facebook

Будемо їсти раз в тиждень: стало відомо про катастрофічне збільшення цін на продукти

Кабмін відпустив ціни на соціально-важливі продукти у вільне плавання. Урядовці стверджують: скасування державного регулювання сприятиме конкуренції бізнесу та запобігатиме стрімкому зростанню цін.



А от експерти оцінюють ініціативу неоднозначно.

Держава регулювала ціни на соціально-важливі продукти вже понад 20 років. Це стосувалося окремих видів хліба, макаронів, м’яса, сиру, ковбаси, молока, овочів, яєць та інших. Жодна з компаній, що продавала такі товари, не могла самостійно змінювати на них ціни. Де-юре, зміна вартості продуктів відбувалася після тяганини із документами та декларуванням. А отже – не обходилося і без хабарів.

Дехто ж, навпаки, навчився державне регулювання обходити. Наприклад, якщо дещо змінити жирність сметани, або збільшити вагу буханки хліба –вони вже не будуть підпадати під категорію «соціально-важливих». Останні ж два з половиною роки регулювання Уряду в цій галузі взагалі не працювало, адже в державі запровадили мораторій на перевірки бізнесу і розформували контрольні органи.

Експерти та урядовці пояснюють: боятися зростання цін після того, як їх відпустять у вільне плавання, не варто. Регулювати вартість продуктів із 1 липня буде вже не держава, а конкуренція та правила вільного ринку.

Разом з тим деякі фахівці вважають: загроза зростання цін таки лишається. Утім не для всієї продукції, а лише серед окремих груп товарів.

Читайте також:  В Україні ціни на черешню б'ють всі рекорди: беруть 7 гривень "за скуштувати"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.