facebook

Табір на кістках і сльозах: що окупанти зробили з “Артеком” (ВІДЕО)

Сьогодні, 16 червня виповнюється 92 роки з дня заснування знаменитого дитячого табору «Артек». Зараз дитячий центр в Гурзуфі перебуває під управлінням окупаційної влади. З моменту анексії півострова навколо дитячого табору не вщухають скандали.

Так, місцева «влада» почала будівництво нового корпусу дитячого табору «Артек», зруйнувавши старовинне кримське кладовище «Гурзуф-Азіз».

Мусульманське поховання знаходиться біля пляжу «Гурівські камені», що входить в прибережну зону «Артека». Після депортації кримських татар до Середньої Азії, кладовище знаходилося в занедбаному стані.

Ще з початку 2017 року почалися вестися активні роботи по знищенню кладовища.

«Гурзуф, на момент початку 19 століття, було абсолютно моноетнічні кримськотатарська село. І це, загалом-то, плювок в обличчя всьому кримськотатарському народу. Це дуже страшно, коли кладовища зносяться і не враховуються інтереси корінного народу, який тут сформувався в Криму і жив на цій території»,– розповіла історик Гульнара Бекірова.



Відзначимо, що пляж «Гурівські камені» теж опинився в епіцентрі скандилу. Нове керівництво «Артека» закрило доступ до пляжної зони, яка тепер охороняється поліцією.

«У нас через 50 метрів від будинку пляж «Гурівські камені». Ми з 12-річною донькою пішли купатися, а коли вийшли на берег, то прийшли гвардійці, поліція. Мене забрали до відділку, а в відділенні мені повідомили, що купатися суворо не можна»,– розповіла кримчанка Ірина Іващенко-Алакозова.

При цьому до найближчого пляжу, де не заборонений вхід, потрібно йти два кілометри.

«Далеко не всі можуть дістатися до місць, де нам дозволили купатися. У нас є літня жінка з донькою інвалідом, як вони дійдуть до Гурзуфа?»,– обурилася місцева мешканка.

Також окупанти знищили цілі ряди цінних порід дерев на території табору. На місці дерев тепер лише порожні пагорби і величезна кількість пеньків.

Читайте також:  "Правий сектор" посилив блокаду Криму

У соцмережах місцеві жителі оплакують набережну “Артека”.

«Окупантові не важливо, що і хто, та й як …. Вони не збирається тут жити … »,« Господи, який жах … Орда»,« Варвари »,« Дикунам дерева не потрібні»,« Розруха і морок », – пишуть користувачі соцмережі.

Люди ωоковані тим, що відбувається і побоюються, що найближчим часом здравниця перетвориться на пустелю.

Після анексії півострова справжній «Артек» переїхав в Карпати і частина в Київську область в Пущу-Водицю.

Основна частина табору влаштувалася в Буковелі, отримавши назву «Артек-Карпати». Табір влаштували на території трьох баз відпочинку– «Озерний», «Лісовий» та «Гірський».

З дітьми працюють справжні вожаті з «Артека», які після окупації Криму переїхали в Карпати.

Ще частина табору знаходиться на території санаторію «Пуща Озерна», що під Києвом.

Раніше в «Артеку» побувала «спадкоємиця» президента РФ Володимира Путіна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.