доступі про інформацію з фінансування дошкільних установ та шкіл у Івано-Франківську Мар’яна Вершиніна.
Активні мами, які цікавляться фінансуванням закладів освіти за бюджетні гроші, постійно мають неприємності, зазначила КУРСу Мар’яна Вершиніна.
«Як тільки виходимо з кабінету, через 10-15 хвилин телефонують зі школи чи садка і викликають маму. Останній випадок – не виняток», – повідомила вона.
Одну з мам, яка зверталася до Ігора Смаля, викликала «на розмову» директор садочка. Та це не виняткові «заходи впливу».
«Іноді скликають батьківські збори і цькують активних мам, які відстоюють справедливість і фінансування закладів освіти за рахунок бюджетних коштів. Іноді викликають маму у кабінет директора і збирають там заступників, вихователів чи вчителів і морально принижують маму, тиснуть на неї», – перелічує варіанти голова ГО, юристка, якій про це відверто розказують решта батьків.
Яскравий приклад такого тиску, за словами Вершиніної, був нещодавно з дівчинкою Оксанкою з санаторного дитячого садка. «Мама вже шукає місце доя своєї дитини у приватному садку», – повідомила вона.
Коли ситуація геть загострюється, батьки переводять дітей у інші садки чи школи – за останній рік у Франківську сталося три таких випадки. Хоч сам факт тиску, визнає Мар’яна Вершиніна, юридично довести складно. В більшості випадків змінюється ставлення до дітей і батьки вимушені в такий спосіб реагувати.
«Іноді вдається досягти компромісу і вирішити проблемні питання. Є керівники, які готові працювати на розвиток садка і школи, тоді є результат. Ми знаходимо спільну мову з директорами, які прагнуть розвивати освітний заклад не лише за рахунок батьків, а використовувати всі можливості – державні освітні субвенції, кошти з місцевого бюджету, благодійні допомоги, депутатські фонди. Вони активні самі і розуміють активність батьків», – підсумувала Вершиніна.

Читайте також:  Франківці просять міську владу збільшити кількість працюючих дитсадків у літній період

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.