facebook

Відома франківчанка Ірма Вітовська закликає вести нові квоти для української мови

Українці через соцмережі закликають Верховну Раду України проголосувати за законопроект 5313, який встановлює квоту в 75% для української мови.

Серед тих, хто його підтримала акторка, відома франківчанка Ірма Вітовська. Про це актриса про написала у своїй сторінці в соцмережі й закликала друзів підтримати таку ідею.

“За 25 років Незалежності України і за три роки війни з Росією українська мова лишається на правах “другої мови в Україні” як яскраве свідчення постколоніального синдрому. Мова є генетичним кодом нації, є основою незалежності України, є головним шляхом для відновлення української культури.
Усвідомлюючи роль телебачення в утвердженні української мови в Україні, ми хочемо висловити підтримку впровадженню квоти української мови для телебачення, і закликаємо Верховну Раду України вже цього тижня проголосувати за законопроект 5313, який встановлює квоту у 75% для української мови. Такий крок буде серйозним поштовхом для української культури – теле та кіновиробництва. Як показує досвід впровадження квот для українськомовних пісень на радіо, квотування це ефективний стимул для розвитку.
Українці є самодостатньою нацією, яка доводить сьогодні світові, що українське відповідає найкращим світовим зразкам. Ми закликаємо політиків, поважати свою країну і робити реальні кроки для утвердження української мови в Україні. Це історичні кроки, на які чекає все суспільство”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також:  "Секретні матеріали" повертаються: Названа дата виходу першого епізоду

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.