facebook

В Івано-Франківську відтворили бій січовиків з червоноармійцями

Сьогодні, 28 травня, в Івано-Франківську урочисто відзначають День Героїв.
Серед заходів – святкова хода, панахида, марш слави Січового стрілецтва і реконструкція бою польсько-українсько-російської війни у міському парку, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами голови львівського ГО “Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомира Горбача, тут відтворюють події весни-літа 1920 – військово-історичне відтворення бою Січового Стрілецтва з частиною Червоної Армії.

Загалом у реконструкції бою взяли участь 13 клубів. А саме з Польщі, Кам’янець-Подільського, Києва, Одеси та Вінниці.

Поляк Марек Бойцун розповідає, що дізнався про відтворення бою в Івано-Франківську коли був на схожому заході у Вінниці.

Як зауважив, заступник керівника військово-історичного клубу «Повстанець» (м. Київ) Андрій Мацьків, такі дозволяють пам’ятати нашу історію.

«Костюми шиті по лекалах того часу з матеріалу, який відповідає тому часу. Це все робиться за власні кошти. Це один з чотирьох видів реконструкції. Ми відтворюємо сьогодні бій 1920 року, коли армія УНР дійшла до союзу з поляками і воювала проти червоної армії на території України та Польщі. Для нас такі реконструкторські бої є важливими, адже серед наших хлопців троє загинули на Майдані і декілька в АТО. Для мене це ювілейна реконструкція, адже вперше я взяв участь у такому бою п’ять років тому. Тоді у Франківську було відтворення бою підрозділу повстанців УПА проти НКВДистів, які безчинствували в селі», – зазначає Андрій Мацьків.

Бій тривав трохи менше години. Було багато диму та шуму. Нарешті ворога подолано, а техніку захоплено.




Читайте також:  Батьки трирічної Христинки благають допомогти врятувати життя дівчинці

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.