facebook

На Івано-Франківщині не застосовуватимуть авіацію для обробки земель засобами захисту рослин

Агрохолдинги Прикарпаття не використовуватимуть авіацію під час обробки угідь засобами захисту рослин (ЗЗР). Такої домовленості досягнуто під час круглого столу щодо виконання вимог законодавства під час застосування сільгосппідприємствами пестицидів та агрохімікатів. Авіаоприскування застосовуватиметься при використанні біологічних препаратів.

Про це повідомили в Івано-Франківській облдержадміністрації.

«Останнім часом ми маємо дуже багато нарікань і скарг від жителів області про те, що обробіток полів пестицидами, засобами захисту рослин має негативний вплив на здоров’я людей, тварин, комах», – зазначила перший заступник голови ОДА Марія Савка.

Використання ЗЗР на Івано-Франківщині має свою специфіку: область є густонаселеною, а сільськогосподарські угіддя – невеликими. Часто поля знаходяться впритул до будівель мешканців сіл і селищ. Недотримання норм законодавства та регламенту застосування пестицидів негативно позначається на здоров’ї людей та тварин.

Авіаційний обробіток угідь проходить на висоті 40-50 м. Якщо ж, наприклад, обробляються 1 тис. га сільськогосподарських посівів, то використовується велика кількість гербіцидної суміші, яка потрапляє не тільки на рослини, наголосив голова постійної комісії Івано-Франківської облради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак. Натомість сучасна техніка (самохідні оприскувачі), які вже використовують в багатьох господарствах, не завдає такої нищівної шкоди.

Цього року Державна екологічна інспекція перевірить найбільші сільгосппідприємства Івано-Франківщини щодо дотримання законодавства та санітарних норм, бо були інциденти з нанесенням шкоди довкіллю під час обробітку земель.

Читайте також:  Літак з Києва екстрено посадили в Росії через п'яного хулігана

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.