facebook

Більше міністерств для бога міністерств, або «Чиновники і гроші – речі несумісні»

Наразі в нашій улюбленій Україні числиться 18 різних міністерств та ще ходять розмови про створення 19-го – міністерства у справах ветеранів, завданням якого буде допомагати ветеранам АТО отримувати необхідні дозволи, пільги та документи, адже зараз для цього потрібно обійти десятки кабінетів.

Таке міністерство є, наприклад, в США – воно було утворене з адміністрації з питань ветеранів. Займається соціальним забезпеченням ветеранів та їхніх родин. В США, де досі живі ветерани Корейської кампанії, В’єтнамської, Афганської, Іракської, Іранської та багатьох інших. США бере участь майже в усіх воєнних конфліктах після Другої світової. Тому, там таке міністерство дійсно має право на життя.
Я вважаю, що ветерани АТО мають отримувати значно більше допомоги та пошани від держави, аніж зараз, але навіть ветерани погодяться – створення нового міністерства потягне за собою нові корупційні та бюрократичні схеми, нові кабінети, які врешті решт вплинуть на гаманці самих ветеранів. Ветеран АТО буде щасливим не тоді, коли для нього створять спеціальне міністерство, а тоді, коли він отримає обіцяне житло, медичну допомогу, можливість отримати вищу освіту та врешті решт нормальні гроші для забезпечення своєї родини.

Кожне міністерство передбачає ще й існування відповідних департаментів та комісій при всіх державних адміністраціях наших міст. В той час, як наша держава перебуває у стані затяжної виснажливої війни та економічної кризи, треба робити розумні вчинки. Замість міністерства у справах ветеранів має бути розроблений прозорий законопроект, де прямо та повністю будуть прописані обов’язки відповідних структур до втілення відповідних процедур. Міністерство оборони України має повну можливість взяти питання ветеранів у свої руки. Закон передбачатиме, що такий ветеран – отримає таку допомогу, а такий – таку. Але, як всі ми знаємо, проблема в Україні комплексна та ніхто нічого не хоче робити. Ну, зараз хоча б поспілкуємося про теорію – що треба зробити.

І я скажу що – треба ЗНИЩИТИ майже всі міністерства України. В них немає ніякої необхідності. І я піду по порядку, описуючи чому потрібно чи непотрібно залишити кожне з міністерств, зазначивши в дужках скільки було витрачено на кожне з них у 2016 році:

ЗНИЩИТИ Міністерство аграрної політики та продовольства України (2,2 млрд) – в його обов’язки входить формування та реалізація державної аграрної політики та політики використання і охорони земель сільськогосподарського призначення. В нас що, досі діє радянська планова економіка? Чи в нас є якісь державні підприємства, які виготовляють їжу та інші продукти для населення? Ні, все є приватним та давно регулюється ринком. Таке міністерство лише вмішується у справи аграрних підприємців, перешкоджаючи їхній нормальній праці. Видаливши з держави це міністерство, дуже швидко знизяться ціни на продукти харчування. Кожний пенсіонер, який отримує пенсію у 1400 гривень має ненавидіти це міністерство.

Міністерство внутрішніх справ України (50,3 млрд)– це МВС та всі добре знають їхні функції. Тут нема чого доповнювати, міністерство обов’язково має існувати. Питання в іншому – як воно працює? Тут потрібні рішучі зміни.

ЗНИЩИТИ Міністерство екології та природних ресурсів України (6,4 млрд)



– воно має регулювати всі процеси в державі, які впливають на екологію чи пов’язані з природніми ресурсами українських надр. Займатись екологією мають професори-екологи, які сидять в інститутах та ніяк не впливають на ці державні процеси. Інститути та екологи мають давати рекомендації та зауваження державі – а уряд має відповідно до їхніх рекомендацій розроблювати законопроекти. Не треба ніяких окремих дозволів – якщо порушується закон, поліція та прокуратура мають затримати й покарати правопорушників.

Читайте також:  «Зробили подію». Блогер Волошин пояснив скандал з відібраним у дівчинки iPhone бажанням «хайпанути» — відео

ЗНИЩИТИ Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (1,2 млрд) – вже за те, що за 25 років існування, наша країна ніяк не розвивається ані в економіці, ані у світовій торгівлі. Та ще в додаток, за ці роки Україна втратила свої традиційні ринки збиту продукції, що добре показує – міністерство просто прожирає гроші. Це корупція, бюрократія та інші погані речі, які терміново треба прибрати.

ЗНИЩИТИ Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (2,7 млрд) – на їхньому сайті навіть не розписано які воно має виконувати функції. Зрозуміло, що воно формує та реалізує державну політику стосовно енергетики. Відповідні інститути так само можуть надавати свої рекомендації та нормативи. Можливо, треба створити комісію, яка буде у відповідні терміни перевіряти роботу всіх підприємств. Але не треба ніякого міністерства. А прокуратура та МВС нехай покарають всіх, хто захоче наваритись на державній енергетиці.

Міністерство закордонних справ України (2,8 млрд) – це дипломатія та формування української закордонної політики. Теж дуже важливе міністерство, а ось щодо його ефективності – можна довго сперечатися. Наразі СБУ має провести там повну перевірку.

ЗНИЩИТИ Міністерство інформаційної політики України (0,1 млрд) – це можна сприймати як Міністерство пропаганди. Доречі, треба зауважити як мало грошей на це виділяють. Правильно сформульована державна пропаганда дуже потрібна, щоб регулювати майже всі процеси в країні – підвищувати свідомість населення, підвищувати народжуваність, протистояти пропаганді ворожих країн. Але проте як в нас це все одно не працює, а уряд саботує всі відповідні проблеми, міністерство так само треба знищити. В ідеалі – такою справою має займатись секретний підрозділ СБУ, де будуть відібрані найкращі та найчемніші.

ЗНИЩИТИ Міністерство інфраструктури України (0,6 млрд + 15,1 млрд на дороги) – має регулювати логістику, громадський транспорт, та всю іншу інфраструктуру в державі, як це і зрозуміло з назви. Воно працює вкрай жахливо, адже інфраструктура України ніколи ні в кого з нас не асоціювалася з чимось гарним. Всі відповідні питання вже давно перейшли в руки приватних компаній, а міністерство лише перешкоджає їм.

ЗНИЩИТИ Міністерство культури України (2,6 млрд)– взагалі найнікчемніше міністерство, яке можна собі уявити. Воно прикривається тим, що культура – це дуже важливо та потрібно. То є правда. Але таке міністерство тільки знищує культуру нашого народу, накладаючи кучу обмежень, потребуючи купи дозвільних документів тощо. Важко осягнути, наскільки сильно Мінкульт перешкоджає українській культурі. Негайно знищити!

ЗНИЩИТИ Міністерство молоді та спорту України (1,4 млрд) – таке ж нікчемне, як і попереднє. Ані молодь не відчуває їхньої присутності, ані спортсмени. Підготовкою та оформленням наших олімпійців та міжнародників займаються відповідні комісії та організації. Спортзалів безкоштовних ми більше не маємо, як і безкоштовних державних спортивних секцій. Можливо, десь в глибинці це й можна знайти (у жахливому стані), але це лише інерція від радянських часів. Але є ще одне питання – яке відношення це міністерство має до молоді? Де безкоштовні тести з профорієнтації? Де допомога з працевлаштування для випускників? Адже зараз молодь не може знайти собі роботу через відсутність досвіду і це критична проблема. Це є ледь не головним мотивом, чому молоді хлопці поповнюють банди тітушок або просто покидають Україну.

Читайте також:  Франківський блогер пародіями на зірок шоубізу зібрав тисячі шанувальників (ФОТО, ВІДЕО)

ЗНИЩИТИ Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (0,2 млрд) – справа хороша та потрібна, але незрозуміло, чому задля цього створене ціле міністерство. Можливо, міністерству вдається більш ефективно виконувати цю функцію ніж звичайній комісії? Чому ж тоді замість того, щоб допомагати напряму, всі документи та інше доводиться отримувати в міграційних службах або у будь-якій ще установі, але не в відповідному міністерстві? Запитайте будь-якого переселенця, чи легко йому отримати хоч щось з обіцяного та одразу стане зрозуміло, що треба зробити з цим міністерством.

Міністерство оборони України (58 млрд)– так само, як і з МВС та МЗС, необхідне міністерство. І так само, стоїть питання про ефективність.

ЗАЛИШИТИ ЩЕ НА 5 РОКІВ Міністерство освіти і науки України (28,2 млрд) – задля того, щоб за цей відведений термін реформувати та вдосконалити систему освіти. Досить лицемірства та блюзнірства, всі прекрасно знають, що освіта в Україні давно платна. Та зовсім не дешева. Ми всі платимо податки, які йдуть в тому числі й на міністерство освіти. Ці гроші можуть напряму йти на банківські рахунки шкіл та вищих навчальних закладів, щоб забезпечити пільгові місця для незаможних дітей, дітей-інвалідів і інших, хто не має змоги сплачувати своє навчання. І залишиться ще дуже велика сума грошей – яка має піти на стипендії для відмінників. Це моє особисте бачення та я не запевняю, що воно досконале. Але головна думка полягає у тому, що міністерство це теж непотрібно в сучасному світі.

ЗАЛИШИТИ ЩЕ НА 5 РОКІВ Міністерство охорони здоров’я України (57 млрд) – така саме ситуація, як і з освітою. Громадяни України ледь не найбільш незахищені у питанні здоров’я у всій Європі. Хтось скаже: «А як пенсіонери дозволятимуть собі лікування?», на що я відповім – пенсіонер має отримувати не безкоштовні лікарні (які в край жахливому стані), а пенсію, якої вистачить на лікування у приватній. Неповнолітніх дітей має субсидувати держава та я скажу більше – навіть зараз, чинним законодавством це передбачено! Але не виконується. Тому навіщо нам ця бюрократична, корумпована та неефективна система охорони здоров’я?

ЗНИЩИТИ Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (5,6 млрд) – дають дозволи на будівництва, та формують політику по цьому питанню. Всі будівельні компанії в країні є приватними, держава нічого не будує, та й реставрувати без допомоги інвесторів теж не поспішає. Їхня єдина робота наразі, це отримання хабарів для того, щоб надати дозвіл, який можна отримати зовсім безкоштовно. Законодавство у цьому питанні розроблено таким чином, щоб будь яке будівництво або вже існуючу будівлю можна було класифікувати одночасно як легальну, та як нелегальну. Ви, напевно, здогадалися, що легальними визнаються ті, хто достатньо за це заплатив.

ЗНИЩИТИ Міністерство соціальної політики України (152,1 млрд + 142,6 млрд пенсій) – тут кожний «свій хлопець» може отримати грошей на… взагалі будь-що. Це може бути як бюджетування ветеранських чи спортивних організацій, так і проведення соціальних заходів. Ветерани-чекісти кожного року отримують гроші просто за те, що вони є ветеранами. А ветеранів Великої Вітчизняної, чомусь, ми знаємо лише як зубожілих пенсіонерів, що підштовхує на відповідні висновки. Нещодавно, був скандал в Росії – закупляли виделки по 250 доларів та ковдри за 2500 доларів. Міністерство соціальної політики допомагає різним напівдержавним організаціям займатися приблизно тим самим.

Читайте також:  У Крихівцях жінка крала чорнобривці з-під огорожі храму. ФОТО

ЗНИЩИТИ Міністерство фінансів України (208,2 млрд) – повністю дублює функції Центрального банку України. Це те місце, куди надходять всі державні кошти, після чого їх ніхто ніколи не побачить. Не просто розігнати це міністерство, але й допитати всіх співробітників та посадити винних у розкраденні грошей громадян України.

РЕФОРМУВАТИ Міністерство юстиції України (6,9 млрд)– має займатись судовою системою, нормотворчою діяльністю, правовою освітою населення та надавати рекомендації уряду, стосовно законотворчих питань. Жоден українець навіть не чув про те, що Міністерство юстиції якось має займатись його правовою освітою, але це навіть вказано на офіційному сайті. Слово «юстиція» перекладається як «справедливість», що в свою чергу походить від слова «право». Нажаль, зараз в нашій країні з цими поняттями дуже кепські справи. Тому необхідно перш за все реформувати саме Міністерство юстиції України, після чого вже на оновленій та вдосконаленій правовій базі зможуть працювати силові структури.

Що ми маємо?

– 12 міністерств знищити.

– 2 міністерства знищити через 5 років.

– 3 міністерства залишити та вдосконалити

– 1 міністерство повністю реформувати. Я виділив міністерство юстиції через те, що його реформувати треба так, що буде не впізнати.

І треба підкреслити, що разом із ними будуть знищені всі відповідні департаменти.

На всі міністерства у 2016 році було виділено близько 646 765 000 000 гривень. 528 561 000 000 з них пішло на міністерства, які треба знищити. Це майже по 12 000 гривень на кожного з 45 мільйонів українців. Уявіть собі, якщо б ці гроші були витрачені на щось ефективне та потрібне?

Майже третина (30,42%) державних коштів була виділена на Міністерство фінансів. Тобто, міністерство, яке має примножувати багатство України – пожирає найбільшу долю цього багатства.

4 міністерства на всю країну. І все. Проблем із державними закупівлями не буде, бо не буде стільки закупівель. І не потрібно буде створювати ніякого Прозорро.

Зараз вони всі, по факту, вкрали майбутнє нашої молоді. Вони знущаються з наших батьків. Вони зламали наше життя.

Гроші, що йдуть на ці 14 непотрібних міністерств – можуть або не збиратись з гаманців українців, або піти на більш добрі справи та нарешті модернізувати нашу країну. Чиновники і гроші – речі не сумісні. Система має бути такою, щоб ні на якому етапі своєї роботи чиновник не зіштовхувався з реальними грошима.

Держава – це є система, дуже велика та складна. В програмуванні, чим складніший та незрозуміліший код, тим більші ризики логічних помилок. Такий саме принцип діє і в інших галузях життя. Щоб держава працювала більш ефективно, щоб виникало менше помилок – її треба спрощувати та вдосконалювати. Більше половини процесів, які зараз виконують чиновники – вже 20 років як можуть виконувати комп’ютери. Так, треба визнати, що кожне міністерство – це дуже серйозна та важка структура, для її налагодження працювало не одне покоління людей. Досить тяжко осягнути, що такий величезний пласт роботи треба відсікти та забути.

Найкраще – ворог гарного. Але це відоме французьке прислів’я працює і в зворотному напряму. Є гарні речі, які інколи доводиться відсікати, щоб досягти найкращого.

Україна не має рівнятись на країни першого світу. Щоб досягти успіху, ми маємо їхній рівень зробити своїм мінімумом, ми маємо прагнути бути кращими.

Нікіта Гамлет, блогер

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.